Προβληματισμός για την απελευθέρωση του γραμματίου


Επανάληψη του σκηνικού που είδαμε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν απελευθερώθηκε (θεωρητικά) το πρώτο από τα γραμμάτια που έληγαν μετά το κούρεμα, φαίνεται πως διαμορφώνεται και πάλι. Ενόψει της επικείμενης λήξης του δεύτερου γραμματίου, ύψους περίπου 950 εκατ. ευρώ, οι γραμμές που διαμορφώνονται σχηματίζουν και πάλι  ένα σκηνικό σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα επιθυμεί την απελευθέρωση των γραμματίων, αλλά διαφωνεί η Τρόικα. Σημειώνεται πως με την αποδέσμευση των γραμματίων που έγινε στα τέλη Ιανουαρίου, το σχόλιο από πλευράς της Τρόικας ήταν πως «αυτή δεν είναι μία καλή ημέρα για τις σχέσεις μας με την Τράπεζα Κύπρου». 

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι εκροές καταθέσεων έχουν μεν επιβραδυνθεί σημαντικά, αλλά δεν έχουν σταματήσει.

EuroΑυτή τη στιγμή, τα στοιχεία που κατέχει η «Κ» δείχνουν πως, μόνο με την εισροή των 202 εκατ. ευρώ από την πώληση των εργασιών στην Ουκρανία, θα περάσει η τράπεζα το όριο του 1 δισ. ευρώ στη ρευστότητά της. 

Κατά την απελευθέρωση του γραμματίου των ανασφάλιστων καταθέσεων που «απέμειναν» από το κούρεμα, σημειώνεται πως τα χρήματα δεν μπορούσαν να διαφύγουν στο σύνολό τους λόγω της ύπαρξης των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων.

Έτσι, σε μεγάλο βαθμό η απελευθέρωση έγινε τον Γενάρη εκ του ασφαλούς.

Με βάση τα ίδια επιχειρήματα με εκείνα του Γενάρη –κυρίως την επιθυμία της τράπεζας να «στείλει μήνυμα» στην αγορά– το ΔΣ προσανατολίζεται προς μία νέα απελευθέρωση, χωρίς όμως να λείπουν και κάποιες ενστάσεις ή ανησυχίες εντός του ΔΣ. Ωστόσο, αυτή τη φορά ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα, προβλέπει νέες χαλαρώσεις τον Μάιο. 
Σύμφωνα με πληροφόρηση, το Υπουργείο Οικονομικών διαμήνυσε στην τράπεζα πως οι χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να ανατραπούν για να προστατευτεί η τράπεζα. 

Την ίδια στιγμή και η Τρόικα εκφράζει ανησυχίες και έχει δοθεί σαφές μήνυμα πως δεν θα στηριχτεί η ρευστότητα της τράπεζας εάν αυτή «διώξει καταθέσεις από μόνη της».

«Άλλη αίσθηση»


Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά από συζητήσεις με την Τράπεζα Κύπρου, η Τρόικα έχει την αίσθηση πως δεν πρόκειται να προχωρήσει η απελευθέρωση των γραμματίων, αφού η κατάσταση είναι πλέον «πιο επικίνδυνη και πιο πολύπλοκη» από ό,τι ήταν την προηγούμενη φορά». Μέρος των «περιπλοκών» είναι και η επικείμενη πλήρης χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο εσωτερικό, εντός Μαΐου, από πλευράς της κυβέρνησης.

Πέρα από την πληροφόρηση που θέλει το Υπουργείο Οικονομικών να είναι αποφασισμένο να μη σταματήσει την πορεία των χαλαρώσεων, και η Τρόικα στέλνει παρόμοια μηνύματα, αφού η χαλάρωση θεωρείται δεδομένη «εκτός κι αν συμβεί κάτι το περίεργο στην αξιολόγηση».

Η εικόνα που έχουν εισπράξει τα μέλη της Τρόικας μετά από τηλεδιάσκεψη με την τράπεζα στα τέλη της εβδομάδας, δεν συνάδει, πάντως, με τα μηνύματα που δίνουν τα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, πως θέλουν να στείλουν μήνυμα στην αγορά πως η τράπεζα πάει καλά. Σημειώνεται πως στο παρόν στάδιο δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Advertisements

4 thoughts on “Προβληματισμός για την απελευθέρωση του γραμματίου

  1. Πάντως όπου και να διαβάσω,σε οποιοδήποτε άρθρο σου είσαι λάβρος κατά της τράπεζας Κύπρου,πουθενά δεν έχω δει παρόμοια ανάλυση σε άλλες τράπεζες ή τον συνεργατισμό.Αυτό είναι κατ΄ελάχιστον ύποπτο.Στην αρχή είχα την εντύπωση ότι ασκείς το λειτούργημά σου αλλά γρήγορα διαπίστωσα άλλα πράγματα.Δεν πειράζει,παρέα με τον Κυαμίδη θα πας κι εσύ,στον σκουπιδοντενεκέ

    • Βρίσκεις λάθος επί της ουσίας, ή απλά δεν σου αρέσει αυτό που γράφω;

      • Eπί της ουσίας βρίσκω ότι έχεις μείνει στην απέξω από την τράπεζα γι αυτό το μένος σου εναντίων της. Εσυ δεν το ξέρεις,δεν το βλέπεις?Αποστασιοποιήσου από το λίβελό σου και δες τι γράφεις.Τούρκος να είσουν τέτοια δεν θα έγραφες…Δηλαδή ήρθε η τροικα έκανε σχεδιασμό ανακεφαλαιοποίησης με βαση το χειρότερο σεναριο με κεφαλαιακή επάρκεια άνω του 9% σε όλη την διάρκεια του προγράμματος ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΚΛΕΨΑΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ και βγαίνεις να μας πεις ότι αυτά που έκαναν είναι κομπίνες απατεωνιές και λαμογιές.Αλήθεια σου κούρεψαν τις καταθέσεις ή πρόλαβες και τα έβγαλες στο εξωτερικό?Σου εύχομαι κάθε κακό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s