Πώς κάνει το μασάζ της η Τρόικα

Πολλές φορές έγινε λόγος για τον τρόπο με τον οποίο προσυπολογίζονται τα στοιχεία που αφορούν στην υλοποίηση του Μνημονίου. Ιδίως όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, όπου ο ορισμός των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» είναι άκρως προβληματικός, και όπου τα στοιχεία που ανακοινώνονται είναι «στρογγυλεμένα» και «βολικά» σε βαθμό που προκαλούν υποψίες, αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα ένας από τους τρόπους με τους οποίους γίνεται «μασάζ» στα νούμερα, ούτως ώστε αυτά να δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, προκαλεί αρκετά μεγάλη εντύπωση, τη στιγμή μάλιστα που οι στενοί παρατηρητές θεωρούν ως δεδομένο πως τα στοιχεία θα «προσαρμοστούν» για το στρες τεστ των τραπεζών και δη της Τράπεζας Κύπρου.

Μάλιστα, σε μία ανοικτή παραδοχή της, για τα νούμερα της Ελλάδας, η Κομισιόν σχολίασε γραπτώς πως ο τρόπος υπολογισμού που χρησιμοποιείται, είναι συγκεκριμένα για την Ελλάδα (country-specific). Το σχόλιο αντανακλά και δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πως τα σενάρια για τα στρες τεστ, θα είναι κι αυτά «country specific», σε ερώτησή μας σχετικά με το πώς μπορεί η Τράπεζα Κύπρου να πετύχει στο στρες τεστ.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, όπως γράφει η Wall Street Journal, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 εκτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ, ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από τον ισολογισμένο προϋπολογισμό που ήταν ο στόχος για το έτος. Το νούμερο, όμως, προκύπτει μόνο μετά από συγκεκριμένες «διορθώσεις», με τις οποίες αφαιρούνται από το πρωτογενές πλεόνασμα διάφορες δαπάνες του κράτους.

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, δήλωσε στη WSJ πως το αποτέλεσμα «αντικατοπτρίζει την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα για τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών της, από το 2010 και μετά».
Βρυξελλιώτικο μασάζ

Ο τρόπος που έγινε το «μασάζ» έγινε σαφής στη WSJ. Η Ελλάδα κατέγραψε το 2013 δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 12,7%. Από αυτό, αφαιρούνται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των χρεών του κράτους, που είναι 4% του ΑΕΠ. Έτσι, το πρωτογενές έλλειμμα είναι 8,7%. (Πρωτογενές έλλειμμα= Δημοσιονομικό – εξυπηρέτηση χρέους).

Αυτή η πράξη είναι συμβατή με τους διεθνείς κανόνες, αλλά και με τους ορισμούς του δημοσιονομικού και του πρωτογενούς ελλείμματος.

Ωστόσο, στη συνέχεια η Κομισιόν προχώρησε και σε άλλες προσθαφαιρέσεις από τον λογαριασμό του πρωτογενούς ελλείμματος, με αποτέλεσμα το -8,7% να… γίνει +0,8%.

Συνολικά, οι προσθαφαιρέσεις, όπως προκύπτει από την αριθμητική πράξη, είναι της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 17,3 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτά, είναι και η αφαίρεση 10,8% του ΑΕΠ (19,66 δισ. ευρώ) που παραχωρήθηκαν από το κράτος για τη διάσωση των τραπεζών. Αυτό το σημείο προκαλεί μεγάλη εντύπωση: Αν στην περίπτωση της Κύπρου, για παράδειγμα, το κράτος πλήρωνε για τη διάσωση των τραπεζών αλλά αυτό το ποσό δεν υπολογιζόταν στα πρωτογενή ελλείμματα, τότε η Κύπρος θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, έστω και με αυξημένο κατά πολύ το χρέος.

Επιπλέον, μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος προκύπτει και από τη μεταφορά στην Ελλάδα, του ποσού των 2,73 δισ. ευρώ από τα άλλα κράτη-μέλη, ένα ποσό που αντιστοιχεί στα κέρδη που προέκυψαν από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατείχαν οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Είναι σαφές πως τα νούμερα που ανακοινώνονται, τουλάχιστον στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας, δεν έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την πραγματικότητα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως σχεδόν 11% του ΑΕΠ προστέθηκε στο πρωτογενές έλλειμμα για να μπορεί να «βαπτιστεί» ως «θετικό» και να φτάσει στο 0,8%.

Πάντως, η εικόνα που προκύπτει στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνο ανησυχίες μπορεί να προκαλέσει, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τρόικα και δη η Κομισιόν διαχειρίζονται τα στοιχεία που αφορούν στην υλοποίηση των μνημονίων, αλλά και στην αντιμετώπιση της κρίσης γενικότερα. Ενώ στην περίπτωση της Κύπρου δεν φαίνεται πως υπάρχει κανένα ζήτημα στο δημοσιονομικό επίπεδο, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για το τραπεζικό σύστημα. Αν η παθογένεια που έφερε την κρίση είναι το «μαγείρεμα» των στοιχείων, τότε είναι τουλάχιστον επικίνδυνο να συνεχίζεται αυτή η πρακτική, αλλά με νέους κανόνες.

 

ΣΗΜ: Μετά την ανάγνωση των όρων του στρεσ τεστ, οι οποίοι δημοσιεύτηκαν μετά τη συύνταξη του κειμένου, προκύπτει πως και για τα στρες τεστ θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία, με «μασάζ» όσον αφορά στα σενάρια και στ νούμερα που θα χρησιμοποιηθούν.

Advertisements

2 thoughts on “Πώς κάνει το μασάζ της η Τρόικα

  1. Φαντάζομαι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο η Κομισιόν κάνει τα στραβά μάτια..Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργεί με άμεμπτους κανόνες.Είναι γιατί μας αγαπά και θέλει το καλό μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s