Όταν θα πάεις, κυρά μου στη Φρανκφούρτη…

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας θα είναι και οι εξελίξεις στη Φρανκφούρτη. Με δεδομένο πως τα συμφέροντα της Κύπρου ως προς τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης σε αυτή τη φάση είναι αντίθετα με τα συμφέροντα του γκρουπ των βόρειων ισχυρών κρατών, θα είναι σημαντικός ο ρόλος και ο λόγος της Κύπρου στο Διοικητικό Συμβούλιο.

giorkatzi5Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία ηγούνται του γκρουπ που αισθάνεται πως ο μειωμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πλήττει την ανάπτυξή τους, η οποία μόλις το περασμένο τρίμηνο έδειξε πως μπορεί να πάρει μπρος. Σήμερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 0,8%, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι «λίγο χαμηλότερα από το 2%». Αυτό το δεδομένο συμπιέζει την ανάπτυξη.

Σκέψεις για αύξηση της παροχής χρήματος θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τα πραγματικά επιτόκια (συνολικό πλην πληθωρισμός) όπου παρατηρείται επικίνδυνη απόκλιση μεταξύ του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων από τα αντίστοιχα των νοικοκυριών.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι η λογική λέει πως ο αυξημένος πληθωρισμός μειώνει το δημόσιο χρέος (αλλά και τα χρέη γενικότερα), η Κύπρος βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προσαρμογής της στα νέα δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως, ενώ στην Ευρωζώνη αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, στην Κύπρο καταγράφεται πλέον αποπληθωρισμός. Αν ανατραπεί η πορεία μείωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αυτό θα επηρεάσει την «εσωτερική υποτίμηση» που ακόμα συνεχίζεται στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των επιπέδων των επιτοκίων, θα ασκήσει και πιέσεις στα επιτόκια της κυπριακής αγοράς τα οποία είναι ήδη υπερβολικά υψηλά.

Ταυτόχρονα, η συγκριτική βελτίωση δεικτών όπως η παραγωγικότητα (μέσα από το εργατικό κόστος και το κόστος χρηματοδότησης), ενώ σε γενικές γραμμές βελτιώνονται για την Κύπρο, είναι πιθανόν πως θα σταματήσουν τη διορθωτική τους πορεία, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να τυπώσει χρήμα και να αγοράσει ενεργητικά.

Αυτή τη στιγμή, μία απόφαση για ενεργή δράση στα επιτόκια από πλευράς της Φρανκφούρτης, δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας, αλλά και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος γενικότερα. Από την πρώτη της παρουσία στο ΔΣ της ΕΚΤ, η κ. Γιωρκάτζη καλείται να αναβαθμίσει την παρουσία της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, μεγάλη κρυφή ελπίδα της Κύπρου είναι μία χρηματοδοτική στήριξη από πλευράς της ΕΚΤ, κάτι που θα επιτρέψει την απόσυρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, ενώ θα στήριζε σημαντικά την Τράπεζα Κύπρου.

Advertisements

One thought on “Όταν θα πάεις, κυρά μου στη Φρανκφούρτη…

  1. Ταυτόχρονα, μεγάλη κρυφή ελπίδα της Κύπρου είναι μία χρηματοδοτική στήριξη από πλευράς της ΕΚΤ, κάτι που θα επιτρέψει την απόσυρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, ενώ θα στήριζε σημαντικά την Τράπεζα Κύπρου.

    Υπάρχει τέτοια περίπτωση? Και αν ναι γιατί δεν έγινε μέχρι σήμερα?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s