Παραίτηση και πιέσεις για Bitcoin

Αποχωρεί από το ΔΣ του Bitcoin  Foundation ο Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου Mt.Gox, Mark Karepeles, μετά από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και τα οποία οδήγησαν στην αναστολή πληρωμών σε bitcoin από τις 6 του μηνός.

Το Mt.Gox, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια bitcoin παγκοσμίως, σταμάτησε να πληρώνει τους «καταθέτες» του στις αρχές του μήνα. Μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον το MtGox υποφέρει από προβλήματα ρευστότητας, ή αν έπεσε θύμα hacking όπως συνέβηκε στο SilkRoad 2, από το οποίο πρόσφατα κλάπηκαν bitcoin αξίας 27 εκατ. δολαρίων. Η ίδια η εταιρεία, που δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία, σχολίασε μόνο πως αντιμετωπίζει «τεχνικό πρόβλημα».

bitcoinΗ αναστολή ανταλλαγών bitcoin σε «πραγματικό» χρήμα, είχε δώσει το έναυσμα για δραματικές υποχωρήσεις στην «ισοτιμία» του bitcoin, οι οποίες συνεχίστηκαν μετά το κτύπημα από hackers μερικές ημέρες αργότερα. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις πως το Mt.Gox θα επανερχόταν σε κανονική λειτουργία από την προπερασμένη εβδομάδα, και θα πλήρωνε τους καταθέτες του, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Το Bitcoin Foundation, το οποίο προάγει τη χρήση του εικονικού νομίσματος, ανακοίνωσε την παραίτηση του κ. Karpeles, αφότου πρηγήθηκε η εκκένωση των λογαριασμών του MtGox στο twitter και στο facebook, και διαγράφηκαν όλα τα μηνύματα που είχαν αναρτηθεί στο παρελθόν.

Από πλευράς του Foundation, είχε προηγηθεί επίθεση προς το Mt. Gox, με τους εκπροσώπους του να σχολιάζουν πως τα προβλήματα του ανταλλακτηρίου οφείλονται στο ίδιο το ανταλλακτήριο και πως το ίδιο το bitcoin δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Ωστόσο, οι επιθέσεις και κλοπές που ακολούθησαν από hackers, ενίσχυσαν τις ήδη έντονες ανησυχίες πως υπάρχει πρόβλημα με το ίδιο το bitcoin.

To Mt. Gox ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Bitcoin Foundation, και κατείχε μία από τις τρεις θέσεις του ΔΣ που είναι δεσμευμένες για την εκπροσώπηση της βιομηχανίας του κρυπτονομίσματος.
Πάντως, ο κ. Karepeles είναι το δεύτερο μέλος του ΔΣ του Bitcoin Foundation που παραιτείται, μετά την αποχώρηση του Charles Shrem, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την σύλληψη του για υπόθεση που αφορά σε συναλλαγές ναρκωτικών οι οποίες γίνονταν με τη χρήση bitcoin.  Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καταδίκες για την υπόθεση.

Το Bitcoin, που κατέγραφε τιμές ανταλλαγής άνω των 1,000 δολαρίων ανά bitcoin, έπεσε στα 150 δολάρια χτες, με τις τιμές να καταγράφουν, ακόμα, εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις, μεταξύ 232 και 100 δολαρίων τις τελευταίες ώρες, με μεγάλο αρμπιτράζ, αφού οι τιμές ανά ανταλλακτήριο, διαφέρουν σημαντικά.

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.