Προς εκποιήσεις η Τράπεζα Κύπρου

«Πολύ κοντά» βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου σε μία από τις πρώτες σημαντικές εκποιήσεις από μεγάλο δανειολήπτη, ο οποίος δείχνει πως έχει τη διάθεση να παραδώσει σημαντική περιουσία στην τράπεζα με σκοπό να ανασάνει από τα μεγάλα ανοίγματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες διασταυρώνονται από την Πάφο, ο συγκεκριμένος, ένας από τους μεγαλύτερους των δανειοληπτών, κρίνει πως η κίνηση, με την οποία θα αποξενωθεί σημαντική περιουσία που ήταν προς ανάπτυξη, θα τον βοηθήσει να επανέλθει στις επιχειρηματικές του κινήσεις, ούτως ώστε να ετοιμάσει τις επόμενές του κινήσεις. Από την Αγία Παρασκευή σχολιάζεται πως ο συγκεκριμένος, αν και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τρύπες στα βιβλία της τράπεζας «είναι πολύ συνεργάσιμος και αναζητά τρόπους για εξυγίανση». Η στάση του έρχεται σε αντίθεση με άλλους «που απλώς προσπαθούν να αποφύγουν τις δύσκολες αποφάσεις».

Πάντως, όλα δείχνουν πως η πώληση της μεγάλης περιουσίας από πλευράς της Τράπεζας Κύπρου δεν θα καλύψει ολόκληρο από τον τιτάνιό του δανεισμό, παρόλο που θα του δώσει σημαντικές ανάσες. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συνομιλίες μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας, εάν η δεύτερη αντλήσει μεγαλύτερα ποσά από την πώληση της περιουσίας από το συμφωνηθέν ποσό, υπάρχει η διάθεση για «επιστροφή κάποιου ποσοστού» στον δανειολήπτη, το οποίο θα προαποφασιστεί.

Κρίνεται πως η κίνηση, όταν θα ολοκληρωθεί, θα δώσει σημαντική ώθηση σε άλλες παρόμοιες συναλλαγές οι οποίες βρίσκονται ήδη σε πορεία διαπραγμάτευσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των τιμών που ζητούν οι υπό πίεση δανειολήπτες, αλλά και των τιμών που προσφέρουν οι δυνητικοί επενδυτές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο καιρό είναι διατεθειμένη να κρατήσει τη γη που θα αποκτήσει η τράπεζα πριν να το πωλήσει. Την ίδια στιγμή, άγνωστη είναι επίσης η τιμολόγηση της γης, αφού θα πρέπει να κρατηθεί μία λεπτή ισορροπία μεταξύ μιας τιμής που να είναι αρκετά χαμηλή για να είναι ρεαλιστική και μιας τιμής που να μην πλήττει υπερβολικά τα βιβλία της τράπεζας.

Σε αντίθεση με την πιο πάνω περίπτωση, όπου η συνεργασία τράπεζας-δανειολήπτη οδηγεί σε αμοιβαία κατανόηση με αποτέλεσμα αμφότεροι να εκτιμούν πως η συμφωνία δεν είναι μακριά, ο άλλος μεγάλος δανειολήπτης δεν διεκδικεί βραβείο αριστείας για τη στάση του. Σε εκείνη την περίπτωση, η τράπεζα σχολιάζει πως η στάση της θα σκληρύνει.

Διαφορετική η γη
Το πιο ενδιαφέρον από τα στοιχεία που προκύπτουν, είναι πως η επικείμενη συμφωνία για τα δάνεια στην Πάφο αφορά στην εκποίηση γης από πλευράς της τράπεζας, κάτι που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν. Αντίθετα, οι συναλλαγές που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα αφορούσαν σε μία συγκεκριμένη «διαδικασία»: Δεσμευμένες καταθέσεις του αγοραστή (κάποτε και μετοχές της Τράπεζας Κύπρου) αφιερώνονταν στην εξυπηρέτηση χρεών του πωλητή, με αντάλλαγμα μετοχικά συμφέροντα στις επιχειρήσεις του πωλητή. Η «διαδικασία» αυτή, ενώ είχε αρκετές «εκδοχές», μέχρι σήμερα αφορούσε κατά βάση σε υπάρχουσες επιχειρήσεις και ήδη ανεπτυγμένα ακίνητα, όπως στις περιπτώσεις των ξενοδοχείων Amathus και Le Meridien.

Δεν καταγράφηκαν, ωστόσο, συναλλαγές που να αφορούν σε μη ανεπτυγμένη γη, κάτι που επίκειται στην Πάφο. Ενδεχομένως, μάλιστα, φιλόδοξη επένδυση που είχε προγραμματιστεί για το συγκεκριμένο έργο να εγκαταλειφθεί πλήρως και η όλη έκταση να στραφεί προς άλλου είδους αξιοποίηση.

Πέρα από τις περιπτώσεις των δύο ξενοδοχείων στην Πάφο, συναλλαγή έγινε επίσης και στην περίπτωση του Venus Rock, η οποία ωστόσο καθυστερεί ακόμα στην ολοκλήρωσή της, αφού η China Glory δεν έχει ακόμα παρουσιάσει τους αγοραστές που «υποσχέθηκε», στους αριθμούς που προβλεπόταν. Πάντως, όσον αφορά σε επιχειρήσεις και «απτά» περιουσιακά στοιχεία, σε αντίθεση με μη ανεπτυγμένη γη, η κινητικότητα είναι αρκετά μεγάλη, ενώ και οι τιμές αγοραστών και πωλητών ήδη άρχισαν να συγκλίνουν.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται συζητήσεις για την πώληση εμπορικής ανάπτυξης στη Λευκωσία, παρόλο που ο ιδιοκτήτης δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα εξυπηρέτησης δανείων, αλλά μόνο ταμειακών ροών. Αντίθετα, μεγάλη εμπορική ανάπτυξη στην Ανθούπολη ήδη βρίσκεται προ νομικής δράσης η οποία είναι διαδικαστικά περίπλοκη λόγω του γεγονότος ότι πέρα από τον τραπεζικό δανεισμό, ο συγκεκριμένος δανειολήπτης έχει αποτύχει στην αποπληρωμή εταιρικών ομολόγων.

Το γενικότερο ενδιαφέρον για ενεργητικά πάντως, έχει φουντώσει με τα ξένα επενδυτικά ταμεία να μελετούν πλέον με μεγάλη προσοχή τις επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και αναπτύξεις που έχουν ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της Κύπρου, που δείχνουν να έχουν προοπτική.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, η διαχείριση δανειοληπτών, την οποία έχει αναλάβει σε κάποιες περιπτώσεις η Κύπρου (Libra, AquaSol) δείχνει να προχωρεί με ρυθμούς καλύτερους από τους αναμενόμενους.

Επόμενες κινήσεις
Στην Αγία Παρασκευή σχολιάζουν πως η πορεία των κινήσεων αυτών είναι αρκετά ικανοποιητική. Στέλεχος της τράπεζας σχολίασε πως η στάση θα συνεχίσει να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους δανειολήπτες που δεν συνεργάζονται και που δείχνουν πως θέλουν να αποφύγουν τα δύσκολα, αλλά την ίδια ώρα οι κινήσεις προχωρούν με αρκετούς από τους πιο συνεργάσιμους μεγάλους πελάτες της τράπεζας.

Η Κύπρου, ωστόσο, δεν έχει καμία διάθεση να προχωρήσει με άμεση εκποίηση δανείων σε επενδυτές, αφού κάτι τέτοιο προϋποθέτει σημαντική προεργασία, κυρίως ως προς τη διαμόρφωση των πακέτων που θα πωληθούν στους επενδυτές. Η δημιουργία των «πακέτων» αυτών δεν μπορεί να γίνει χωρίς εξωτερικούς συμβούλους, γεγονός που σημαίνει πως το επόμενο έτος δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί μία τέτοια κίνηση. Μία εν τω μεταξύ ad hoc πώληση δανείων, λένε στην Κύπρου, θα δημιουργούσε προηγούμενο με κίνδυνο να προκύψει χιονοστιβάδα αιτήσεων και απαιτήσεων από πελάτες αλλά και από αγοραστές για πωλήσεις δανείων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s