Το ΔΕΚ επιτρέπει αρμπιτράζ στο bar

Το ΔΕΚ επιτρέπει αρμπιτράζ στο bar

Εισήγηση του εισαγγελέα για αναγνώριση εγγραφής σε Δικηγορικούς Συλλόγους άλλου κράτους-μέλους-  Ανοίγει η πόρτα για εγγραφή στο εξωτερικό και επιστροφή ως «ξένος δικηγόρος».

Δεν μπορεί ο δικηγορικός σύλλογος να παρεμποδίζει την εγγραφή ως «ξένων δικηγόρων» Κυπρίων που απέκτησαν την κατάρτισή τους και εγγράφηκαν στου συλλόγους άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτή είναι η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα του ΔΕΚ σε σχετική υπόθεση που εκδικάζεται ακόμα.

0,,3314673_4,00Η υπόθεση αφορά σε δύο Ιταλούς που, έχοντας φοιτήσει στην Ιταλία, μετέβησαν στην Τενερίφη για να εγγραφούν ως «abogato» και να ολοκληρώσουν εκεί την άσκησή τους. Κατά την επιστροφή τους στην Ιταλία, οι δύο δικηγόροι ζήτησαν να εγγραφούν στον Δικηγορικό Σύλλογο ως «ξένοι δικηγόροι», κάτι που ωστόσο δεν τους επιτράπηκε με το δικαιολογητικό πως η εγγραφή τους σε ξένο σύλλογο έγινε με σκοπό την παράκαμψη της «δοκιμασίας» τους από τον ιταλικό σύλλογο.

Η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, η οποία είναι συμβουλευτικής φύσης στο ΔΕΚ, σημειώνει πως σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει η σχετική Οδηγία της Ε.Ε. πως η ιθαγένεια του εκάστοτε δικηγόρου μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την εγγραφή του ή όχι στον Σύλλογο της χώρας του, ως «ξένος δικηγόρος». Η γνωμάτευση προμηνύει πως η απόφαση του ΔΕΚ θα είναι και ανάλογη – εξάλλου ελάχιστες φορές το ΔΕΚ λαμβάνει αποφάσεις αντίθετες με τη γνωμάτευση του εισαγγελέα, και γι’ αυτό οι γνωματεύσεις θεωρούνται από πολλούς ως «προ-απόφαση» του ΔΕΚ.

Είναι πάντως γεγονός πως εντοπίζεται αρμπιτράζ στην όλη διαδικασία: Μπορεί ένας δικηγόρος που βρίσκει δύσκολη την ολοκλήρωση της άσκησης και την εγγραφή του στον Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας του, να το πράξει σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και να επιστρέψει ως «ξένος δικηγόρος». Το θέμα προφανώς αφορά και την Κύπρο, όπου η εγγραφή στον Δικηγορικό Σύλλογο παραμένει δύσκολη, λόγο του βαθμού δυσκολίας στις σχετικές εξετάσεις. Πρόκειται, φυσικά, για ένα σύνηθες φαινόμενο στην Κύπρο, δικηγόροι να αποκτούν τη σχετική κατάρτιση στο εξωτερικό (συχνά στο Ηνωμένο Βασίλειο) και έτσι να παρακάμπτουν τις δύσκολες διαδικασίες εντός Κύπρου. Η προδιαγραφόμενη απόφαση του ΔΕΚ, με την οποία θα απαγορεύεται η παρεμπόδιση εγγραφής Κυπρίων ως «ξένων» από τον Δικηγορικό Σύλλογο, φαίνεται πως ανοίγει την πόρτα για «πληθωρισμό» στην κατάρτιση.

Από μόνο του, όμως, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί «απάτη» κατά του συστήματος, σημειώνει ο γενικός εισαγγελέας, NilsWalh. Εξάλλου, πολλοί είναι οι δικηγόροι που εγγράφονται σε ξένους Συλλόγους για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με διαδικαστικό αρμπιτράζ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σημειώνεται πως, αν τελικά η απόφαση του δικαστηρίου θα συμφωνεί με τη γνωμάτευση του εισαγγελέα, τότε η πόρτα θα ανοίξει διάπλατα για όλους. Σημειώνεται επίσης πως, και με την προσφορά σπουδών νομικής εντός Κύπρου, η επιλογή για εγγραφή σε ξένο Σύλλογο και επιστροφή στην Κύπρο, φαντάζει πλέον ως πολύ ελκυστική για την επόμενη «φουρνιά» δικηγόρων.

Πάντως, ο εισαγγελέας σχολιάζει πως σε περιπτώσεις όπου δεν ακολουθούνται οι αντικειμενικές διαδικασίες ή όπου υπάρχει σαφής ένδειξη πως αποκλειστικός στόχος του δικηγόρου είναι το αρμπιτράζ, τότε μπορεί ο Σύλλογος να προχωρήσει σε απαγόρευση. Αυτό, ωστόσο, τίθεται κάτω από αυστηρούς περιορισμούς που προβλέπουν σε βάθος εξέταση της εκάστοτε περίπτωσης ξεχωριστά. Η τελική απόφαση του ΔΕΚ αναμένεται αργότερα.

 

Advertisements

3 thoughts on “Το ΔΕΚ επιτρέπει αρμπιτράζ στο bar

 1. «Το θέμα προφανώς αφορά και την Κύπρο, όπου η εγγραφή στον Δικηγορικό Σύλλογο παραμένει δύσκολη, λόγο του βαθμού δυσκολίας στις σχετικές εξετάσεις.» αχαχαχαχαχαχαχα είναι….δύσκολη….. εφίρδικα

  και κατά δεύτερον…
  «λόγΩ»….

  • Εσύ δεν επήες Sussini college και μετά Τενερίφη για να περάσεις το bar. Όταν όμως το κάμνουν μαζικά πολλοί επειδή δεν περνούν το bar, τότε θα είναι θέμα.
   Το λόγω θα το διορθώσω. Συγγνώμη

   • έχεις δίκαιο στο σημείο που θίγεις…. οι εξετάσεις του Παγκύπριου είναι γελοίες σε σχέση με τις εξετάσεις πχ του ΑΠΘ ή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Κομμοτηνής

    Οπότε το ερώτημα είναι αν εν τέλει ο παντελώς εξευτελισμένος χώρος του εμπορίου πτυχίων και ελπίδας θα πρέπει να συνεχιστεί

    Προσωπικά θεωρώ ότι στην Κύπρο με τα δύο λεγόμενα μεγάλα ιδιωτικά και καλά πανεπιστήμιο εγέμωσεν ο τόπος δικηγόρους οι οποίοι ουσιαστικά αγόρασαν ένα πτυχίο και ειναι απλά φτηνό κρέας βορά στον κάθε μεγαλοδικηγόρο

    Παιδιά τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν άλλα πιο σημαντικά πράματα στην ζωή τους συνεχίζουν να ρίχνουν αφκά στους τοίχους γιατί θέλουν να ζήσουν τάχα το όνειρο του law and order ή του Boston Legal

    κατά άλλα συμφωνώ όπως θίγεις το θέμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s