Η ιδεολογία του πολιτικαντισμού…

Με τη Διακοίνωση του Πίλνιτζ, οι Αυστριακοί απαίτησαν την απελευθέρωση της βασιλικής οικογένειας και τη διάλυση της Εθνικής Συνόδου των Γάλλων. Οι Γάλλοι αντέδρασαν κηρύσσοντας πόλεμο.

1-15--guillotineΣτην Εθνική Σύνοδο είχε διαφανεί πως σχεδόν οι πάντες ήθελαν να πολεμήσουν τις βασιλείες που απλώνονταν στο μήκος της Ευρώπης. Οι στρατιωτικοί, με τον ήρωα της αμερικανικής επανάστασης, τον Λαφαγιέτ μπροστάρη, θεώρησαν πως με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να δοθεί νέα ζωή στο στράτευμα, το οποίο κατέρρεε. Η εθνική πτέρυγα θεώρησε πως ο λαός θα ενωθεί κατά των ξένων και θα επέλθει η τάξη. Οι Ιακωβίνοι θεώρησαν πως η επανάσταση θα κερδίσει έδαφος και θα εδραιωθεί εκτός των Παρισίων. Οι Γιρονδίνοι, πιο ήπιοι, αισθάνονταν πως με τις νίκες τους τα γαλλικά στρατεύματα θα εξάπλωναν το μήνυμα της «ειρήνης στους λαούς, πόλεμο στις βασιλείες». Και, οι υποστηρικτές της συνταγματικής μοναρχίας, οι Φεϊλλιάντ, πίστευαν πως ο ρόλος του βασιλιά, κάτω από συνταγματικούς περιορισμούς, θα γινόταν πιο δημοφιλής.

Ο πόλεμος δεν πήγε καθόλου καλά. Η μανία που προκλήθηκε, πριν να σώσει την υστάτη την κατάσταση η «μαζική επίταξη», άνοιξε τον δρόμο για τις γκιλοτίνες του Τρόμου. Πιο μεσοπρόθεσμα, η κίνηση έφερε στο προσκήνιο ένα άσημο λοχαγό πυροβολικού ονόματι Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο οποίος συνέχισε τη ραγδαία του άνοδο και έφτασε ως τη Μόσχα πριν να διαλύσει ό,τι είχε κτιστεί.

Μόνος νικητής στη Σύνοδο το 1792, ήταν τελικά ο πολιτικαντισμός. Οι πολιτικές μανούβρες για ασήμαντα οφέλη σε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ ιδεολογιών, συμφερόντων και εγωισμών. Και μόνος χαμένος, τελικά, ήταν ο γαλλικός λαός στο όνομα του οποίου έγινε όλο το πανηγύρι.

Την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή είδαμε ένα παρόμοιο θέαμα. Τρομακτικά μικροπολιτικό, απελπιστικά εγωιστικό, και απόλυτα συνδεδεμένο με προσωπικές ατζέντες.

Αυτή η στήλη ποτέ δεν θα συμφωνήσει με το ΑΚΕΛ στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Θα συνεχίσει να επιμένει πως όσοι διάβασαν το Μνημόνιο του 2012 θα γνωρίζουν πως η δέσμευση για ιδιωτικοποιήσεις (και κόμιστρα) λήφθηκε ρητά από τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Και, θα θεωρεί πάντα πως το κυριότερο ζητούμενο θα είναι ένα ξήλωμα και εκ νέου στήσιμο των εποπτικών θεσμών, αν θέλουμε να είναι πετυχημένο το όλο εγχείρημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το ΑΚΕΛ, όμως, στάθηκε στον πούντο του. Έχει μια άποψη και την τηρεί. Έχει μια προσέγγιση και την τιμά. Βλέπει τον κόσμο με ένα φακό, τον οποίο δεν αλλάζει, τουλάχιστον στα θέματα της οικονομίας, με βάση τα πρόσκαιρα συμφέροντα.

Το ίδιο δεν μπορεί να πει κανείς και για τα άλλα κόμματα. Το ΔΗΚΟ, επικαλούμενο την ανάγκη που προκύπτει από την κατάσταση στην οικονομία, τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε προς τους δανειστές μας και τη γενικότερη πίστη του στην ελεύθερη οικονομία, προτίμησε να «ρίξει» το νομοσχέδιο για τους ημικρατικούς, για χάρη μιας τροπολογίας αστείας και μη σοβαρής που θα έκανε τη Σύνοδο των Γάλλων να μοιάζει με ηθικό γίγαντα.

Για ακόμη μία φορά, δεν κατάλαβαν καλά οι 55 βουλευτές που ήταν παρόντες τι έγινε. Το ΔΗΚΟ ουσιαστικά έκρινε ποια στάση θα κρατήσει στην ψηφοφορία της Πέμπτης, με μία απλή συνδιαλλαγή: Εσύ ψηφίζεις να φύγουμε από την κυβέρνηση, και εγώ σου ρίχνω το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου δεν έπεισε σχεδόν κανένα. Το γεγονός, εξάλλου, πως μετά τη «συμφωνία» που έγινε με τον ΔΗΣΥ για τις τροπολογίες, το ΔΗΚΟ έφερε νέα τροπολογία στο τραπέζι, λέει από μόνο του πολλά.

Τελικά, μπαίνει η οικονομία σε μία νέα περιπέτεια, με τους απλήρωτους μισθούς να είναι πλέον ορατό ενδεχόμενο, με μοναδικό λόγο και σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών της ηγεσίας του ΔΗΚΟ να φύγει από την κυβέρνηση. Έτσι, το ΔΗΚΟ άσκησε το αγαπημένο του χόμπι σε βάρος του τόπου.

Συνέλθετε.

Επίσης, έτσι κατάντησε το ΓεΣΥ να χρειάζεται διάλυση και δημιουργία από το μηδέν. Το ΜΔΠ πρέπει να υλοποιηθεί και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους παλιάτσους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s