Πώς έβγαζαν τα λεφτά μέσω Ελβετίας: Το ιστορικό (2)

Όταν έλαβε εντολή από τους προϊστάμενους του, για να διερευνήσει την προσφορά που έγινε από συγκεκριμένα άτομα για «ξε-κούρεμα» καταθέσεων, υπάλληλος συγκεκριμένης εταιρείας βρέθηκε προ διλήμματος: Ενώ από τη μια η δουλειά του είχε απαιτήσεις που δεν μπορούσε να αγνοήσει, από την άλλη δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε παράνομες πράξεις.

71938066-8422594Ανήσυχος, επικοινώνησε με την «Κ», με την οποία είχε μυστικές συναντήσεις σε δημόσιους χώρους. Οι χώροι είχαν επιλεγεί ούτως ώστε, λόγω της φύσης τους να είναι αδύνατη η ηχογράφηση των συνομιλιών, είτε από τον ένα είτε από τον άλλο.

Ο μάρτυρας ήταν ιδιαίτερα διστακτικός, αφού δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί συναλλαγές, τουλάχιστον στην παρουσία του. Δική μας εισήγηση ήταν να προχωρήσει με τις συναντήσεις και, πριν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, να ενημερωθούν οι αρχές.

Αυτή ήταν η θέση μας διότι:
1) Δεν ήταν βέβαιο πως ό,τι τους προτάθηκε, θα μπορούσε να γίνει,
2) Διότι υπήρχαν πολλά κενά στην όλη διαδικασία, που θα έπρεπε να επεξηγηθούν πειστικά,
3) Δεν ήταν βέβαιο πως χρήματα έφευγαν από τις δύο τράπεζες, καθώς θα μπορούσε να ήταν άλλου είδους κομπίνα και,
4) Έπρεπε, πέρα από το due diligence για την ίδια την πηγή, να διασταυρώσουμε και τις πληροφορίες που μας μετέφερε.

Μετά από αρκετές συναντήσεις, κατά τις οποίες λάβαμε ενημέρωση και λεπτομέρειες για τη διαδικασία, η πηγή μας ανέφερε πως θα λάμβανε μέρος προσωπικά σε μια τέτοια συνάντηση. Τον παροτρύναμε να λάβει μέρος στη συνάντηση, με τη διαβεβαίωση πως θα ενημερώναμε τις αρχές ούτως ώστε ο ίδιος να τεθεί πέρα από υποψία για τις δικές του προθέσεις.

Από τη συνάντηση προέκυψε και το όνομα του επιχειρηματία που παρουσιαζόταν ως «εκπρόσωπος της Κεντρικής», χωρίς όμως να έχει την οποιανδήποτε οργανική σχέση με την Κεντρική.

Ο μάρτυρας στη συνέχεια προχώρησε με τη διαδικασία, ενώ συμφωνήθηκε πως θα ενημερώναμε τις αρχές για την όλη κομπίνα. Δική του εισήγηση ήταν να ενημερωθούν οι αρχές πριν την υπογραφή τελικών συμφωνιών, ούτως ώστε να παρακολουθήσουν τη διαδικασία ή άλλως πως να λάβουν τεκμήρια που να μπορούν να σταθούν στο δικαστήριο. Διευθετήθηκε συνάντηση με τις αρχές, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το πρωί της συνάντησης, όμως, διέκοψε κάθε επικοινωνία. Σημειώνεται πως, όταν ενημερώσαμε τις αρχές, μας αναφέρθηκε πως οι κομπίνες είναι γνωστές και πως γινόταν προσπάθεια για εντοπισμό στοιχείων που να μπορούν να παρουσιαστούν σε δικαστήριο.

Μετά από έρευνες της «Κ», προέκυψε και δεύτερος μάρτυρας, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδικασία έχοντας μεταβεί ο ίδιος στην Ελβετία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s