Πώς να θάψεις μια είδηση (π.χ. για το ξεκούρεμα)

 

Ενώ ακόμα καίγονταν οι δίδυμοι πύργοι στη Νέα Υόρκη, η Τζο Μουρ, μια σύμβουλος επικοινωνίας του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών, έστειλε ένα σημείωμα: «Σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα για να βγάλουμε έξω ό,τι θέλουμε να θαφτεί. Δαπάνες δημοτικών συμβούλων;». Η δεσποινίς Μουρ, σήμερα δασκάλα μετά από την επανεκπαίδευση που ακολούθησε την απόλυσή της, θεώρησε πως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αποτελούσαν μια εξαίρετη ευκαιρία για να ανακοινωθούν διάφορες ειδήσεις που ήθελε η τότε κυβέρνηση να θάψει, αφού η προσοχή των πάντων ήταν στραμμένη στη μια και μοναδική είδηση που απασχολούσε το κοινό.

_1838652_jomooretwo300bpaΗ νεαρή Μουρ δεν ξεχωρίζει με την ψυχρότητά της. Αυτή είναι η λογική της πολιτικής και της πολιτικής επικοινωνίας. Το τελευταίο διάστημα, όμως, αυτό που βιώνουμε στην Κύπρο είναι ακόμα χειρότερο. Όταν διέσωζαν τη χρεοκοπημένη Λαϊκή, οι βουλευτές μας δεν κατάφεραν να διαβάσουν την ενημέρωση 63 σελίδων. Αυτή είναι μάλιστα (!) και διαχρονικά η δικαιολογία τους που δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν. Όχι, δεν ντρέπονται που το λένε…

Αν η δικαιολογία που δίνουν απλώς επιβεβαιώνει το αστρονομικό ύψος της ανεπάρκειας τους, το θέατρο των τελευταίων ημερών το έχει ξεγυμνώσει ακόμα περισσότερο. Την ώρα που οι φήμες οργίαζαν για την έξοδο κουρεμένων καταθέσεων, οι οποίες μετά από κομπίνες μέσα από ειδικές εταιρείες σε Παναμά, Φίτζι και BVI, ξε-κουρεύονταν, οι βουλευτές μας είχαν την έγνοια να αναζητούν μάγισσες για να τις κάψουν στις πλατείες.

Ενώ μια μεγάλη κομπίνα έστελλε λεφτά στην Ελβετία εξαφανίζοντας καταθέσεις που θα έπρεπε να είχαν κουρευτεί, οι βουλευτές μας προτιμούσαν να ασχολούνται με τη ράφταινα και τον περιπτερά που έστειλαν λεφτά στο εξωτερικό για να χρηματοδοτήσουν τα παιδιά τους που σπουδάζουν. Εμείς χρειαστήκαμε ένα χρόνο σχεδόν για να γράψουμε ένα απλό ρεπορτάζ πώς τα χρήματα εξαφανίζονταν μέσω Ελβετίας. Αν είχαν την έγνοια οι βουλευτές μας, θα μπορούσαν να είχαν ψάξει αυτό το σοβαρό ζήτημα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, αντί να ασχολούνται με πράγματα που εκ των προτέρων ξέρουμε πως δεν οδηγούν πουθενά.

Προτίμησαν όμως να κοιτάξουν μια λίστα με 11.000 ονόματα, με την ελπίδα πως θα καταφέρουν ο καθένας να πλήξει τους αντιπάλους του. Προτίμησαν να λαϊκίζουν αντί να βρουν τους ενόχους. Να κυνηγήσουν μερικές ψωροψήφους αντί να κάνουν τη δουλειά τους. Να ρίξουν την κοινωνία σε μια συζήτηση χωρίς νόημα, αντί να πιέσουν για τις αποκαλύψεις που θα στείλουν κόσμο στη φυλακή.

Σε τελική ανάλυση, ο οποιοσδήποτε μπορεί να ήταν υποψιασμένος, έβγαλε λεφτά από την Κύπρο πριν από τις 15 Μαρτίου. Ακόμα και στο διάστημα από τη 15η Μαρτίου έως τις 26 του ίδιου μήνα πέρυσι, αν κάποιος ήταν αρκετά αλήτης για να το ψάξει, θα μπορούσε να γλιτώσει τα λεφτά του χωρίς να παραβιάσει τον νόμο.

Αλλά η Επιτροπή Θεσμών προτίμησε να τους αναζητήσει όλους αυτούς, παρά να ψάξει για τη μεγάλη παρανομία που έγινε εν όψει κουρέματος. Με τη δική της σειρά, η Κεντρική έκανε το αναξιοπρεπές και ανήκουστο να δώσει μαζικά στοιχεία καταθετών για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα ένταλμα και κανένα τεκμήριο πως έκαναν οι άνθρωποι κάτι κακό. Αντί δηλαδή να τους πει ο θεματοφύλακας του τραπεζικού απορρήτου πως χωρίς συγκεκριμένους λόγους για υποψία για τον καθένα ξεχωριστά δεν δίνονται μαζικά τέτοιες λίστες, προχώρησε δίνοντας τα στοιχεία δηλώνοντας μάλιστα άγνοια για το κατά πόσον είναι ακριβή. Ουδείς σεβάστηκε τον ρόλο του.

Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο έφευγαν τα κουρεμένα, άφηνε ίχνη πίσω του. Η Κεντρική, για την οποία υπάρχουν μαρτυρίες, δεν έκανε τίποτε για να ψάξει τις φήμες πριν αυτές γίνουν στοιχεία. Η Βουλή προτίμησε να λειτουργήσει ως φορέας κουτσομπολιού αντί φορέας της έννομης τάξης. Η ανεπάρκεια και η ελλιπής σοβαρότητα, και των δύο, δεν μπορεί παρά να ντροπιάζει τον κάθε πολίτη της Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, ακόμα μεγαλύτερη είναι και η απορία γιατί ουδείς ανάμεσα τους δεν κινήθηκε για να ρωτήσει καν αν έφυγαν από τις τράπεζες κουρεμένα χρήματα, και μάλιστα μετά το κούρεμα τους. Η σιωπή αυτή είναι ύποπτη, έστω κι αν άλλες αρχές της Δημοκρατίας προσπαθούν να βγάλουν μιαν άκρη στην υπόθεση.

Γυμνοί, ανίκανοι, καθοδηγούμενοι από μικρότητες και προσωπικές ανάγκες (προεκλογικές και άλλες), οι Βουλευτές δείχνουν άλλη μια φορά πόσο ανεπαρκείς είναι, ιδίως τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει κατεπειγόντως ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s