Αντέχουν (με δυσκολία) οι τράπεζες

Μετατρέπει σε κεφάλαιο 86,2 εκατ. ευρώ από τα ΜΑΚ (Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Κεφαλαίου) η Ελληνική, με σκοπό να διατηρήσει την απαιτούμενη κεφαλαιακή της επάρκεια. Η είδηση, η οποία επιβεβαιώνει το προ δεκαπενθημέρου ρεπορτάζ της «Κ», ενισχύει τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια της τράπεζας στο 9%, γεγονός που σημαίνει πως με μία περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), η τράπεζα θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση κεφαλαίου.

BankofCyprus_423-02Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα, αλλά και με σχεδόν βέβαιη για πολλούς την ανάγκη για επιπλέον ενίσχυση των κεφαλαίων της, την ίδια στιγμή είναι πλέον δεδομένο και το ενδιαφέρον επενδυτών, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται υφιστάμενοι μεγαλομέτοχοι, αλλά και επενδυτές που απέκτησαν πλέον μετοχικό κεφάλαιο μέσα από τη μετατροπή των ΜΑΚ. Η τράπεζα, η οποία περνά μέσα από ραγδαίες αλλαγές, εκτιμάται από τους εμπλεκόμενους, πως θα συνεχίσει να αντέχει στις πιέσεις, νοουμένου πως θα πετύχει, όπως όλοι εκτιμούν, η αύξηση κεφαλαίου που αναμένεται στο επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται πως η τράπεζα διαθέτει πολύ καλή ρευστότητα, ενώ δείχνει πως έχει τη διάθεση να αυξήσει τις προβλέψεις της για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με ρυθμούς μεγαλύτερους από εκείνους της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι προβληματίζουν. Στις αυξημένες προβλέψεις αποδίδονται, επίσης, και οι μεγάλες ζημιές που καταγράφει η τράπεζα, και οι οποίες ανήλθαν σε 190,9 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις έφτασαν στα 310,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 207 εκατ. ευρώ. Πάντως, η υποχώρηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, (τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπέρασαν το 45%) αφενός μπορεί να αποδοθεί στην κάκιστη οικονομική συγκυρία που επικρατεί στην Κύπρο, αφετέρου όμως καταρρίπτει τον μύθο πως τα προβλήματα της τράπεζας περιορίζονταν στην ελλαδική αγορά.

Όπως έγραψε και παλαιότερα η «Κ», το παράδοξο της Ελληνικής είναι πως τα βαρύτατα της προβλήματα την έχουν καταστήσει ελκυστική για συγκεκριμένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν ήδη «βάση» εντός της τράπεζας και επιθυμούν να ενισχύσουν τη θέση τους. Ταυτόχρονα, οι αδυναμίες της τράπεζας την καθιστούν «ευάλωτη» στη προσπάθεια επενδυτών να αποκτήσουν έλεγχο. Το ενδιαφέρον αυτό, όμως, συνεπάγεται και ριζικές εσωτερικές αλλαγές στην τράπεζα και στον τρόπο λειτουργίας της.

H Κύπρου
Σε αντίθεση με την Ελληνική, όπου τα προβλήματα, αν και γνωστά, τώρα αποκαλύπτονται και επίσημα, στην Κύπρου επικρατεί πλήρης στασιμότητα. Μπορεί η διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας στο 10,2% να φαντάζει κάπως «ύποπτη» και υπερβολικά «βολική», αλλά η τράπεζα δείχνει πως κάνει αρκετές κινήσεις για να ενισχυθεί μέσα από την απομόχλευση. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η απομόχλευση αυτή εστιάζεται στην αποξένωση ενεργητικών περισσότερο από ό,τι στο συμμάζεμα των πιστώσεων.

Από μόνο του, πάντως, το γεγονός ότι η Κύπρου διατηρεί κάποιο «μαξιλαράκι» στην κεφαλαιακή της επάρκεια, πρέπει να κρίνεται ως θετικό, όπως θετική είναι και η εικόνα που δίνεται από την τράπεζα σχετικά με την επιβράδυνση της αύξησης των προβληματικών δανείων. Από την άλλη, τα μη εξυπηρετούμενα έχουν καταγράψει νέα αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ από τα τελευταία αποτελέσματα του Ιούνη.

Μία από τις ανησυχίες, όπως και παλαιότερα, παραμένει η χαμηλή διαμόρφωση προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτά έχουν πλέον φτάσει στο 53%, ενώ η κάλυψή τους από προβλέψεις δεν ξεπερνά το 35%. Όπως και το καλοκαίρι, η αύξηση των προβλέψεων είναι πολύ πιο αργή από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (900 εκατ. έναντι 200 εκατ. ευρώ, ή 7% έναντι 4%), παρόλο που αυτή η απόκλιση είναι μικρότερη από ό,τι προηγουμένως. Όπως και στην Ελληνική, οι μεγάλες ζημιές της τάξης των 2 δισ. ευρώ, αποδίδονται στις μεγάλες προβλέψεις.

Η ρευστότητα της τράπεζας παραμένει επίσης προβληματική, με τον λόγο δανείων προς καταθέσεις να φτάνει στο μη βιώσιμο 145%, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη και την αύξηση των ΜΕΔ. Η μείωση του ELA είναι μάλλον εικονική, αφού εκτός από το ότι είναι μικρή, έχει επίσης αντικατασταθεί από άλλη ενίσχυση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι η τράπεζα δείχνει να σταθεροποιείται. Τόσο τα ΜΕΔ όσο και η φυγή κεφαλαίων δείχνουν να έχουν βρει τον πάτο, με την επιδείνωση να επιβραδύνεται σημαντικά. Η τράπεζα δίνει την εικόνα «παγώματος εν κινήσει», κάτι που είναι θετικό αν λάβει κανείς υπόψη πως μέχρι πρότινος η τράπεζα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Η τράπεζα έχει ακόμα πολλές δυσκολίες μπροστά της –και αρκετό δρόμο να διανύσει– αλλά πλέον δικαιούται να ελπίζει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s