Κύπριοι ξεκούρευαν (κυρίως) Ρώσους

Συνεχίζεται η εισροή πληροφοριών και η διασταύρωση στοιχείων σχετικά με την υπόθεση που αφορά στην έξοδο κεφαλαίων που θα έπρεπε να είχαν κουρευτεί μετά την απόφαση του Eurogroup. Ενώ έχει προγραμματιστεί ενημέρωση του γενικού εισαγγελέα εντός της εβδομάδας, τα στοιχεία που μαζεύονται δείχνουν πως η κομπίνα αφορούσε και σε πολύ μεγαλύτερα ποσά από ό,τι είχαν αρχικά εντοπιστεί. Σε αντίθεση με τις λίστες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Βουλή, αλλά και τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την έξοδο κεφαλαίων αμέσως πριν από το κούρεμα, η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά εξ ορισμού σε απάτη. Επομένως, από τη στιγμή που υπάρχουν απτά στοιχεία, η διερεύνηση της υπόθεσης δεν μπορεί παρά να είναι ποινικής φύσεως.

Μία συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε ρώσο καταθέτη, ιδιοκτήτη δύο εταιρειών εγγεγραμμένων στην Κύπρο, ο οποίος επιχείρησε την έξοδο 300 εκατ. ευρώ μέσα από τη «διαδικασία» που περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα η «Κ». Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπου η έξοδος των κεφαλαίων ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ο συγκεκριμένος ρώσος καταθέτης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την πράξη.

det_LouganoΗ κομπίνα πάντως, ήταν γνωστή σε πολλούς, αφού οι πάροχοι της υπηρεσίας επιστράτευσαν άτομα τα οποία, έναντι προμήθειας, εντόπιζαν καταθέτες που να ενδιαφέρονται να γλυτώσουν τα χρήματά τους. Οι φήμες έχουν φτάσει σε βουλευτές, στην Κεντρική Τράπεζα αλλά και σε παράγοντες της αγοράς, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί σοβαρή διερεύνηση από τους κρατικούς φορείς, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ασφαλείας οι οποίες ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Οι πηγές, πάντως, ισχυρίζονται πως και «υψηλά ιστάμενα» άτομα, τα οποία και κατονομάζουν, είχαν πλήρη γνώση για την όλη κομπίνα. Ωστόσο, η «Κ» δεν μπορεί να διασταυρώσει με ασφάλεια τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας σημειώνεται πως οι συναλλαγές που καταγράφονται στα συστήματα είναι πάρα πολλές σε αριθμό, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διερεύνηση χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πληροφορία «με ημερομηνία και ποσό» που να μπορεί να εντοπιστεί με ευκολία. Αυτό αφορά κυρίως στο σύστημα Target (Trans-European Automated Real-Time Gross Settlement Express Transfer System) το οποίο διαχειρίζεται τις διασυνοριακές πληρωμές. Το σύστημα αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα πέρα από την «ακτίνα δράσης» των ατόμων που συμμετείχαν στην όλη επιχείρηση. Η «Κ» προτίθεται να δώσει τέτοια πληροφόρηση μόλις αυτή διασταυρωθεί πλήρως.

Σημειώνεται, επίσης, πως σύμφωνα με συμβουλές που λάβαμε σχετικά με τα λογισμικά συστήματα που διαθέτει η Τράπεζα Κύπρου, φαίνεται πως ήταν πρακτικά αδύνατον να εξαφανιστούν όλα τα ίχνη των συναλλαγών, έστω κι αν σε πρώτη ανάγνωση μπορεί στις καταστάσεις (statements) των λογαριασμών να έχουν γίνει παρεμβάσεις.

Όλα τα κουρεμένα
Πάντως, σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι από τα χρήματα που είχαν κουρευτεί (ή καλύτερα που θα έπρεπε να είχαν κουρευτεί) κατάφεραν να διασώσουν ολόκληρο το ποσό, με εξαίρεση το 2,5% (σε δύο περιπτώσεις το 3,5%) το οποίο έμενε εντός του λογαριασμού, ενδεχομένως ως άλλοθι. Έτσι, σε πρώτο στάδιο η όλη διαδικασία κάλυπτε το 45% των ανασφάλιστων χρημάτων (47,5% πλην 2,5%), με το 70% του υπόλοιπου να στέλλεται με έμβασμα στον ελβετικό λογαριασμό της εικονικής εταιρείας, εντός ενός μηνός.

Έτσι, το 45% των ανασφάλιστων χρημάτων μεταφερόταν στην Ελβετία εντός μερικών ημερών, με το υπόλοιπο 36,75% να ακολουθεί μερικές ημέρες αργότερα. (Το 36,75% ισούται με το 70% του 52,5% που απέμενε μετά το κούρεμα). Η διευκρίνιση αυτή, η οποία λύνει πολλές από τις αρχικές απορίες που υπήρχαν, «καλύπτει» το 84,25% του συνολικού ποσού των ανασφάλιστων καταθέσεων. Με δεδομένες τις «προμήθειες» «γύρω στο 5%» για τους άλλους τρεις εμπλεκόμενους (τον μεσάζοντα, τον εγκέφαλο και τον φερόμενο ως σύνδεσμο εντός της Κεντρικής), μπορεί πλέον να εντοπιστεί και το 100% της κατάθεσης, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει έως την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, έχουν πλέον διασταυρωθεί οι πληροφορίες που αφορούν στους τρεις συνδέσμους της κομπίνας που έκαναν διευθετήσεις εκτός Κύπρου. Πρόκειται δικηγόρους, όλοι εκ των οποίων είχαν σπουδές στη Γερμανία και οι οποίοι έχουν ως έδρα τους το ιταλόφωνο Λουγκάνο της Ελβετίας.

Κυρίως Ρώσοι
Ενώ ο εντοπισμός των παρόχων της υπηρεσίας δεν είναι δύσκολος, καταρχάς με μία αντιπαράθεση του αεροπορικού PNR με τις ημερομηνίες μετάβασης στην Ελβετία ή με έλεγχο των τραπεζικών στοιχείων των φερόμενων ως εμπλεκόμενων, το ίδιο δεν συμβαίνει και με τις περιπτώσεις των πελατών.

Σύμφωνα με τις πηγές της «Κ», οι κύπριοι καταθέτες που κατάφεραν επιτυχώς να «ξεκουρευτούν» ήταν λίγοι σε αριθμό. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, συγκεκριμένο επώνυμο στέλεχος αθλητικού σωματείου είχε προσεγγιστεί αλλά απέρριψε τα «ανοίγματα», αφού δεν ήθελε να εμπλακεί σε παράνομες πράξεις. Οι επιτυχημένες περιπτώσεις «ξεκουρέματος», αφορούσαν κατά βάση σε ξένους καταθέτες, «κυρίως Ρώσους».

Ενώ οι κομπίνες στη Λαϊκή ήταν λίγες και δεν εντοπίζονται μεγάλα ποσά, εν μέρει και διότι η όλη προσπάθεια σταμάτησε νωρίς, στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί και σίγουρα ξεπερνούν κατά πολύ τα 50 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά αναφερθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία προσπάθεια που έχει καταγραφεί, έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου που πέρασε. Αυτή η προσπάθεια, όμως, ήταν ανεπιτυχής λόγω συγκεκριμένου κωλύματος που προέκυψε την τελευταία στιγμή, και το οποίο δεν σχετίζεται καθόλου με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Οι πιο μεγάλες από τις πετυχημένες μεταβιβάσεις κεφαλαίων, έγιναν σύμφωνα με τις πληροφορίες που διασταυρώνονται, προς τα τέλη του καλοκαιριού. Στη συνέχεια «δυσκόλεψαν» τα πράγματα με αποτέλεσμα να γίνουν πιο σπάνια τα επιτυχή ταξίδια στο Λουγκάνο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s