Εφτά απορίες για τα επεισόδια στο ΓΣΠ

Αν δεν έπαιρναν αθώους στο λαιμό τους, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως ό,τι πάθουν τους αξίζει. Επειδή όμως είναι δειλοί και βλάκες, έμαθαν να τα βάζουν μόνο όταν είναι αυτοί πολλοί, και οι άλλοι λίγοι. Στην προκειμένη η εικόνα αυτή αφορά τόσο τους «λέοντες» που έχουν κότσια όταν ο άλλος μόνος κάθεται στο αυτοκίνητο, όσο και για τους «original» που κι αυτοί μόνο με αριθμητικό πλεονέκτημα ξέρουν να δέρνουν. Θα μπορούσε όμως να αφορά τους οποιουσδήποτε άλλους ηλίθιους που κάνουν παρόμοια.

Το παιγνίδι των ευθυνών άρχισε αμέσως, μετά τα επεισόδια. Οι «αναλύσεις» που είδαμε είναι κατά βάση οπαδικές και γι αυτό τον λόγο είναι στον κύριο όγκο τους παλαβές.

Το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως είδαμε μια απόλυτη αποτυχία του κράτους, το οποίο έχει ως βασικότερο, πρωταρχικό και πιο στοιχειώδη ρόλο να τηρεί την τάξη στην επικράτειά του.

Για να βρούμε όμως τις ευθύνες πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τί ξέρουμε -και τί απορούμε- για τα επεισόδια:

1. Η Αστυνομία απέτυχε όπως μας έχει συνηθίσει. Δεν έκοψε την πορεία των οπαδών του ΑΠΟΕΛ στον αυτοκινητόδρομο διότι, αντί δύναμη, είχε παρατάξει ένα δείγμα δύναμης. Απέτυχε κι αν δεν την πληρώσει ο υπέυθυνος επιχειρήσεων, τότε θα φταίει ο Υπουργός.
Απορία: Γιατί ήταν τόσο λίγοι οι Αστυνομικοί στον συγκεκριμένο χώρο;

Screen Shot 2014-04-23 at 15.43.212. Ο χώρος όπου παρατάχθηκε η μικρή δύναμη της Αστυνομίας είναι ύποπτος: Αντί να κόψει τις μοτοσυκλέτες πχ. στα φώτα Καλησπέρα ή στον κυκλικό κόμβο των Λατσιών, πήγε και παρατάχθηκε στο Nuevo Campο. Από την στιγμή που έφτασαν εκεί, οι μοτόρες δεν θα γύριζαν πίσω. Διερωτάται κανείς αν ο σχεδιασμός έγινε με σκόπο να γίνουν επεισόδια. Μοναδική άλλη εξήγηση, είναι πως επικρατεί ηλιθιότητα διαγαλαξιακών μεγεθών.
Απορία: Γιατί παρατάχθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο, κι όχι πιο πάνω, προς Λευκωσία;

3. Ο Υπουργός φταίει εξ οφίκιο. Δεν μπορεί να μην φταίει, αφού είναι ο πολιτικός άρχοντας, και οφείλει να απολογηθεί.
Απορία: Βρέθηκε ο αναμάρτητος;

4. Όταν η Αστυνομία λέει πως ο σχεδιασμός στη Λευκωσία «λειτούργησε καλά», αλλά οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ κινήθηκαν σε χώρο εκτός εκείνου που τους υπέδειξε η Αστυνομία, ουσιαστικά παραδέχεται πως η νοημοσύνη της είναι τόσο χαμηλή, που περίμενε πως θα υπακούσουν τα μαννά επειδή έβαλαν ανακοίνωση με σχεδιαγράμματα.
Απορία: Περίμεναν πως, απο καλή θέληση θα ακολουθούσαν άπαντες τις οδηγίες τους;

5. Όταν λέει η Αστυνομία πως τα μέτρα δεν λειτούργησαν στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε όχλο οι οπαδοί της ΑΕΛ και να κάνουν αίσχη που θυμίζουν πανηλίθιους κακοποιούς, τότε παραδέχεται πως έκανε η αποτυχία ήταν παντελής.
Απορία: Ποιός έκανε τους σχεδιασμούς για τους εκ Λεμεσού, και πώς θα τιμωρηθεί;

6. Όταν η Αστυνομία θυμάται, μετά το πάρτι, πως υπήρχε ραντεβού μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, το προφανές είναι πως στην Αστυνομία είναι τόσο ικανοί που ούτε τις προαγγελίες των επεισοδίων από twitter και facebook δεν είδαν.
Απορία: Γιατί, όποτε θα πέσει ξύλο, η Αστυνομία το μαθαίνει μετά από την υπόλοιπη Κύπρο;
7. Απορία: Πόσες συλλήψεις έγιναν; (Και θα περιμένουμε να δούμε και πόσες θα είναι οι καταδίκες).

Την ίδια ώρα, όμως, και τα σωματεία έχουν την δική τους ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν πενήντα με εκατόν άτομα να κάνουν αυτά τα πράματα και μετά να απολαμβάνουν προστασία από τις διοικήσεις. Κι ας μην μας πουν πως οι διοικήσεις δεν τους δίνουν προστασία. Αν βαστούσαν τα κότσια τους, θα πήγαιναν ο καθένας στους οργανωμένους τους: «Θέλετε εισητήρια; Φτηνά διαρκείας; Κερκίδα δική σας; Χρηματοδότηση; Χώρο στο σωματείο; Στήριξη; Ωραία: Φέρτε μου όνόματα, διευθύνσεις και μαρτυρίες για εκείνους του 50 και προχωράμε». Το πόσον πραγματικά αγαπούν την ομάδα τους, το έδειξαν περίτρανα στην περίπτωση του ΑΠΟΕΛ, όταν εγκατέλειψαν οι οργανωμένοι την ομάδα σε ένα από τα πιο δύσκολα της παιγνίδια, με την Πόρτο.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε ποτέ από τις διοικήσεις, γιατί οι διοικήσεις φοβούνται τους ψευτο-μπούληδες. Μοναδική, πλην προσωρινή, εξαίρεση, η Ομόνοια που κίνησε αγωγές σε οπαδούς της για την ζημιά που της έκαναν με τις πράξεις τους.

Όσο για το φαινόμενο των χούλιγκαν, η κοινωνία (σχολεία, γονείς κράτος, γειτονιές) όλοι φταίμε που επιτρέπουμε αυτό το πράμα. Κι ας μην ξεχνάμε τα ΜΜΕ, που φέρουμε κι εμείς τις δικές μας ευθύνες, τροφοδοτώντας τον οπαδισμό και καλοπιάνοντας τις διοικήσεις για να μας δίνουν θέματα.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

3 thoughts on “Εφτά απορίες για τα επεισόδια στο ΓΣΠ

  1. Πάντως ακόμη και να μη φταίει τη μια, να μη φταίει την άλλη, να μην φταίει και την παράλλη ο Υπουργός, ε, κάποτε πρέπει να δώσει λογαριασμό.

    Πάντως κάτι που είπε προς την κατεύθυνση πως δεν ειναι υποχρεωμένοι οι πολλοί να ανέχονται τους χούλιγκαν ή κάτι τέτοιο, μου άρεσε: αν δεν μπορεί να γίνεται ο αγώνας όπως πρέπει, να μη γίνεται καθόλου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s