Ενδεχόμενο νομικών αγωγών για την μετοχή στην BoC

Λίγες ημέρες μετά την έκδοση από την Αρχή Κεφαλαιαγοράς, της ανακοίνωσης με την οποία ξεκαθαρίζεται πως οι συναλλαγές σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου θα πρέπει να γίνονται μέσω ΚΕΠΕΥ, προκύπτει άλλη μία διάσταση στο ζήτημα της μετοχής.

Όπως έγραψε παλαιότερα η “Κ”, οι συναλλαγές που περιλαμβάνουν και αλλαγή ιδιοκτησίας στις μετοχές της τράπεζας, κατά βάση αφορούν σε πωλήσεις, εγκλωβισμένων καταθέσεων, ενίοτε και με ταυτόχρονη αποπληρωμή προβληματικών δανείων και με αλλαγή ιδιοκτησίας σε στοιχεία ενεργητικού (πχ ακίνητα) ή ιδιοκτησιακού καθεστώτος εταιρειών. Στα πλαίσια αυτών των συναλλαγών, οι μετοχές έχουν αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους: 1) Περιλαμβάνονται στην πώληση με ρητή τιμή ανταλλαγής, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 23 και 25 σεντ, και 2) προσφέρεται ως “μπόνους”, δωρεάν, στον αγοραστή ως “ευχαριστία” για μια καλή τιμή στις καταθέσεις και την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων.

det_boc_050812Γι αυτό το λόγο, η αγορά παραμένει “γκρίζα” και εκτός ρύθμισης, και ως εκ τούτου δεν περνά μέσα από ΚΕΠΕΥ, κάτι για το οποίο προειδοποιεί η Αρχή Κεφαλαιαγοράς. Σημειώνεται, επίσης, πως πολλές φορές, μετοχές και καταθέσεις μεταφέρονται σε ειδικά οχήματα –εταιρείες- οι οποίες αλλάζουν χέρια χωρίς να καταγράφεται οποιαδήποτε “μεταφορά” στις ίδιες τις μετοχές.

Αυτή η εικόνα εξηγεί και γιατί επισήμως δεν έχουν καταγραφεί αλλαγές στο μετοχολόγιο της τράπεζας, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι συναλλαγές γίνονται. “Ενδιαφέρον”, πάντως, έχουν επιδείξει με μέλη του ΔΣ της τράπεζας, όπως έγραψε παλαιότερα η “Κ”.

Πίσω όμως από την επίσημη επιστροφή της μετοχής της τράπεζας στο πάτωμα του ΧΑΚ, τίθεται από αρκετούς από τους “εμπλεκόμενους” και “ενδιαφερόμενους” και ένα άλλο ζήτημα: Το μετοχολόγιο της τράπεζας έχει προκύψει μέσα από το κούρεμα καταθέσεων. Παρά το γεγονός ότι είναι σε αδρές γραμμές γνωστοί αρκετοί από τους νέους μετόχους, δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστές λεπτομέρειες που αφορούν στις καταθέσεις τους και στα συγκεκριμένα ποσά.

Από τη στιγμή που η μετοχή θα επιστρέψει στο ΧΑΚ, θα πρέπει να καταγραφούν οι κύριοι μέτοχοι. Μέσα από το ποσοστό που κατέχουν, δεν θα γίνει απλά γνωστό ότι κατείχαν καταθέσεις στην τράπεζα προ του κουρέματος, αλλά θα γίνουν γνωστές επιπλέον σημαντικές πληροφορίες: 1) Πόσες ήταν οι καταθέσεις τους, αφού αυτό εξάγεται από το ποσοστό που κατείχαν, και 2) Πόσες είναι σήμερα οι καταθέσεις τους στην συγκεκριμένη τράπεζα, αφού είναι γνωστό το ποσοστό που παραμένει εγκλωβισμένο.

Ορισμένοι εκφράζουν την ένσταση πως αυτή η “αποκάλυψη” θα αποτελούσε παραβίαση τραπεζικού απορρήτου. Ιδίως όσον αφορά σε Ρώσους, που έχουν πολιτικές “ευαισθησίες” σχετικά με την αποκάλυψη των στοιχείων που αφορούν στις καταθέσεις τους, φαίνεται πως υπάρχει πρόθεση το θέμα να πάει μέχρι το τέλος, ενδεχομένως και με αγωγές κατά της τράπεζας.

Στο παρόν στάδιο είναι ακόμα νωρίς, αφού η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου ισχύει μέχρι το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, στο παρασκήνιο εντείνονται οι συζητήσεις για τις πιθανές προεκτάσεις –ενδεχομένως και νομικές- της “αποκάλυψης” που θα προκύψει, με δεδομένη και την αποφασιστικότητα ορισμένων από τους μεγαλομετόχους να αποφύγουν τις αποκαλύψεις αυτές.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αυτές οι ανησυχίες να εντείνουν και την δραστηριότητα στην γκρίζα αγορά και να “ενθαρρύνουν” τη μεταφορά των καταθέσεων και μετοχών σε ειδικά οχήματα με σκοπό την αποφυγή (για δικούς τους λόγους) της αποκάλυψης που αφορά στα συγκεκριμένα ποσά που κατείχαν στις 15 Μαρτίου 2013 και που κατέχουν σήμερα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s