Το παρασκήνιο της παραίτησης Δημητριάδη

Mε τίτλο «Το ντηλ που δεν έγινε ποτέ» είχε περιγράψει τον Οκτώβριο η «Κ» τις παρασκηνιακές συζητήσεις που εξελίσσονταν εν όψει της παραίτησης Δημητριάδη από την Κεντρική Τράπεζα.

Από τον Αύγουστο, κιόλας, είχε διαφανεί πως δεν υπάρχει επιστροφή στις σχέσεις Δημητριάδη-κυβέρνησης και πως η παραίτηση του πρώτου είχε θεωρηθεί ως απαραίτητη από τους δεύτερους.

Προς τέλη του Οκτώβρη, μάλιστα, οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε «συμφωνία» για παραίτηση Δημητριάδη, κάτι που ανατράπηκε την τελευταία στιγμή μετά από δημοσιεύματα στον τύπο.

panicosΟι «διαβουλεύσεις» οι οποίες έγιναν μεταξύ του στενού κύκλου του κ. Δημητριάδη, περιλαμβανομένων και των νομικών του συμβούλων από την μια, και ανεξάρτητων παραγόντων με σημαντικό λόγο και ρόλο στην κυπριακή οικονομία από την άλλη, είχαν τότε φτάσει στο «προσχέδιο» της συμφωνίας που τελικά φαίνεται πως υλοποιήθηκε.

Μέρος της, ήταν και η παύση των συνεχών επιθέσεων κατά του κ. Δημητριάδη από την κυβέρνηση. Παρά την αρχική τοποθέτηση του κ. Δημητριάδη πως αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσει με τη σύζυγό του, στη συνέχεια όλα έδειξαν πως θα μπορούσε να υπήρχε συμφωνία για το θέμα.

Οι τρεις “καρδινάλιοι”, μετά από διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Δημητριάδη σε Λευκωσία και Λεμεσό, συμφώνησαν μεταξύ άλλων, και στο ποσό της αποζημίωσης και της σύνταξης που θα λάβει ο Διοικητής.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Οκτώβρη, η συμφωνία περιελάμβανε, πέρα από την παύση των επιθέσεων κατά του Διοικητή, και “θετική δήλωση” από πλευράς του προέδρου της Δημοκρατίας κατά την παραίτησή του. Περιελάμβανε, επίσης, πλήρη συνταξιοδότηση του Διοικητή με βάση πενταετή θητεία

Το πιο σημαντικό στοιχείο της τότε συμφωνίας, ήταν και η “ασυλία” του Διοικητή από οποιεσδήποτε ευθύνες που μπορεί να προκύψουν εις βάρος του, και μετά από την αποχώρησή του από την Αγία Παρασκευή. Απαίτηση ήταν να δοθεί “εγγύηση” από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν θα προέκυπτε οποιαδήποτε δίωξη, κάτι που δεν είχε στην διακριτική του ευχέρεια να κάνει  ο κ. Αναστασιάδης, γι αυτό και η τότε συμφωνία είχε παγώσει.

Τις τελευταίες ημέρες, η ίδια συμφωνία επανήλθε, αυτή τη φορά κάτω από την πίεση της Δαμόκλειου Σπάθης που προέβαλε η Γενική Εισαγγελία κατά του κ. Δημητριάδη, με βάση τα ευρήματα σχετικά με την διαχείριση του συμβολαίου της Alvarez & Marsal.

Σύμφωνα με τον κύκλο του τέως Διοικητή, ανησυχία του κ. Δημητριάδη ήταν μια διαπόμπευση, άσχετα με το κατά πόσον θα υπάρχει ή όχι περίπτωση καταδίκης, με τον κ. Δημητριάδη να σέρνεται στα δικαστήρια και να εκτίθεται.

Επιπλέον πίεση ασκήθηκε και από το γεγονός ότι, πλέον, η κατάσταση στο Διοικητικό Συμβούλιο είχε γίνει τους τελευταίους μήνες αφόρητη για τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος λάμβανε «εκατοντάδες ερωτήματα και απαιτήσεις για διευκρινίσεις πριν την κάθε συνεδρία».

Τελικά συμφωνήθηκε πως ο κ. Δημητριάδης θα απέστελλε επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο, η οποία θα δινόταν στην δημοσιότητα μετά από δημόσια δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτει το παραμικρό εναντίων του κ. Δημητριάδη.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους, θα θωράκιζε τον τέως Διοικητή (τουλάχιστον πολιτικά) ως προς το ενδεχόμενο δίωξης, ενώ θα λειτουργούσε και ανασταλτικά ως προς τυχών αστικές αγωγές, ή και μηνύσεις που να σχετίζονται με πράξεις και αποφάσεις του κ. Δημητριάδη «στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων του».

Πάντως, και παρά το γεγονός ότι στις «διαβουλεύσεις» έλαβε μέρος και γνωστός νομικός που έχει στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα, δεν είναι βέβαιο πως το Προεδρικό ή η Γενική Εισαγγελία ήταν ενήμεροι για την συμφωνία που έγινε προφορικά.

Από την πλευρά του κ. Δημητριάδη, λέγεται πως «το προεδρικό γνώριζε», ενώ το προεδρικό δήλωνε εδώ και μέρες πως «σταμάτησε να ασχολείται με τον Πανίκο», αφού το θέμα ήταν αποκλειστικά στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα.

Σε κάθε περίπτωση, η γνωστοποίηση της παραίτησης έγινε πριν γίνει οποιαδήποτε δήλωση από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα, γεγονός που στερεί από τον κ. Δημητριάδη την πολιτική του θωράκιση ως προς τυχών αγωγές.

Πάντως, από τον έσω κύκλο του κ. Δημητριάδη, σχολιάζουν πως ο ίδιος αισθάνεται «ανακουφισμένος» με το αίσιο τέλος που πήρε η όλη οδύσσεια. Η παραίτησή του θα ισχύει από τις αρχές του Μάη, όταν θα έχουν συμπληρωθεί 24 μήνες θητείας, ούτως ώστε να διευθετηθούν διάφορες λεπτομέρειες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s