Πίσω στην προφανή επιλογή η BoC

Η απόρριψη της επιλογής για δημιουργία κακής τράπεζας (με οποιοδήποτε όνομα ή τίτλο μπορεί αυτή να φέρει) είχε αρχικά εξασφαλιστεί μέσα από τις ισχυρές  πολιτικές ενστάσεις . Ο τότε δημόσιος διάλογος στο πλαίσιο του οποίου τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της μαζικής εκποίησης περιουσιών,  αποτέλεσε βασική τροχοπέδη για την πρόοδο ως προς τη δημιουργία της «κακής τράπεζας». Σημειώνεται, μάλιστα, πως η όλη αναφορά σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και σε μαζικές εκποιήσεις μεγάλων ακινήτων, ήταν εντελώς άτοπη, αφού  μόνο με τη δημιουργία της «κακής τράπεζας» μπορεί να μειωθεί η πίεση στα βιβλία Τράπεζας Κύπρου, η οποία μπαίνει σε όλο και μεγαλύτερους μπελάδες όσο καθυστερεί τις εκποιήσεις. Ουσιαστικά, η κακή τράπεζα αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική επιλογή για τις μαζικές εκποιήσεις.

BankofCyprus_423-02Στον εκτροχιασμό της κακής τράπεζας συνέβαλε επίσης και η ένσταση που έφερε η Κεντρική Τράπεζα ως προς τη μεταφορά του ELA  στην κακή τράπεζα.

Όταν, μάλιστα, «ανανέωσε» τη συζήτηση ο Τζον Χούρικαν σε συνέντευξή του στο Reuters, η λογική μιας «κακής τράπεζας» είχε απορριφθεί άμεσα από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έσπευσε να σημειώσει πως αυτό δεν αποτελεί επιλογή στο παρόν στάδιο, παρά μόνο εάν η μελέτη της HSBC θεωρήσει «μελλοντικά» πως αυτή είναι μία από τις επιλογές.

Η επιλογή, ωστόσο, όπως σημείωναν εξαρχής πολλοί αναλυτές, ήταν προφανής, αφού μόνο με τον διαχωρισμό των βιβλίων θα μπορούσε να ανασάνει η τράπεζα. Μάλιστα, σε πείσμα των σχολίων που γίνονταν από πολλούς πολιτικούς κύκλους, μόνο η δημιουργία ενός τέτοιου οίκου μπορεί να διασφαλίσει πως οι εκποιήσεις θα μπορούν να γίνουν σταδιακά: Η τράπεζα έχει όλο και μεγαλύτερες πιέσεις για εκποιήσεις (ή άλλως πώς ξεκαθάρισμα των βιβλίων της) όσο τα προβληματικά δάνεια συνεχίζουν να δυσχεραίνουν τη θέση της τράπεζας.

Όπως έγραψε παλαιότερα η «Κ», μοναδική επιλογή της τράπεζας μπροστά στις αυξανόμενες πιέσεις στην κεφαλαιακή της επάρκεια, είναι να μην αυξάνει τις προβλέψεις της όσο θα δικαιολογούσε μία προσεκτική διαχείριση των προβλημάτων. Αυτή η πρακτική, όμως, αυξάνει το ρίσκο που βρίσκεται στα βιβλία της τράπεζας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν δραματικά μέσα στο 2013, στο τέλος του έτους οι προβλέψεις ήταν 20% πιο χαμηλές από ό,τι στο τέλος του 2012. Με την πώληση εργασιών, δεν εξηγείται η μείωση στις προβλέψεις, αφού με τις πωλήσεις, οι προβλέψεις που «καταργήθηκαν» κινούνται στα 58 με 59 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από το συνολικό ποσό των περίπου 250 εκατ. ευρώ που είναι η μείωση του 2013 σε σχέση με το 2012. Αυτή η πρακτική, της «διόρθωσης» της κεφαλαιακής επάρκειας, εν μέρει μέσα από τη συγκράτηση των προβλέψεων, αντικατοπτρίζει ένα κενό στα βιβλία και στη διαχείριση του ρίσκου.

Η διαμόρφωση μιας «κακής τράπεζας», πάντως, υπόσχεται να ξεκαθαρίσει την εικόνα των βιβλίων, την ώρα που θα πρέπει, όμως, να παραδεχτεί η τράπεζα σειρά ζημιών στα ενεργητικά της. Έτσι, με την άσκηση που θα γίνει, είναι πολύ πιθανόν η Κύπρου να καταγράψει σημαντική μείωση των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων της, κάτι που ωστόσο θα αποτελεί το τίμημα για την επιστροφή της τράπεζας σε υγιείς βάσεις.

Πάντως, απτές λύσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν έχουν δοθεί στο παρόν στάδιο, όσον αφορά στους μεγάλους δανειολήπτες. Πηγές εντός της τράπεζας σχολιάζουν πως η Κύπρου βρίσκεται «πάρα πολύ κοντά» σε τελικές συμφωνίες με μεγάλους δανειολήπτες, και δη τους δύο μεγαλύτερους. Στη μία περίπτωση, είχε «σχεδόν συμφωνηθεί» η εκποίηση μεγάλης έκτασης στην Πάφο, ενώ στην άλλη είχε συμφωνηθεί πως ο δανειολήπτης θα προχωρούσε σε επαναπατρισμό κεφαλαίων που διαθέτει στο εξωτερικό για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις του.

Ωστόσο, ενώ έχουν περάσει τρεις περίπου εβδομάδες από τη στιγμή που βρέθηκαν «πολύ κοντά», δεν έχει ακολουθήσει κάποια απτή εξέλιξη από τότε. Σημειώνεται πως σε πολλές περιπτώσεις η τράπεζα έχει αρχίσει την «εκ των έσω» παρακολούθηση των προβληματικών πελατών της, εξετάζοντας επιχειρησιακές πτυχές, τρόπους λειτουργίας, business plans κτλ. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις κάτι τέτοιο μπορεί να αποδώσει για την τράπεζα, διασώζοντας τους δανειολήπτες από την καταστροφή, σε άλλες αποτελεί αχρείαστη καθυστέρηση. Κι αυτό, διότι μία εταιρεία με εξαιρετικά μεγάλα χρέη, η οποία είχε προβλήματα εξυπηρέτησης πριν από την κρίση ή που δεν έχει έσοδα πλέον, δεν μπορεί να σωθεί από τις πιέσεις της χρηματοδότησης της, μέσα από διορθώσεις στο business plan.

Πάντως, για τις καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση εισπράξεων από τα μεγάλα δάνεια, η πίεση έπεσε στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Τζον Χούρικαν και στον στενό του συνεργάτη, Γιούαν Χάμιλτον. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δίνουν κοινό μήνυμα πως όλη η ευθύνη για το θέμα αφορά τη διοίκηση και πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει εμπλακεί σε καμία περίπτωση σε κάτι τέτοιο. Πάντως, η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως άλλα μέλη του ΔΣ έχουν εμπλακεί προσωπικά σε συζητήσεις με τους μεγάλους δανειολήπτες σε μία προσπάθεια να επιταχύνουν τις εξελίξεις, οι οποίες προκαλούν εκνευρισμό στους άνω ορόφους της Αγίας Παρασκευής, λόγω των καθυστερήσεων. Έτσι, η όποια εμπλοκή (που έγινε από ορισμένα μέλη του ΔΣ, προφανώς χωρίς ενημέρωση των άλλων) έγινε διότι δεν κρίθηκε ικανοποιητική η πρόοδος που σημειώθηκε από τη διοίκηση.

Θετικό κλίμα


Πάντως, όλα δείχνουν πως εντός της τράπεζας το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά μετά τη συνάντηση που είχε το ΔΣ και η διοίκηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τη συνάντηση προέκυψε μία «εκ των άνω» επιβολή εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών της τράπεζας, αλλά και σημαντικότατη αλλαγή κλίματος, αφού κατέστη δυνατόν πως η τράπεζα είναι πλέον θωρακισμένη από οποιεσδήποτε πολιτικές πιέσεις και οφείλει να προχωρήσει με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του οίκου. Εξάλλου, αν δεν ορθοποδήσει για να αρχίσει να παραχωρεί πιστώσεις, η τράπεζα είναι άχρηστη για τον τόπο.

«Πολλά πράγματα έχουν ήδη πάρει τον δρόμο τους», σημείωσε άτομο με άμεση επαφή με τη συνάντηση που έγινε, με άλλη πηγή να σχολιάζει παρομοίως πως «μπήκαν στο τραπέζι πράγματα που άπαντες απέφευγαν».

Οι καθυστερήσεις που είχαν καταγραφεί σε μία μακρά σειρά από ζητήματα, τα οποία δεν περιορίζονται στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και ιδίως των μεγάλων, φαίνεται πως θα σταματήσει μετά την παρέμβαση του Προεδρικού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν πως η πλήρης απορρόφηση της Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, γεγονός που προκαλεί πολλά σχόλια για τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία κινείται η διοίκηση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s