Άλλο Ζολώτας και άλλο Ford Motors…

Κάποιος Ed Allen είναι ένας κύριος που εργάζεται στην MercuryClark &Weinstock. Είναι επαγγελματίας λομπίστας και μεταξύ άλλων πελάτης του είναι η Huyndai Motors USA, η οποία το 2013 δαπάνησε 200.000 δολάρια για την επαγγελματική εκπροσώπηση της στο κογκρέσο και κυβερνητικα΄τμήματα. Πρόκειται για ένα ποσό αρκετά μικρό για την αυτοκινητοβιομηχανία, αν αναλογιστεί κανείς πως η  General Motors δαπάνησε πέρσι 8.8 εκατ. δολάρια για να προωθήσει τα συμφέροντα της στον «λόφο» της Ουάσιγκτον.

Από τους 40 λομπίστες που μίσθωσε το 2013 η General Motors οι 38 κατείχαν στο παρελθόν θέση διορισμού στο δημόσιο ή  πολιτική θέση. Αυτοί προσπάθησαν να περάσουν θέσεις της εταιρείας σχετικά με: 1) Την αυτοκινητοβιομηανία, 2) Τη φορολόγηση κερδών 3) Τη ρύθμιση των συντάξεων και 4) Θέματα ενέργειας.

 

Τα τελευταία των Μοϊκανών...

Τα τελευταία των Μοϊκανών…

Η General Motors, πέρα από τις δαπάνες για lobbying,έδωσε επίσης 353,950 δολάρια σε υποψήφιους και τις καμπάνιες τους. Ανάμεσά τους και ο Gary Peters, Δημοκρατικός από το Μιζούρι, αλλά και ο Fed Upton, επίσης από το Μιζούρι, αλλά Ρεπουμπλικάνος.

Ο  Upton, πάντως, δεν έλαβε εισφορές μόνο από την General Motors αλλά και από την Ford που του έδωσε 111χιλιάδες δολάρια για την καμπάνια του. Ωστόσο, η βιομηχανία που στήριξε περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη την εκλογή του ήταν οι λειτουργοί υγείας (ιατροί κτλ) που του έδωσαν 1,2 εκατ. δολάρια. Άλλες 963 χιλιάδες έλαβε από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Χρειάστηκα πάνω-κάτω τέσσερα λεπτά για να βρω αυτά τα στοιχεία, και θα μπορούσα να γράφω νούμερα, αλληλοσυνδέσεις (ο άγνωστος και σχετικά άσημος Ed Allen εργαζόταν στο δημόσιο, για παράδειγμα) και στοιχεία, για ώρες.

Αν έδωσε στο Κογκρέσο, την Γερουσία ή τις προεδρικές εκλογές λεφτά ο Βγενόπουλος, ο Ζολώτας, η Focus ή ο οποιοσδήοτε, θα το βλέπαμε κι αυτό. Στην Κύπρο, όμως, έπρεπε να πέσει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για να το μάθουμε. Κι εκεί αρχίζει όλη η ουσία του ζητήματος που συζητούμε αυτές τις ώρες, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ βρήκαν την ευκαιρία για να το παίξουν πως η δική τους φωλιά είναι καθαρή. Το ΑΚΕΛ αρνείται πως τα πήρε λες και είμαστε βλάκες. Ο ΔΗΣΥ λέει πως αν τελικά είναι αλήθεια, τότε θα τα επιστρέψει.  Αν ήμασταν στις ΗΠΑ –ή σε άλλες σοβαρές χώρες- θα καθόμασταν πέντε λεπτάκια στον υπολογιστή και θα βλέπαμε ποιός παίρνει πόσα από ποιόν. Εκεί έχουν, φυσικά, πολλά προβλήματα, ενώ τα ποσά που παίζονται στην αγορά πολιτικής επιρροής είναι εκτός ελέγχου.

Ο πολίτης, όμως, όταν πάει να ψηφίσει, ας πούμε τον Upton, είναι τουλάχιστον σε θέση να ξέρει πως αυτός χρηματοδοτείται (και επομένως χρωστά) στην βιομηχανία των φαρμάκων και των γιατρών. Άρα, για παράδειγμα, η καθολική ασφάλιση υγείας του Ομπάμα δεν θα του πολυαρέσει…Ο πολίτης όταν ψηφίζει, τουλάχιστον ξέρει τί ψηφίζει.  Επιπλέον, το σύστημα λειτούργησε μια χαρά όταν το 2009 ο Ομπάμα μάζεψε πέντε-πέντε τα δολάρια από τους απλούς, φτωχούς ανθρώπους για να μπει στον Λευκό Οίκο σε πείσμα των εκατομμυρίων που δαπάνησε η Wall Street και οι κολοσσοί για να τον νικήσουν.

Εδώ όμως δεν ξέρουμε όλη την αλήθεια για το ποιος δίνει πόσα στα κόμματα και στους υποψήφιους. Βλέπουμε, φυσικά, κάποια πράγματα: Τις χαλαρώσεις που δίνονται ως διά μαγείας, τις «διευκολύνσεις», τα παιγνίδια των ΜΜΕ και δη των καναλιών, την αξιοποίηση από τους εκάστοτε κυβερνώντες της διαφημιστικής πίτας των ημκρατικών,  τις «φιλίες» και τις «συνεργασίες»… Αλλά στα σίγουρα δεν ξέρουμε όλες τις διαδρομές του χρήματος.

Δεν είναι τυχαίο πως τα κόμματα αρνήθηκαν για χρόνια να περάσουν νόμους για έλεγχο των δωρεών, των εισφορών ή των διαπλοκών του χρήματος: Δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτές. Αν περάσουν νόμο σήμερα, θα τον κάνουν ελβετικό τυρί για να περνούν οι εισφορές «κάτω από το ραντάρ» (όπως στις Political Action Committees των Αμερικανών).

Επομένως ας περάσει μια απόφαση να χρηματοδοτούνται τα κόμματα από το κράτος, αλλά να μην δικαιούνται ούτε γρόσι παραπάνω -ούτε σε είδος (πχ διαφημίσεις). Κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια σοβαρή φόρμουλα που να μην αποκλείει τους «έξω» και να ισχυροποιεί περισσότερο τους δυνατούς. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μπει ειδικός φόρος και να αποφασίζει ο φορολογούμενος σε ποιό κόμμα ή οργάνωση θα πάνε τα χρήματα του, όπως γίνεται με την επιδότηση των θρησκευμάτων στην Γερμανία.  Αλλά ο κόσμος θα πληρώσει, αν δεν θα πληρώσει ο Ζολώτας, έστω κι αν μιλάμε για μερικά σεντ τον χρόνο.

Η μεγαλύτερη επίδραση, όμως, θα είναι άλλη.

Τα Σωματεία, πως θα ζήσουν; Οι σύλλογοι και καφενέδες, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι χοροί και τα πανηγύρια, οι εκθέσεις και τα φιλολογικά μνημόσυνα, πώς θα χρηματοδοτηθούν; Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί των κομμάτων που έχουν ως στόχο το εκλογικό όφελος και την οργάνωση της λεγόμενης «βάσης», θα υποφέρουν. Το ίδιο ισχύει και για τους έμμισθους των κομμάτων, τις επιχειρήσεις, τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα που ζουν και υπάρχουν μέσα από τις εισφορές που παίρνουν τα κόμματα. Και, αν δεν ήταν οι εισφορές του Ζολώτα, ήταν του Βγενόπουλου. Αν δεν ήταν του Βγενόπουλου, ήταν κάποιου άλλου.

Κι αυτό είναι σημαντικό: Από τη μια, η κοινωνία απαιτεί δουλειές, σωματεία, οργανώσεις. Από την άλλη, σκανδαλίζεται που γίνονται εισφορές στα κόμματα, τα οποία δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς αυτές.

Όσο υποκριτές είναι οι πολιτικοί που δηλώνουν άγνοια και σοκ διότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ πήραν χρήματα, άλλο τόσο υποκριτές είμαστε και οι υπόλοιποι που απαιτούμε, ως κοινωνία, «υπηρεσίες» και δουλειές από τα κόμματα, αλλά παθαίνουμε σοκ όταν μαθαίνουμε από πού βρήκαν τα λεφτά που μας δίνουν.

Όποτε βάλαμε μέσο το κόμμα που στηρίξαμε, όποτε ζητήσαμε χάρη για να εξαργυρωθεί η ψήφος μας, όποτε μιλήσαμε στον «δικό μας», κάναμε ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορούμε σήμερα τον Ζολώτα. Η διαφορά στα μεγέθη δεν έχει σημασία. Το βαθύτερο ζήτημα που τίθεται με την όλη ιστορία, δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συστημικές αλλαγές. Και, η οποιαδήποτε  άλλη αντίδραση της Βουλής, ακόμα και των κομμάτων και συμμαχιών που παίζουν τους αθώους, απλά θα αποτελέσει ένα άλλο επεισόδια υποκρισίας και τίποτε άλλο.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να τελειώνει του ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s