Προβληματίζει η επαναφορά της «badbank»

Μεγάλος δανειολήπτης φέρνει 80 εκατ. ευρώ στο επόμενο διάστημα από το εξωτερικό, αλλά οι καθυστερήσεις συνεχίζονται

Σε αναστάτωση βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου από τη στιγμή που ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας επανέφερε στο τραπέζι την επιλογή της «κακής τράπεζας» με δηλώσεις του στο Reuters. Η επιλογή δεν είναι «τουλάχιστον άμεσα» στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφόρηση από το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού οι πρώτες απτές συζητήσεις για επαναφορά της επιλογής για την δημιουργία της «κακής τράπεζας» δεν έγιναν παρά στα πλαίσια μιας συζήτησης σχετικά με τις δηλώσεις Χούρικαν.

Η τοποθέτηση Χούρικαν «σαφώς και δεν αντικατοπτρίζει τη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου», όπως ειπώθηκε στην «Κ». Διακρίνεται μία δυσαρέσκεια με την κίνηση Χούρικαν, αφού, όπως ειπώθηκε από δύο μέλη του Συμβουλίου, οι δηλώσεις έγιναν χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων συνεννόηση με το Συμβούλιο. «Δεν έπρεπε να το πει», σχολιάζει άλλη πηγή εντός της τράπεζας, η οποία θεωρεί μάλιστα ως «υπερβολικό» το σχόλιο.

boc kievΤην ίδια ώρα, ωστόσο, η όλη σκέψη για δημιουργία κακής τράπεζας, δεν είναι ούτε καινούργια ούτε παράλογη. Όταν, μάλιστα, συντασσόταν η δήλωση Χούρικαν, με την οποία ανακαλούσε το απόγευμα της Πέμπτης τη δήλωση που είχε κάνει στο Reuters, την ίδια στιγμή γινόταν εντός του Διοικητικού Συμβουλίου διάλογος σύμφωνα με τον οποίο η επιλογή πρέπει να εξεταστεί στα σοβαρά.

«Ζητήσαμε από την HSBC να μελετήσει τις επιλογές μας. Ο Τζον βιάστηκε να προτρέξει και να ανακοινώσει τι θα βρουν οι σύμβουλοί μας. Από την άλλη, όμως, η κακή τράπεζα ήταν πάντοτε μία από τις σοβαρές μας επιλογές», σχολίασε αρμόδια πηγή. Άλλο μέλος του ΔΣ διακρίνει πως η διαμόρφωση πλειοψηφίας στο Συμβούλιο υπέρ της δημιουργίας μιας κακής τράπεζας δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, εάν η επιλογή τεθεί ολοκληρωμένα στο τραπέζι. Η μεγαλύτερη ένσταση που έχει διαμορφωθεί εντός του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, σχετικά με τις τοποθετήσεις Χούρικαν, έγκειται σε δύο σημεία: Πρώτο, πως ο κ. Χούρικαν προχώρησε σε δηλώσεις για τις προθέσεις της τράπεζας, χωρίς να το γνωρίζει το ΔΣ, και δεύτερο πως το χρονικό σημείο στο οποίο έγιναν οι δηλώσεις, είναι ατυχές.

Να περιμένουν

Η διαμόρφωση μιας κακής τράπεζας θα αποτελούσε μία σημαντική παραδοχή από πλευράς της Τράπεζας Κύπρου. Θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς αγορές και επενδυτές πως οι εισπράξεις από τους δανειολήπτες δεν προχωρούν με την ταχύτητα και στα μεγέθη που χρειάζονται για να αντέξει η τράπεζα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η άμεση «απομόνωσή» τους σε ένα σχήμα εκτός των βιβλίων της τράπεζας.

Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε τόσος εκνευρισμός με τη δήλωση Χούρικαν.

Η τράπεζα έχει ζητήσει, ως γνωστό, την εκπόνηση από την HSBC μελέτης σχετικά με τις επιλογές της. «Προφανώς και μέσα στις επιλογές είναι και η διαμόρφωση μιας κακής τράπεζας», σχολιάζει αρμόδιο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, «αλλά αυτό δεν είναι ακόμα της ώρας». Όπως έγραψε προ εβδομάδας η «Κ», η Κύπρου βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας σχετικά με την εκποίηση μεγάλης έκτασης στην Πάφο, η οποία ανήκει σε έναν από τους μεγάλους δανειολήπτες και η οποία προοριζόταν για αξιοποίηση στο πλαίσιο του πιο φιλόδοξου πρότζεκτ της πόλης.

Ακόμα πιο σημαντικό, όμως είναι ένα άλλο στοιχείο: Ενώ ο συγκεκριμένος δανειολήπτης ήταν πάντοτε συνεργάσιμος με αποτέλεσμα η τράπεζα να αισθάνεται πως μπορεί να συζητήσει μαζί του τις επιλογές που υπάρχουν για αντιμετώπιση των προβλημάτων, το ίδιο δεν συμβαίνει και με άλλους από τους μεγάλους δανειολήπτες. Στην περίπτωση του δεύτερου από τους μεγαλύτερους, ο οποίος μάλιστα είχε στο παρελθόν σχέση με την κορυφή της τράπεζας, η στάση που είχε συναντήσει η Κύπρου δεν ήταν καθόλου φιλική. Ο δανειολήπτης, σύμφωνα με πηγές της Αγίας Παρασκευής, δεν είχε καμία διάθεση να συνεργαστεί. Αυτή η εικόνα, ωστόσο, φαίνεται να αλλάζει, με στελέχη της Τράπεζας Κύπρου να σχολιάζουν πως «η πίεση που ασκείται έχει αρχίσει να αποδίδει». Από τον συγκεκριμένο αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα ο επαναπατρισμός 18 περίπου εκατ. ευρώ από το εξωτερικό προς εξυπηρέτηση υποχρεώσεών του, τις οποίες μέχρι πρότινος απέφευγε.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, άριστα είναι τα αποτελέσματα της πίεσης, αφού έχει συμφωνηθεί ο επαναπατρισμός άλλων σχεδόν 70 εκατ. ευρώ πέρα από τα 18 που αναμένονται αυτές τις ημέρες, με σκοπό την αποπληρωμή των δανείων που δεν εξυπηρετούνται. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ριζική αλλαγή στάσης, αφού, όπως αναφέρεται, η τράπεζα δεχόταν φοβερές πιέσεις από το γεγονός ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα δάνεια δεν εξυπηρετούνταν κατ’ επιλογή των δανειζόμενων και όχι εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών. Επιπλέον, και παρά την καθυστέρηση που προκαλεί αμηχανία, υπάρχουν ακόμα οι ελπίδες πως μεγάλη πώληση προς κινεζικά συμφέροντα ενός από τα πρότζεκτ του ίδιου δανειολήπτη, μπορεί τελικά να προχωρήσει, έστω κι αν οι εισπράξεις από το ντιλ των 285 εκατ. ευρώ, δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί.

Εάν τελικά καταφέρει η Τράπεζα Κύπρου να αντλήσει έσοδα από τους συγκεκριμένους δανειολήπτες, και εάν προχωρήσει τελικά η προσπάθεια για άντληση εσόδων από τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε η εικόνα μπορεί να αλλάξει ριζικά, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον απόλυτα απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κακής τράπεζας – αυτό, τουλάχιστον, ελπίζουν στην Αγία Παρασκευή.

 

Συνεχίζουν για Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, πολλά ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα σχετικά με την πώληση της ουκρανικής θυγατρικής της Τράπεζας Κύπρου σε ρωσικών συμφερόντων τράπεζα. Η συμφωνία, με την οποία μεν τα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου δέχονταν πιέσεις αλλά από την άλλη θα μπορούσε να ενισχυθεί η ρευστότητά της, θεωρήθηκε πως έχει παγώσει, μετά και τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Εξάλλου, η πώληση γίνεται προς ρωσική τράπεζα, εντός της ουκρανικής επικράτειας…

Πληροφόρηση από την Αγία Παρασκευή, ωστόσο, σημειώνει πως αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η διαδικασία «βάσει προγράμματος» και «χωρίς ορατές καθυστερήσεις». Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως δεν έχει παρατηρηθεί κάτι που να προκαλεί ανησυχία πως το ντιλ θα «πέσει» λόγω πολιτικών εξελίξεων.

Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο του due diligence, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ η τιμολόγηση των ενεργητικών συνεχίζεται. Το μόνο θέμα που τίθεται, σύμφωνα πάντα με την ίδια πληροφόρηση, είναι πώς οι πολιτικές εξελίξεις έχουν πλήξει την αξία των ενεργητικών, κάτι που πιθανότατα θα επηρεάσει την τελική τιμή. Επομένως υπάρχει κάποιο ζήτημα στην ολοκλήρωση της πώλησης. Ωστόσο, πολιτική παρέμβαση για μπλοκάρισμα της πώλησης, δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο, σύμφωνα πάντα με πηγές της τράπεζας.

 

Advertisements

One thought on “Προβληματίζει η επαναφορά της «badbank»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s