«Δεν υπήρχε επιλογή» είπε ο Νταίσελμπλουμ

Τα δεδομένα, ως είχαν, δεν άφηναν καμία άλλη επιλογή από το κούρεμα των καταθέσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γιερούν Νταίσελμπλουμ. Ο κ. Νταίσελμπλουμ σχολίασε τη Δευτέρα πως, όπως είχαν τα δεδομένα, δεν υπήρχε καμία άλλη επιλογή από το κούρεμα. «Σαφώς, αν είχε συμφωνηθεί νωρίτερα το Πρόγραμμα, θα υπήρχαν επιπλέον επιλογές», σχολίασε, τονίζοντας παράλληλα πως οι «πολιτικοί περιορισμοί» που οδήγησαν στην καθυστέρηση πριν να ληφθούν αποφάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο, επιδείνωσαν την κατάσταση.

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του Eurogroup επιρρίπτει την ευθύνη για το κούρεμα σε δύο παράγοντες: Πολιτικά, η καθυστέρηση που σημειώθηκε για αρκετούς μήνες πριν να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το κούρεμα, οδήγησε σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup σε μία κατάσταση όπου δεν υπήρχαν άλλες επιλογές.

Σε οικονομικό επίπεδο, η επιλογή ενός κουρέματος «δεν αποτελεί πείραμα», σχολιάσει, αλλά υπήρχαν κάποια δεδομένα που έφεραν στην κατάσταση στο σημείο όπου πλήγηκαν οι καταθέσεις. Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στο μέγεθος των τραπεζών σε σχέση με το ΑΕΠ, που ήταν πολύ μεγάλο, αλλά στάθηκε και στο μέγεθος της ζημιάς, το οποίο «αναγκαστικά σήμαινε πως το χρηματοδοτικό σύστημα έπρεπε, κι αυτό, να πληρώσει», σχολίασε.

Επιπλέον, όμως, στις περιπτώσεις του κουρέματος, η ζημιά πέφτει στους ώμους των μετόχων, και στη συνέχεια των ομολογιούχων και άλλων πιστωτών. Στην περίπτωση των κυπριακών τραπεζών, σημείωσε, αυτές οι επιλογές ήταν «λεπτές», αφού δεν υπήρχαν πολλά ομόλογα ή άλλα είδη εταιρικού χρέους ή κεφαλαίου για να απορροφήσουν την ούτως ή άλλως μεγάλη ζημιά.

Σε ερώτηση κατά πόσον αισθάνεται πως ο τρόπος υλοποίησης της απόφασης για κούρεμα ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο κ. Νταίσελμπλουμ απάντησε πως κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λήφθηκε μια απόφαση «από 18 υπουργούς, με τις συμβουλές τριών θεσμών» και πως η απόφαση ήταν, τελικά, αυτή που επέβαλλαν οι συνθήκες.

dijsselbloemΣτα σχόλια του προέδρου του Eurogroup παρουσιάζεται έντονη η θέση πως, μετά από καθυστερήσεις και συζητήσεις πολλών μηνών, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα αφέθηκε να επιδεινωθεί σε σημείο που δεν ήταν δυνατόν να σωθεί το τραπεζικό σύστημα (και μαζί του, η οικονομία), με άλλο τρόπο. Πρόκειται για μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στο γεγονός ότι το Μνημόνιο δεν συμφωνήθηκε για αρκετούς μήνες.

Όσον αφορά στα σημερινά δεδομένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε πως η πορεία της κυπριακής οικονομίας ήταν πολύ πιο ρηχή από ό,τι αναμενόταν. «Δεν θα έλεγα ʽκαλήʼ, αλλά σίγουρα λιγότερο κακή από ό,τι περιμέναμε». Η εξαιρετική επίδοση των δημοσίων οικονομικών, σχολίασε, αφήνει «περιθώριο, ή μάλλον περιθώρια» για περαιτέρω στήριξη των τραπεζών (εννοώντας την Κύπρου) σε περίπτωση που αυτό αποδειχτεί αναγκαίο. Τα πλέον συνήθη σχόλια για την καλή πορεία, τόσο στην υλοποίηση του Προγράμματος, όσο στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής πτυχής της κρίσης, συνοδεύονται ξεκάθαρα και με κάποια ανησυχία όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα.

«Ναι, πρέπει να επιστρέψουν σε μια υγιή κατάσταση οι τράπεζες για να επέλθει ανάπτυξη», σημείωσε, ενώ δεν απέφυγε να σχολιάσει πως «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Η θέση του, βάσει των όσων σχολίασε, είναι πως θα πρέπει να αναγνωριστούν οι ζημιές και να κλείσουν και τα ΜΕΔ, ενώ ταυτόχρονα, ο κ. Νταίσελμπλουμ σχολιάζει πως «νέα κεφάλαια» (εννοώντας επενδυτές) πρέπει να μπουν στην Τράπεζα Κύπρου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s