Φλερτάρουν με τον πάτο οι τιμές

Μείωση σημείωσαν για ένα ακόμα μήνα οι τιμές καταναλωτή τον Φεβρουάριο, συνεχίζοντας έτσι τη διορθωτική πορεία που ακολουθεί η οικονομία στο σύνολό της εν μέσω κρίσης. Όλες οι ενδείξεις θέλουν τον πληθωρισμό να παραμένει αρνητικός και τον Μάρτιο, την ώρα που ολόκληρη η οικονομία δείχνει να ακολουθεί την ίδια πορεία.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε καμία κατηγορία καταναλωτή δεν καταγράφεται αύξηση του πληθωρισμού, κάτι που συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Η κατηγορία καπνού και αλκοολούχων ποτών, για παράδειγμα, η οποία κατέγραφε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές λόγω των νέων φόρων που έχουν επιβληθεί, πλέον «κατασταλάζει» στα νέα δεδομένα και καταγράφει σημαντική αποκλιμάκωση σε σχέση με το 8%, όπου βρισκόταν ο πληθωρισμός πριν από μερικούς μήνες.

Screen Shot 2014-03-28 at 12.07.18Άλλες κατηγορίες, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, που ήταν «παραδοσιακά» βασικοί μοχλοί στην αύξηση του πληθωρισμού στην Κύπρο, μετά από μία σταδιακή μείωση του πληθωρισμού πλέον μπαίνουν σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας μείωση τιμών. Στη μεν υγεία, οι τιμές υποχώρησαν κατά ένα εντυπωσιακό ποσοστό 2,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ στην εκπαίδευση η πτώση ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή, φτάνοντας τα 4%.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι προφανές πως η αλλαγή των δεδομένων στη ζήτηση έχει υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να αντιδράσουν με μείωση τιμών. Ενώ στην περίπτωση της εκπαίδευσης αναμενόταν πως η μεγάλη μείωση στις τιμές θα γινόταν με το νέο σχολικό έτος, το γεγονός ότι αρκετά ιδρύματα, ιδίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης έχουν ήδη αρχίσει εγγραφές για τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως να έχει επιταχύνει την καταγραφή στη μείωση των τιμών.

Την ίδια ώρα, σημαντική και άκρως ενδιαφέρουσα είναι η πτώση των τιμών στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι τιμές είχαν καταγράψει κάποια μικρή αύξηση τους περασμένους μήνες, την οποία αποδώσαμε στην πτώση της ζήτησης στα εστιατόρια και άλλους χώρους αναψυχής. Μάλιστα, η στροφή των καταναλωτών είχε ενισχύσει τις τιμές των εγχώριων προϊόντων, αφού η στροφή «από το εστιατόριο προς το γεύμα στο σπίτι» ενίσχυε ταυτόχρονα και τη ζήτηση στα εγχώρια γεωργικά προϊόντα σε βάρος των εισαγόμενων. Αφού πλέον αυτή η στροφή φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, μαζί της μειώνεται και η πληθωριστική τάση στα τρόφιμα.

Πάντως, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία μειώθηκε, αλλά παραμένει θετικός, κοντά στο 1%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μείωση του Δείκτη «παρασύρεται» σε μεγάλο βαθμό από την πτώση των τιμών στη «Στέγαση ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο». Μεγάλο μέρος αυτών των υπηρεσιών, (νερό, ηλεκτρισμός) έχει καταγράψει ουσιαστική μείωση. Η συνολική μείωση των τιμών στο -7,9% αποτελεί πραγματική κατάρρευση των τιμών. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως και αυτή η κατηγορία (ιδίως μετά το Μαρί) ήταν ένας από τους βασικούς μοχλούς του πληθωρισμού, εξάγεται πως η μείωση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα στη συνολική εικόνα των τιμών.

Υπηρεσίες
Πάντως, στις υπηρεσίες η μείωση των τιμών είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι καταγράφεται στις τιμές των αγαθών. Συνολικά, οι τιμές στις υπηρεσίες έχουν υποχωρήσει κατά 8,3%, ένα ποσοστό αρκετά εντυπωσιακό. Μεγαλύτερη μείωση, όπως αναμενόταν, καταγράφηκε στις υπηρεσίες αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, όπου οι τιμές «αποπληθωρίστηκαν» όσο περίπου και οι κύκλοι εργασίας, δηλαδή λίγο υψηλότερα από το 30%. Την ίδια στιγμή, αποπληθωρισμός εντοπίζεται και στις επαγγελματικές υπηρεσίες, όπου η μείωση των τιμών κινήθηκε στο -12,5%.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η γενική κατηγορία των «Άλλων» υπηρεσιών, στις οποίες καταγράφεται υποχώρηση τιμών κατά 24%. Αυτές οι υπηρεσίες αποτελούνται σε γενικές γραμμές από υπηρεσίες «καθημερινής χρήσης» και περιλαμβάνουν κουρεία, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κτλ. Σημαντικό είναι αυτό το στοιχείο, διότι από τη μία περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών και από την άλλη διότι αυτές οι υπηρεσίες είναι «μη εμπορεύσιμες» (non-tradable), αφού δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή ή εξαγωγή τέτοιων υπηρεσιών. Επομένως, αυτές απευθύνονται εξ ολοκλήρου στην εγχώρια αγορά και επηρεάζουν τις τιμές που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι καταναλωτές.

Η μείωση κατά 24% είναι πραγματικά εντυπωσιακή και αντικατοπτρίζει μία ραγδαία διόρθωση μετά από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών που καταγράφονταν τα τελευταία χρόνια, οι οποίες διάβρωναν με ουσιαστικό τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Μείωση ΑΕΠ κατά 1,2 δισ. ευρώ
Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε το ονομαστικό ΑΕΠ, κατά 6,9%, ένα ποσοστό το οποίο ωστόσο παραμένει καλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει πριν από 12 μήνες, όταν έγινε το κούρεμα στις τράπεζες. Το πραγματικό ΑΕΠ, αν λάβει κανείς υπόψη και την επίδραση του πληθωρισμού, είναι 5,4%.

Ο αποπληθωρισμός ενισχύει τα αποτελέσματα, καθώς η πραγματική εικόνα είναι λιγότερο άσχημη από εκείνη που διαφαίνεται αρχικά. Το συμπέρασμα ισχύει και για τα νοικοκυριά, τα οποία βλέπουν τα εισοδήματά τους να υποχωρούν κατά τι λιγότερο από ό,τι φαίνεται σε ονομαστικό επίπεδο.

Όπως ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο, τη μεγαλύτερη υποχώρηση στο ακαθάριστο εισόδημα, κατέγραψαν οι κατασκευές, οι οποίες κατέγραψαν υποχώρηση κατά 30,7% σε πραγματικές τιμές. Πρόκειται για μία δραματική μείωση η οποία αντικατοπτρίζει το σπάσιμο της φούσκας, η οποία σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες του χώρου, δεν υπήρξε ποτέ.

Μικρότερη ήταν η μείωση στο εμπόριο, όπου ωστόσο η μείωση κατά 6,2% «κρύβει» την πραγματική εικόνα. Κι αυτό, διότι αν λάβει κανείς υπόψη τα τρόφιμα και ποτά από τη μία, και τα καύσιμα από την άλλη, τότε η υποχώρηση του εμπορίου είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο «πυρήνας» του εμπορίου, εξαιρουμένων των εδώδιμων ειδών και των καυσίμων, κατέγραψε υποχώρηση κατά 16,2%.

Όσον αφορά στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η μείωση κατά 8,6% δεν μπορεί να κριθεί ως εντυπωσιακή, παρόλο ότι είναι εξαιρετικά μεγάλη. Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης η υποχώρηση στα ορυχεία και λατομεία. Παρόλο ότι ο τομέας δεν είναι μακροσκοπικά σημαντικός για την οικονομία, η μείωση αποτελεί το πέμπτο συνεχόμενο έτος μείωσης, ενώ η περσινή κατάρρευση του 26,5% ακολουθεί τη μείωση κατά 27,8% που καταγράφηκε το 2012. «Χαμένη πενταετία» καταγράφεται και στη μεταποίηση, η οποία πλέον δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί πως έχει κάποιο μέλλον στην Κύπρο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s