Μέγα το ζήτημα διαδοχής στην Κεντρική

Η κατάσταση κάτω από την οποία ανέλαβε την Κεντρική ήταν, όχι μόνο δύσκολη, αλλά ακραία

Αυτή η στήλη διαφώνησε σε πολλά πράγματα με τον Πανίκο Δημητριάδη. Πολλές φορές έγραψε πως το ELA της Λαϊκής ήταν καταστροφικό για τον τόπο, κυρίως διότι συνεχίστηκε ακόμα και όταν η τράπεζα ήταν καταφανώς αφερέγγυα.

Έγραψε επίσης πως ο χειρισμός της Τράπεζας Κύπρου ήταν προβληματικός, τόσο πριν όσο και μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Η στήλη επιμένει, ακόμα, πως αν ελέγχεται ο προκάτοχος του κ. Δημητριάδη για την κατάσταση που επικρατούσε στην εταιρική διακυβέρνηση, το ίδιο ισχύει και για τον κ. Δημητριάδη.

Πλήρως πολιτικοποιημένος ο "ανεξάρτητος θεσμός"

Πλήρως πολιτικοποιημένος ο «ανεξάρτητος θεσμός»

Η διαχείριση των συμβούλων ήταν επίσης «περίεργη», ενώ ύποπτες ήταν οι αποφάσεις για το προσωπικό, από την πρώτη ημέρα. Αυτή όμως δεν είναι η ώρα για σταχυολόγηση των πολλών και σοβαρών ενστάσεων που έχουν πολλοί με τον απερχόμενο Διοικητή.

Η κατάσταση κάτω από την οποία ανέλαβε την Κεντρική ήταν, όχι μόνο δύσκολη, αλλά ακραία. Η κατάσταση φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί, αλλά σοβούν πάμπολλοι κίνδυνοι ακόμα για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει πλέον τον διάδοχο. Οι σκέψεις –κι αυτό είναι σαφές από καιρό- γίνονταν στα σοβαρά πολύ πριν να γίνει αυτό που όλοι περίμεναν, με την παραίτηση του κ. Δημητριάδη.
Τα μαθήματα των τελευταίων 18 μηνών, πολύ πριν ακόμα ξεσπάσει η τελευταία φάση της κρίσης, είναι σαφή.

Ο νέος ή νέα Διοικητής της Κεντρικής δεν μπορεί να είναι άτομο «καμένο» από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών είναι εξ άντε ύποπτα, στη χειρότερη περίπτωση για συνενοχή, και στην καλύτερη για ανοχή των καταστάσεων που έφεραν το τραπεζικό σύστημα στην σημερινή του κατάσταση. Πρέπει επίσης να είναι άνθρωπος πέρα από κάθε υποψία. Χωρίς κομματικό χρωματισμό και χωρίς πολιτικές διασυνδέσεις, συμμαχίες ή και αντιπάθειες. Πρέπει να είναι εκτός συστήματος για να μπορεί να αποφασίζει στα δύσκολα χωρίς να επηρεάζεται από τρίτους.

Τρίτο, πρέπει να κατέχει το αντικείμενο. Όπως είδαμε, όταν κανείς εξαρτάται υπερβολικά από άλλους, στο τέλος καταλήγει να γίνεται αντικείμενο προώθησης προσωπικών στόχων και φιλοδοξιών. Πρέπει να μπορεί μόνος του ή μόνη της να αποφασίζει, ακούγοντας μεν τις απόψεις συνεργατών, χωρίς όμως να εξαρτάται από αυτούς. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει καλή γνώση του τραπεζικού συστήματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως διορίζουμε, πέρα από επόπτη, και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. Πρέπει να είναι άτομο που θα έχει γνώση, άποψη και σοβαρή παρουσία στη Φρανκφούρτη.

Τέταρτο, θα πρέπει να είναι άτομο καθαρό. Χωρίς σκιές και χωρίς οικονομικές, πολιτικές ή και κοινωνικές εξαρτήσεις (βλέπε τζάκια). Αν υπάρχει για κάποιον υποψία, τότε θα υποφέρει η Κεντρική.

Τέλος, θα πρέπει να είναι άνθρωπος με δυνατή προσωπικότητα. Με διάθεση για καλή συνεργασία με όλους, αλλά και με τόλμη να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς να πηγαινοέρχεται μεταξύ τρίτων, χωρίς να γίνεται ανδρείκελο των συμβούλων και πάνω από όλα χωρίς να παρασύρεται από το περιβάλλον της Κεντρικής.

Θα πρέπει, στα ίδια πλαίσια, να μπορεί να διαχειριστεί την εσωτερική κατάσταση στην Αγία Παρασκευή: τις κλίκες, τις αμοιβαίες αντιπάθειες, τις έχθρες μεταξύ στελεχών και τις προσωπικές ατζέντες.

Όλα αυτά δεν φωτογραφίζουν κάποιο συγκεκριμένο άτομο, αλλά θα αποτελέσουν τις πέντε «εξετάσεις» στις οποίες οφείλουμε όλοι –ο κόσμος, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι αυλικοί- να υποβάλουμε την διάδοχο κατάσταση που θα προκύψει στην Κεντρική.

Και, την ίδια ώρα, γιατί να μην στραφούμε στο εξωτερικό; Δεν υπάρχει καμία λογική σε μια επιμονή που να θέλει κυπριακό αίμα στην Κεντρική, ιδίως από την στιγμή που ο βασικός της ρόλος θα είναι η εποπτεία και η συμμετοχή στο ΔΣ της ΕΚΤ. Αν όχι, θα μπορούσε να περάσει από διαβούλευση στη Βουλή, με ακρόαση μέσα από την οποία η διάδοχος ή η διάδοχος του κ. Δημητριάδη να ξεκαθαρίσει τις απόψεις πολιτικής που έχει, για να μην μπορεί να μας τα λέει κάθε λίγο αλλιώς.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να τελειώσει η ιστορία με το ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s