Εκείνο το ένα ακόμα δεν βρέθηκε….

http://www.kathimerini.com.cy

Μειώνονται τα καταθετικά επιτόκια, τα οποία δέχονται και την πίεση του αποπληθωρισμού. Από 46% πριν από την κρίση, μετά την μαζική έξοδο και το κούρεμα, η Τράπεζα Κύπρου είχε μερίδια αγοράς 32% στο τέλος του 2013, παρά την συγχώνευση με την τέως Λαϊκή. Το ποσοστό αυτό μάλλον έχει μειωθεί πλέον. Από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν αποδεσμεύτηκε το πρώτο γραμμάτιο της Τράπεζας Κύπρου και μετά, είχαμε εκ νέου μείωση των καταθέσεων, αλλά η Κεντρική αρνείται να δίνει τις πληροφορίες που έδινε παλαιότερα γι αυτό δεν υπάρχει άμεση πληροφόρηση για τα μερίδια αγοράς μετά τον Γενάρη.

Εν τω μεταξύ, από το πρωί της Τρίτης περίμεναν στα ταμεία πολλοί πελάτες της Τράπεζας Κύπρου για να σηκώσουν τα λεφτά τους, αλλά η τράπεζα δεν έκανε τίποτε, διότι δεν είχαν εντολές «από πάνω». Δηλαδή τα γραμμάτια έληξαν αλλά στα καταστήματα της τράπεζας δεν ήξεραν οι υπάλληλοι αν είχαν ανανεωθεί, ως το μεσημέρι.

BankofCyprus_423-02Την προηγούμενη φορά που αποφασίστηκε η απελευθέρωση γραμματίων, είχε ειπωθεί το απίστευτο πως η τράπεζα με την κίνησή της θα ενίσχυε την αγορά με 900 εκατ. ευρώ, αλλά τα λεφτά δεν θα έφευγαν από την Κύπρου. Προφανώς, ξέραμε πως κάτι δεν πήγαινε καλά διότι, είτε το ένα θα μπορούσε να συμβεί, είτε το άλλο, όχι όμως και τα δύο.

Οι υπάλληλοι είναι σε κατάσταση πολέμου, με φωνές, καβγάδες και παρεμβάσεις να δημιουργούν ένα άσχημο κλίμα, ιδίως στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας. Το πιο εντυπωσιακό, πάντως, είναι πως δεν κατάφερε ακόμα η τράπεζα να ολοκληρώσει την συγχώνευση με την Λαϊκή. Τέτοιες συγχωνεύσεις είναι πολύ συνηθισμένες διεθνώς, αλλά πρώτη φορά χρειάστηκε τόσο μεγάλο διάστημα για να ολοκληρωθεί: Αντί να γίνει μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, μετράμε ήδη αρκετούς μήνες.

Τα μη εξυπηρετούμενα αυξάνονται, αλλά δεν αυξάνονται και οι προβλέψεις. Αυτό το δεδομένο δημιουργεί ισχυρό κίνητρο για την τράπεζα να μην κλείσει με τις ανοικτές της υποθέσεις που αφορούν στα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και, όσο δεν βάζουν πειστικές προβλέψεις, δεν δίνουν καμία άλλη επιλογή από το να γίνεται η υπόθεση πως δεν κλείνουν τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα, επίτηδες.

Εν τω μεταξύ, ακούμε πως είναι κοντά στο κλείσιμο, αλλά το «κοντά» έχει χάσει το νόημά του, αφού έχουν ήδη περάσει μερικές εβδομάδες χωρίς να ολοκληρωθεί αυτό το «κοντά». Η διοίκηση παραπαίει και ασχολείται μόνο με τα μη εξυπηρετούμενα και τις συλλογές, στις οποίες όμως αποτυγχάνει πλήρως, αφού δεν έκλεισαν ακόμα κανένα από τα μεγάλα δάνεια. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η εικόνα ενός σκάφους χωρίς άρμενα, αλλά και το περίεργο ενός ΔΣ που ασχολείται με την καθημερινότητα της τράπεζας.

Αυτή η στήλη άσκησε τους τελευταίους μήνες έντονη κριτική για τα όσα γίνονται στην Αγία Παρασκευή –ή καλύτερα για τα όσα δεν έχουν γίνει ακόμα. Δέχεται, μάλιστα, κριτική για το γεγονός αυτό. Από το περασμένο καλοκαίρι, όμως, παρακαλούμε, εκλιπαρούμε τον οποιονδήποτε εντός της Τράπεζας Κύπρου να μας δώσει ένα στοιχείο, ένα νούμερο, ένα γεγονός, μία είδηση που να μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα και να δικαιολογήσει μια θετική κάλυψη. Ουδείς κατάφερε να βρει, έστω και ένα σημείο που να δείχνει πως τα πράγματα στην τράπεζα λειτουργούν όπως πρέπει ή πως σημειώθηκε κάποια πρόοδος.

Δειλά-δειλά θα πρέπει να αρχίσει να διερωτάται κανείς αν αξίζει να στηρίζεται αυτή η τράπεζα, με δεδομένο το κόστος που δημιουργεί στον τόπο. Ο κεντρικός ρόλος μιας τράπεζας στην οικονομία είναι να μετατρέπει τις αποταμιεύσεις σε πιστώσεις. Αυτό δεν το έχει κάνει η Τράπεζα Κύπρου εδώ και ένα χρόνο. Μάλιστα, πανηγύριζαν στο προηγούμενο ΔΣ διότι είχαν δώσει, λέει «σχεδόν 100» στεγαστικά. Δηλαδή μια σταγόνα στον ωκεανό.

Ακόμα και το θετικό που ειπώθηκε, πως υπάρχει ρευστότητα και πως σταμάτησαν οι εκροές, ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί και ήταν φυσιολογικό. Καμία σχέση δεν είχε με την εμπιστοσύνη και οι εκροές άρχισαν ξανά τον Φεβράρη όπως προέβλεπαν οι πιο πολλοί εκτός της τράπεζας. Με την αποδέσμευση του προηγούμενου γραμματίου, εκτιμάται πως έφυγαν το 20% με 30% των αποδεσμευμένων –όσων δηλαδή δικαιούνταν κάτω από τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό θα συμβεί και πάλι.

Περίεργο πάντως είναι γιατί η Τρόικα νόμιζε πως δεν θα απελευθέρωναν τα χρήματα, μετά από την συνομιλία που είχαν την προπερασμένη Πέμπτη με την τράπεζα. Αν δεν κατάλαβαν καλά, ας εξηγηθεί η τράπεζα μαζί τους. Η λογική πως «δεν θα μας αφήσουν να πέσουμε διότι είμαστε το πείραμα τους» αποτελεί κλασσικό παράδειγμα για το ηθικό ρίσκο. Με τα προβλήματα που ρισκάρει η τράπεζα, απελευθερώνοντας καταθέσεις, εκβιάζει την Τρόικα και δη την ΕΚΤ να την διασώσει όταν τα ελάχιστα ρευστά της αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Γίνονται μάλιστα δηλώσεις πως τα ρευστά της τράπεζας «είναι καλά». Μακάρι να ήταν.

Για το σύνολο της οικονομίας, δεν είναι κακή η σμίκρυνση της Τράπεζας Κύπρου. Μάλιστα, η έξοδος των καταθέσεων που συνεχίζεται, δεν είναι κάτι το αρνητικό εφόσον τα χρήματα κατευθύνονται σε άλλες κυπριακές τράπεζες οι οποίες να μπορούν να μετατρέψουν αυτές τις καταθέσεις σε δάνεια. Την ίδια ώρα, όμως, δεν έχει δικαίωμα η τράπεζα να ρισκάρει την πορεία ολόκληρης της οικονομίας με μοναδικό πάτημα πως θα εξαναγκάσει, με τα προβλήματά της, την Τρόικα σε διάσωσή της «με τον ένα τρόπο ή τον άλλο». Η προσδοκία πως τα στρες τεστ θα δείξουν «επιτυχία» είναι κούφια, αφού όποιος διάβασε τα σενάρια σήμερα, κατάλαβε πως η όλη άσκηση έχει σχεδιαστεί για να την περάσουν και άρα δεν έχει καμία ουσία.

Η στήλη θα συνεχίσει να γράφει αρνητικά, όσο τα σημάδια θα είναι αρνητικά. Αν καταφέρει κάποιος στην διοίκηση ή στο ΔΣ να μας δώσει μια απτή θετική είδηση, θα πανηγυρίσουμε πρώτοι. Ελπίδα μας, πως αυτό θα συμβεί επιτέλους και πως θα σταματήσουν ορισμένοι να μς παίρνουν στο λαιμό τους. Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

One thought on “Εκείνο το ένα ακόμα δεν βρέθηκε….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s