Πώς συνδέονται Focus-Laiki

http://www.kathimerini.com.cy

Πλήρη άρνηση κάθε σχέσης με τον επιχειρηματία Μιχάλη Ζολώτα εξακολουθεί να προτάσσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, σε μία προσπάθεια να τηρήσει αποστάσεις από την υπόθεση Focus, που προκαλεί πολιτικές αναταράξεις, αφού πρόκειται για μία από τις εταιρείες που οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά στη Λαϊκή Τράπεζα.

Ο Α. Βγενόπουλος σπεύδει επίσης να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική δανειοδότησης που επικρατούσε στη Λαϊκή επί δικής του προεδρίας, που είναι και το επίμαχο ζήτημα σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο Ζολώτας. «Τα δάνεια που δόθηκαν πριν από 6 χρόνια πρέπει να κρίνονται με την αξία των εξασφαλίσεων τη στιγμή της χορήγησης και όχι με την αξία των εξασφαλίσεων μετά από 6 χρόνια», υποστηρίζει και συνεχίζει με την επισήμανση ότι «στις αναφορές σε τέτοια δάνεια δεν επιτρέπεται να μη δημοσιοποιείται και ποια από αυτά τα δάνεια έχουν αποπληρωθεί ή εξυπηρετούνται κανονικά. Η παράλειψη των ανωτέρω δημιουργεί μία ψευδή και παραπλανητική εικόνα με μόνο στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπευθύνων για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου που είναι επιφανή μέλη του κυπριακού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου», καταλήγει.

Η έκθεση του εσωτερικού ελέγχου που έγινε στη Λαϊκή Τράπεζα επί προεδρίας Μιχάλη Σαρρή με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2012, την οποία έφερε στο φως η «Κ» στις 2 Ιουνίου 2013 εντοπίζει αδικαιολόγητα μεγάλη έκθεση, ανεπαρκείς εξασφαλίσεις και αδράνεια σχετικά με τα δάνεια που είχε παραχωρήσει η Μαρφίν Εγνατία επί προεδρίας Α. Βγενόπουλου στον επιχειρηματία Μιχάλη Ζολώτα. Ταυτόχρονα, όμως, η εταιρεία Focus, όπου πλειοψηφικό πακέτο κατέχει ο κ. Ζολώτας, διατηρούσε σημαντική σχέση με τη Μαρφίν.

Όπως προκύπτει από την έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου της Λαϊκής Τράπεζας, η σχέση ήταν αρκετά σημαντική για να δικαιολογείται η σύνταξη ξεχωριστού υποκεφαλαίου στην έκθεση για τον κ. Ζολώτα. Η Focus Maritime, μαζί με την Terra Stabile, έλαβαν ποσά που δεν μπορούν να θεωρηθούν ευκαταφρόνητα μετά το 2008: 298 εκατ. ευρώ για τη Focus Maritime και 258 εκατ. ευρώ για την Terra Stabile. Ειδικότερα για τη Focus, στις 4 συναλλαγές που καταγράφονται από τον εσωτερικό έλεγχο, αναφέρεται πως σε τρεις περιπτώσεις, που αφορούσαν στη Μαρφίν-Εγνατία (ΜΕΒ), ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ενέκρινε τις συναλλαγές, ήταν ο κ. Βγενόπουλος. Σε μία περίπτωση, την πρώτη, η υπογραφή του πιο υψηλόβαθμου ήταν του κ. Χιλιαδάκη. Φαίνεται όμως, πως αυτή η περίπτωση αφορούσε στην Εγνατία, πριν από τη συγχώνευση της με τη Λαϊκή και τη Μαρφίν. Η έκθεση, η οποία υπογράφεται από τη Βασιλική Παπαγιάννη, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η διοίκηση (της Λαϊκής) δεν έλαβε υπόψη το βασικό ρίσκο των διακυμάνσεων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στις πιστώσεις (overdraft) του πελάτη, το οποίο ρίσκο μεγεθύνθηκε από την (με μιας) παραχώρηση ενός τεράστιου ποσού των 400 εκατ. ευρώ».

Screen Shot 2014-04-23 at 08.44.09Οι πιστώσεις που παραχωρήθηκαν στον κ. Ζολώτα, σημειώνεται, «αποδείχθηκε πως ήταν πολύ περισσότερες από την ικανότητα του πελάτη για ανάληψη ρίσκου». Όπως σημειώθηκε σε πολλές άλλες περιπτώσεις που αναλύονται στον εσωτερικό έλεγχο της Λαϊκής, (δάνεια προς MIG, Άλτερ TV και Γιαννίκο, Πηλαδάκη κ.ά.), το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκτός από την ανεπάρκεια στις εξασφαλίσεις, ήταν και η διαχείριση του προβλήματος μετά το ξέσπασμα της κρίσης: «Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από την απροθυμία να κλείσει «η θέση» της τράπεζας και να αποκρυσταλλωθούν οι ζημιές, μαζί με μία προσπάθεια να «μαζευτούν» οι ζημίες μέσα από την εκτροπή ρευστών εξασφαλίσεων προς εγχειρήματα υψηλού ρίσκου τα οποία τελικά απέτυχαν».

Ουσιαστικά, μετά τις πρώτες ενδείξεις πως τα δάνεια που είχαν παραχωρηθεί στον κ. Ζολώτα άρχισαν να καθίστανται προβληματικά, ο επιχειρηματίας, αλλά και η Λαϊκή «πόνταραν στην επανάσταση», μέσα από επενδύσεις υψηλού ρίσκου στόχος των οποίων ήταν να αποκομιστούν αρκετά κέρδη για να καλύψουν τις ζημιές. Σύμφωνα πάντα με την εσωτερική έκθεση της Λαϊκής, αυτή η πρακτική να παραχωρούνται μεγάλα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και μετά να μη γίνεται προσπάθεια για περιορισμό των ζημιών, καταγράφεται σε πολλά από τα δάνεια που είχε παραχωρήσει τότε η Λαϊκή.

Πάντως, η έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή της Λαϊκής, αναφέρει πως δεν ήταν δυνατόν να διαφανεί ο ρόλος των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της τράπεζας στην καθημερινή διαχείριση των δανείων του κ. Ζολώτα, που έφτασαν τα 568 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εντοπίζεται προσωπική εμπλοκή τους –συμπεριλαμβανομένου και του κ. Βγενόπουλου– στη λήψη των βασικών αποφάσεων, αλλά και κακή διαχείριση των κινδύνων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s