Το κοντραπάσσο του βολέματος

Η «υψηλή» γλώσσα του Δάντη, κάπου στον όγδοο κύκλο της κόλασης αλλάζει διάθεση. Αρχίζει να παίζει με τις εικόνες, με ένα «κοντραμπάσο» όπου ο κάθε αμαρτωλός υποφέρει το αντίθετο της αμαρτίας του. Οι προαγωγοί προάγονται. Οι δουλέμποροι τρέχουν άσκοπα μεταξύ των μαστιγίων των διαβόλων. Οι κόλακες της εξουσίας έχουν μία εξίσου κατάλληλη κατάληξη.

Εκεί μέσα, βαθιά...

Εκεί μέσα, βαθιά…

Μία αφόρητη βρώμα, λέει, οδηγεί τον Δάντη στο στόμιο ενός λάκκου. Είναι γεμάτος με ανθρώπινα κόπρανα. Και με τη σειρά τους, τα σκατά είναι γεμάτα κόλακες. Δεν ξέρω αν πρόκειται για λογοπαίγνιο μεταξύ των κοπράνων της αιωνιότητας τους και των κοπράνων που ξεστόμιζαν μια ζωή, αλλά σίγουρα είναι απολαυστικό να σκέφτεται κανείς πως, αφού αυτό το πράμα έδιναν στην ζωή τους, μέσα σ’ αυτό ας περάσουν τους αιώνες.

Μπορεί να βρίσκει κανείς διασκεδαστική τη διάθεση του Δάντη, αλλά είναι μία σοβαρή κουβέντα. Η κολακεία έχει πολλές μορφές. Οι συκοφάντες των αρχαίων Ελλήνων ήταν τέτοιοι άνθρωποι, που καλοπιάνοντας την εξουσία που τους πατρονάρει, έκαναν τη βρώμικη δουλειά των αφεντικών τους. Οι μαύροι στις ΗΠΑ μιλούσαν πάντα για τους «σκλάβους του σπιτιού», που την έχουν καλά –ή τουλάχιστον πολύ καλύτερα από τους σκλάβους της φυτείας– και έβρισκαν πολύ βολικό το όλο σύστημα της δουλείας. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο και το σοκ του ολοκαυτώματος, πολλά πειράματα ψυχολόγων έδειξαν πως οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει τέτοιος κόλακας, ευνοούμενος, τσιράκι, σφουγγοκωλάριος ή όπως αλλιώς μπορεί αποκαλέσει κανείς τέτοιους ανθρώπους.

Και η τάση αυτή είναι απόλυτα αποδεκτή στην Κύπρο.

Την περασμένη εβδομάδα παύτηκε ο αρχηγός της Αστυνομίας. Αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθεί με την ουσία της απόφασης, η οποία εξάλλου είχε διαφανεί από καιρό και για εβδομάδες συζητιόταν στις καφετέριες τα πρωινά. Το ενδιαφέρον είναι πως ο αρχηγός, κατά τη δημοσιογραφική γλώσσα, «έφυγε πυροβολώντας».

Δεν εξετάζουμε προς το παρόν αν ο υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποίησε τον ύποπτο της Δρομολαξιάς. Αν το έκανε με τον τρόπο που καταγγέλλει ο μέχρι πρότινος αρχηγός, το θέμα είναι σοβαρό. Αλλά τόσο καιρό γιατί δεν είπε κάτι; Ποια κολακεία του έκλεινε το στόμα; Ποιο βόλεμα καθιστούσε αποδεκτή μια τέτοια υποτιθέμενη συμπεριφορά από πλευράς του υπουργού, που ξαφνικά έγινε απαράδεκτη αλλά ήταν μια χαρά όσο ήταν αρχηγός ο αρχηγός;

Και η ιστορία δεν αφορά μόνο τον αρχηγό της Αστυνομίας. Ο κ. Χλωρακιώτης, κι αυτός έφυγε πυροβολώντας. Ο κ. Λύρας το ίδιο, έστω κι αν τα ερωτήματα για την εποπτεία του ακόμα αιωρούνται, με την πιο ευνοϊκή για τον ίδιο εξήγηση, να έχει να κάνει με πλήρη ανεπάρκεια. Την υστάτη θυμήθηκε και ο κ. Παπασσάβας: Κι αυτός, μόνο όταν ήταν να εγκαταλείψει την καρέκλα θυμήθηκε να σκανδαλιστεί. Αδικώ πολλούς που ξεχνώ, όπως την κυρία Πραξούλα που κι αυτή έκανε «αποκαλύψεις» μόνο όταν της είπαν να πάει σπίτι της. Ο κ. Κιττής, κι αυτός είχε στοιχεία για πολλούς, αλλά τα θυμήθηκε μόνο όταν έμπλεξε ο ίδιος. Ο κ. Βγενόπουλος κρατά τους φακέλους του Μιλόσεβιτς, λέει, αλλά δεν τους δίνει (και ναι, ο εισαγγελέας δεν συγκινείται, ούτε ο παλιός ούτε ο νέος).

Η μόδα του να ξέρεις κάτι και να σιωπάς είναι πολύ βολική. Είναι όμως η μόδα του συνένοχου, του κόλακα που αποδέχτηκε, ανέχτηκε και σιώπησε («μα εγώ τι να κάνω;») και θυμήθηκε να αντιδράσει μόνο όταν έχασε τις δάφνες. Ο Δάντης είχε ένα σχόλιο να κάνει, στον όγδοο κύκλο της κόλασης, όπου τους ήθελε όλους αυτούς να πνίγονται σε ένα τεράστιο χεσμένο απόπατο.

Για χρόνια έβρισκα, αφελώς, πολύ διασκεδαστική τη λογική του Δάντη. Είναι όμως, μια σοβαρή, κατάλληλη, άξια κατάληξη για τους κόλακες που ευχαρίστως αναμασούσαν τα κόπρανα, φτάνει να κρατούν τη θέση τους.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να τελειώνει του ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s