Φοβίζει το ρούβλι…

Παρά το γεγονός ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει μόλις τις τελευταίες εβδομάδες στρέψει τα βλέμματα προς τη ρωσική οικονομία και την ισοτιμία του ρουβλιού, οι πιέσεις στο ρωσικό νόμισμα είναι βαθύτερες. Όπως έγραψε προ τριμήνου η «Κ», το ρούβλι βρίσκεται κάτω από μεγάλες πιέσεις εδώ και αρκετό καιρό, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο στη σημερινή κρίση της Ουκρανίας. Η μείωση στις τιμές φυσικού αερίου άσκησε γενικότερα μεγάλες πιέσεις στη ρωσική οικονομία μέσα στο 2013.

Η ρωσική οικονομία κατέγραψε μία από τις πιο απότομες επιβραδύνσεις διεθνώς, καταγράφοντας ανάπτυξη 1,3% το 2013 σε σχέση με 3,4% που είχε καταγράψει το 2012. Παρά τις ελπίδες αναλυτών πως το 2014 θα κατέγραφε μεγαλύτερη ανάπτυξη από πέρυσι, οι εξελίξεις δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον αυτό θα είναι δυνατό.

Ήδη το χρηματιστήριο της Μόσχας καταγράφει ραγδαία μείωση στις αξίες κατά 11% την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με σχόλια επενδυτικών ταμείων που επικαλούνται διεθνή μέσα, «άπαντες πωλούν για να κλείσουν τις θέσεις τους στις ρωσικές μετοχές. Πωλούν σε οποιαδήποτε τιμή».

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές και αναλυτές, είναι και το ενδεχόμενο παύσης πληρωμών από τη Ουκρανία, κάτι που θα πλήξει σημαντικά και τη ρωσική οικονομία, η οποία είναι ευρέως εκτεθειμένη στη γειτονική της χώρα. Σύμφωνα με αναφορές της Citigroup, οι επιχειρήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ουκρανία και στις γενικότερες εκεί εξελίξεις, είναι η Gazprom, η Mobile Telesystems, η VimpelCom Ltd, η VTB Bank, η κρατική Sberbank, και η Evraz. Από αυτές, μόνο η VTB, μητρική της κυπριακής RCΒ, καταγράφει θετικά πρόσημα στο χρηματιστήριο της Μόσχας.

Ο κυριότερος φόβος, όμως, έχει να κάνει με τη μαζική έξοδο των επενδυτών, όχι μόνο από την ίδια τη Ρωσία, αλλά και από το ρωσικό νόμισμα. Το ρούβλι, το οποίο πιέζεται αφόρητα το τελευταίο διάστημα, δείχνει ιδιαίτερα ευάλωτο, έστω κι αν τα μέτρα που θα λάβει η Ε.Ε. δύσκολα θα φτάσουν μέχρι το ακραίο όριο ενός εμπάργκο. Εξάλλου, κάτι τέτοιο θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία, όσο και τη ρωσική, ιδίως για τις οικονομίες της «παλαιάς Ευρώπης».

Η εκτίμηση πως το ρούβλι θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις, ιδίως μετά την «κεκτημένη ταχύτητα» που έχει αποκτήσει η πτώση του εξαιτίας των πληθωριστικών τάσεων που έχουν δημιουργηθεί στη ρωσική οικονομία, ανάγκασε την περασμένη εβδομάδα την Banka Rosii να αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς από 5,5% σε 7%, μία σημαντική αύξηση στόχος της οποίας είναι να σταματήσει τη φυγή κεφαλαίων από το νόμισμα της χώρας. Η τράπεζα ανέφερε σε δήλωσή της πως η αύξηση του επιτοκίου είναι προσωρινή, αλλά λίγοι αναλυτές δείχνουν να πείθονται από τη σχετική ανακοίνωση. Με τη σειρά της, η αύξηση των επιτοκίων προφανώς θα ασκήσει πιέσεις στο ΑΕΠ.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τιθασεύτηκε κάπως σε σχέση με το 7,4% του Ιουνίου, τον Φεβρουάριο παρέμεινε επικίνδυνα υψηλός, με 6,2%. Καθώς το νόμισμα υποτιμάται, όλα δείχνουν πως το πρόβλημα θα αναζωπυρωθεί.

Αποθέματα της Κεντρικής
Την ίδια στιγμή, όμως, αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον (και αγωνία) την κατάσταση των ρευστών αποθεμάτων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Εικάζεται (άμεσα στοιχεία δεν είναι γνωστά, αλλά υπάρχουν ενδείξεις) πως η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τα αποθέματά της για στήριξη του ρουβλιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 6 δισ. ευρώ για στήριξη του νομίσματος. Τα επίσημα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας, φαντάζουν αρκετά υψηλά, στα 355 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη τη θέτει σε μια αναπόφευκτη αλλά και επικίνδυνη πορεία: Το ερώτημα θα είναι κατά πόσον η τράπεζα της Ρωσίας έχει αρκετά αποθέματα για να κρατήσει το ρούβλι. Η μάχη θα γίνει μεταξύ της αποφασιστικότητας της τράπεζας της Ρωσίας να κρατήσει το ρούβλι, και της αποφασιστικότητας των αγορών να το εγκαταλείψουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως κερδίζουν οι αγορές, ενώ μία συνέχιση της κρίσης στην Ουκρανία, θα καταστήσει αδύνατη τη στήριξη του νομίσματος για πάντα.

Αναλυτές εκτιμούν πως μέχρι και 150 δισ. δολάρια μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα ώς το τέλος του έτους. Οι ίδιες αναλύσεις εκτιμούν πως σε ένα τέτοιο σενάριο, το «κέντρο βάρους» της αγοράς θα ελκύει το ρούβλι προς ισοτιμίες υψηλότερες (μεγαλύτερη υποτίμηση) από τα 50 ρούβλια στο ευρώ, που είναι σήμερα. «Η υποτίμηση που προβλέπαμε να καταγραφεί ώς το τέλος του 2014, έχει ήδη σημειωθεί, με το νόμισμά μας να βρίσκεται στα 37 ρούβλια στο δολάριο. Κι απομένουν περισσότεροι από 10 μήνες ακόμα», σχολιάζει επενδυτής τον οποίο επικαλείται ρωσικό μέσο.

Η πτώση του ρουβλιού, η οποία φαίνεται πως θα συνεχιστεί ακόμα, επηρεάζει άμεσα τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας, κάτι που δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την Κύπρο. Παρόλο που αυτή είναι καθαρός εξαγωγέας, με σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα, αυτό το «στατιστικό» οφείλεται στις εξαγωγές πετρελαιοειδών, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η Ρωσία καταγράφει σημαντική υποχώρηση στη μεταποίηση, η οποία δέχεται πλήγματα από την υποτίμηση του νομίσματος, αφού πολλοί πόροι εισάγονται. Επιπλέον, εδώ και καιρό αναλυτές σχολιάζουν πως εξαιτίας του πληθωρισμού και των ούτως ή άλλως υψηλών επιτοκίων, δύο παράγοντες που σήμερα επιδεινώνονται από την αβεβαιότητα της κρίσης, οι ήδη υπό συρρίκνωση επενδύσεις στη Ρωσία, κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να μειώνονται, με προφανείς επιπτώσεις στην οικονομία.
Αναλυτές της ρωσικής Alfa εκτιμούν πως το ΑΕΠ μπορεί να υποχωρήσει «κάτω από το 1% φέτος».

Την ίδια ώρα, οι πληθωριστικές τάσεις –που αποτελούν μέρος της «μηχανικής» του υπό υποχώρηση ρουβλίου– ασκούν πιέσεις στις τιμές στη χώρα. Η M.video, ο μεγαλύτερος λιανικός έμπορος της χώρας, ήδη σχολίασε πως ετοιμάζεται για αύξηση τιμών κατά 10%, ενώ ενδείξεις που αναφέρουν οι αναλυτές, δείχνουν πως δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, αλλά για γενικότερη τάση.

Φόβοι στην Κύπρο
Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο η υποτίμηση του ρουβλίου καθιστούσε ελκυστική επιλογή την «επιστροφή στο ρούβλι» από το ευρώ, αυτή η εικόνα έχει ανατραπεί, αφού αναμένεται πλέον περαιτέρω υποτίμηση και λίγοι είναι εκείνοι που εκτιμούν πως η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος έχει βρει τον πάτο της. Αυτό το στοιχείο είναι ανάμεσα στα θετικά για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Είναι προφανές, όπως γράφει σήμερα η «Κ», πως η αύξηση του κόστους των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών για τους Ρώσους, θα έχει σίγουρα σημαντικές δυνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Ο τουρισμός ενισχύθηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η Κύπρος έγινε ελκυστική και για τις αστικές τάξεις των Ρώσων, όχι μόνο για τους πλούσιους μεν, λίγους δε, μεγιστάνες. Αυτή η τάξη σήμερα υποφέρει.

Είναι επίσης προφανές πως το κόστος σε ρούβλια θα συνεχίσει να αυξάνεται για Ρώσους επενδυτές στην Κύπρο, κάτι που επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s