Τραπεζικό sitzkrieg για τις καταθέσεις

Η αναμενόμενη μείωση των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου προμηνύει πόλεμο για τα μερίδια αγοράς

Την ώρα που η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει την πορεία τής «ενίσχυσης μέσω συρρίκνωσης» (shrinkingtostrength) στην οποία αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τζον Χούρικαν, οι άλλες τράπεζες προετοιμάζονται με επεκτατικές κινήσεις. Η διαδικασία της απομόχλευσης της Τράπεζας Κύπρου συνεχίζεται, και μαζί της μειώνονται οι καταθέσεις της τράπεζας, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, για αύξηση των μεριδίων αγοράς ανάμεσα στον ανταγωνισμό.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η «συμφωνία κυρίων» (βλέπε καρτέλ) μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας και του Συνεργατισμού. Η λογική της «συμφωνίας», η οποία προβλέπει πως Ελληνική και Συνεργατισμός δεν θα προχωρήσουν σε επιθετικές κινήσεις για την άντληση καταθέσεων από την Τράπεζα Κύπρου, είναι πως, παρά το γεγονός ότι η Κύπρου αναμένεται πως θα συνεχίσει να χάνει καταθέσεις, παραμένει συστημική. Έτσι, μία μαζική «επίθεση» που θα οδηγήσει σε ογκώδη μείωση των καταθέσεων στην Κύπρου, θα έχει σημαντικές συστημικές επιπτώσεις και στο υπόλοιπο σύστημα.

BankofCyprus_423-02Από μόνη της, η «συμφωνία κυρίων» αποτελεί παραδοχή για τα προβλήματα της τράπεζας. Όλα δείχνουν πως, παρά την επιμονή πως η (μερική) απελευθέρωση των δεσμευμένων μη εγγυημένων καταθέσεων δεν θα οδηγούσε σε έξοδο καταθέσεων από την τράπεζα, συνέβη το αντίθετο. Μπορεί μεν η μείωση των καταθέσεων να ελέγχεται από τα περιοριστικά μέτρα και από το γεγονός ότι μέρος των «αποδεσμευμένων» γραμματίων έχουν δεσμευτεί εκ νέου, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως κατά πάσα πιθανότητα η αποδέσμευση έχει μεταφραστεί σε έξοδο καταθέσεων, όπως είχε προειδοποιήσει επίμονα η «Κ».

Επιπλέον, τα σχόλια που έγιναν στο πλαίσιο της «συμφωνίας κυρίων», ότι δηλαδή η απορρόφηση των καταθέσεων της Λαϊκής πέρυσι κατέστησε την Τράπεζα Κύπρου «ακόμα πιο συστημική», επίσης ελέγχονται. Τόσο οι συνολικές καταθέσεις όσο και τα μερίδια αγοράς της τράπεζας συνεχίζουν να υποχωρούν από πέρυσι. Ενώ η Τράπεζα Κύπρου απορρόφησε περίπου 4,4 δισ. ευρώ σε καταθέσεις της Λαϊκής, την ίδια ώρα το κούρεμα (3,8 δισ. ευρώ) και η έξοδος καταθέσεων (όσων μπορούσαν) οδήγησαν σε μείωση κατά σχεδόν 47% στις συνολικές της καταθέσεις.

Επιπλέον, τα μερίδια αγοράς της Τράπεζας Κύπρου συνέχισαν να μειώνονται μέσα στο 2013, κατά το οποίο μειώθηκαν από 40% σε 32%, μετά την απορρόφηση της Λαϊκής αλλά και το κούρεμα.

Η Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο, με το ένα τρίτο των συνολικών καταθέσεων του συστήματος, παραμένει συστημική. Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν το μερίδιο αγοράς της τράπεζας υποχωρήσει σε σημείο που να είναι μικρότερο ακόμα και από το 25%, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές. Όσον αφορά, μάλιστα, στα δάνεια, το μερίδιο αγοράς της τράπεζας κινείται στο 40% με 45%, εξαιτίας της βραδύτητας με την οποία προχωρεί η απομόχλευση και το ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που προκαλεί και κάποια δυσφορία στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ευκαιρίες για μερίδιο

Έστω κι αν παραμένει συστημική η Τράπεζα Κύπρου, και έστω, ακόμα, αν τα «παραδοσιακά» κυπριακά ιδρύματα δείχνουν με την κίνηση που μοιάζει πολύ με καρτέλ, να ανησυχούν για την κατάσταση του όλου συστήματος, δεν συμβαίνει το ίδιο με όλους. Η «συμφωνία κυρίων» δεν περιλαμβάνει όλο το σύστημα και δεν είναι λίγα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ετοιμάζονται για άντληση μεριδίων αγοράς, μόλις τους το επιτρέψουν οι συνθήκες με τη συνεχιζόμενη άρση στους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.

Απτό παράδειγμα αποτελεί η Πειραιώς η οποία ήδη δείχνει διάθεση να κινηθεί με αύξηση επιτοκίων στις καταθέσεις εντός Κύπρου, με τα νώτα της «ασφαλισμένα» χάρη στη διάσωσή της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Ελλάδα. Σχόλια δεν γίνονται αλλά οι ενδείξεις δείχνουν πως η Πειραιώς θα κινηθεί σε μία προσπάθεια άντλησης καταθέσεων από μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, παρά την έντονη κριτική που της ασκείται σε σχέση με την εξαγορά των εν Ελλάδι εργασιών των κυπριακών τραπεζών. Η ένταση της διαφημιστικής της καμπάνιας, πάντως, δείχνει πως η τράπεζα κατά πάσα πιθανότητα ετοιμάζεται για μία επιθετική τακτική.

Η Eurobank δείχνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πως θα παραμείνει προσηλωμένη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το ένα μάτι στραμμένο και προς πιο μεγάλους πελάτες στο corporate κομμάτι, όπως ήταν εξ αρχής η στρατηγική της. Λιγότερες ενδείξεις υπάρχουν για την Alpha, η οποία ενδεχομένως να κινηθεί προς την καταναλωτική πίστη.

Οι μητρικές των «ελληνικών» τραπεζών, πάντως, τελούν υπό διάσωση στην Ελλάδα με τη στήριξη να κινείται στα 15 δισ. ευρώ. Οι θυγατρικές τους στην Κύπρο δεν έλαβαν στήριξη, ωστόσο, και δείχνουν να έχουν, και οι τρεις, αρκετή ρευστότητα για να στηρίξουν μία στρατηγική επέκτασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά έντονη δραστηριότητα παρατηρείται και στην Barclays’ (Λονδίνου, πλέον) η οποία δείχνει να αντλεί αρκετές καταθέσεις, ενώ τον ρόλο του ρυθμιστή φαίνεται πως θα παίξει η ρωσική RCΒ, η οποία όμως κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά της. Η RCB είναι, πάντως, σε θέση να μπει δυναμικά κι αυτή στην κυπριακή αγορά ελκύοντας καταθέσεις και ενισχύοντας τα μερίδια αγοράς της. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την FBME, η οποία καταγράφει καθαρή αύξηση των καταθέσεών της και δείχνει πως κάνει προκαταρτικές κινήσεις για ενίσχυση της θέσης της στην αγορά, εστιάζοντας κι αυτή στις επιχειρήσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s