Το ομόλογο ξύπνησε τους επενδυτές…

Πέτυχε, τελικά, παρά τις σκιές που δημιούργησε αρχικά, η έκδοση του ομολόγου από το Υπουργείο Οικονομικών. Η έκδοση, η οποία είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις –αλλά και πολλά ερωτήματα– σχετικά με τη σοφία της απόφασης και το ύψος της απόδοσης, έχει λειτουργήσει ως ένεση αδρεναλίνης στη διεθνή αγορά.

Screen Shot 2014-05-20 at 07.46.47Η ιδιωτική τοποθέτηση, η οποία είχε γίνει μέσω UBS, είχε κλείσει με υψηλό κουπόνι, στα 6,5%, με την απόδοση μάλιστα να είναι ακόμα υψηλότερη, αφού η πώληση όπως φαίνεται δεν έγινε (ως συνήθως) στο 100% της ονομαστικής τιμής, αλλά χαμηλότερα. Οι ενδείξεις το θέτουν στο 96,5%.

Την ίδια στιγμή, η πώληση με ιδιωτική τοποθέτηση είχε δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις από επενδυτές οι οποίοι είχαν «κόψει έξω» από τη συναλλαγή, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα προσοδοφόρα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως το ομόλογο εντός 24 ωρών είχε διατεθεί στις αγορές, με την πώληση να κλείνει στα 106% της ονομαστικής τιμής.

Είναι εκ των πραγμάτων δεδομένο, επομένως, πως επενδυτές θεωρούν το ομόλογο σε απόδοση χαμηλότερη από το 6,5% (και κάτι) στην οποία διατέθηκε κατά την ιδιωτική τοποθέτηση. Από την άλλη, όμως, το ενδιαφέρον που είχε αρχικά εκφραστεί σε μία πολύ «πλατιά» αγορά, δεν έδειχνε πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Η εκτίμηση σε αυτό το σημείο αποκλίνει μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των διεθνών επενδυτών. Οι μεν σχολιάζουν πως, ενώ πολλοί επενδυτές εκφράζουν το ενδιαφέρον τους, δεν έδειξαν ποτέ τη διάθεση να κάνουν ένα βήμα περισσότερο και να μεταφράσουν το ενδιαφέρον τους σε κάτι το απτό. Το ενδιαφέρον, εξάλλου, για τις υφιστάμενες εκδόσεις ήταν μηδαμινό.

Οι δε σχολιάζουν πως δεν υπήρχε κάποια νέα έκδοση για να συμμετάσχουν και πως πολύ θα το ήθελαν εάν γνώριζαν για την έκδοση των 100 εκατ. ευρώ.

Αυτό που διαφαίνεται πάντως σήμερα, είναι πως η κίνηση που έγινε από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών ανάγκασε τους επενδυτές να κοιτάξουν με ανανεωμένο ενδιαφέρον την περίπτωση της Κύπρου. Μέχρι πρόσφατα, όπως σχολιάζουν, «δεν υπήρχε απολύτως τίποτε» στην Κύπρο: Τα κρατικά ομόλογα είχαν ήδη φτάσει σε τιμές που δεν ενδιέφεραν τους επενδυτές, τα ΜΑΚ της Ελληνικής είχαν «κλειδωθεί» στα χέρια επενδυτών που δεν καίγονται να πουλήσουν και το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί αντικείμενο ιδιωτικών συναλλαγών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, στο 25% της ονομαστικής. Το ΧΑΚ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο.

Μας βοηθά
Πλέον, το Υπουργείο Οικονομικών έχει επιδείξει πως, όταν η Δημοκρατία συζητά το ενδιαφέρον επενδυτών, δεν πρόκειται για θεωρητική συζήτηση. «Αυτοί που κατάφεραν να μπουν, επιβραβεύτηκαν πολύ υψηλά για το γεγονός», σχολιάζει επενδυτής, ο οποίος δεν κρύβει τον εκνευρισμό του που έχασε την ευκαιρία να λάβει μέρος στην τελευταία έκδοση, «έστω κι αν αυτή ήταν μικρή». Την ίδια στιγμή, όμως, η διεθνής συγκυρία συνεχίζει να βοηθά στη διαχείριση του χρέους. Οι αποδόσεις διεθνώς είναι πολύ χαμηλές και πλέον οι πάντες αναζητούν επενδύσεις που να αποδίδουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Με το σπρεντ της Κύπρου να παραμένει μεγάλο, και τις αποδόσεις να παραμένουν καλές, οι επενδυτές δεν έχουν επιλογή παρά να «επιτρέψουν» στην Κύπρο.
Στην περίπτωση των ΕΜΤΝ, πάντως, οι τιμές είναι πλέον τέτοιες που δεν προκαλούν κανένα ενδιαφέρον από πλευράς της αγοράς, η οποία έχει «στενέψει» πάρα πολύ. Στην περίπτωση μάλιστα του ΕΜΤΝ που λήγει το 2016, η απόδοση είναι χαμηλότερη από το κουπόνι (ονομαστικό επιτόκιο της έκδοσης), αφού η τιμή είναι πλέον υψηλότερη από το 100% της ονομαστικής. Για το ομόλογο που λήγει φέτος, η εικόνα είναι παρόμοια.

Πέρα από την έκδοση των 100 εκατ. ευρώ, που είναι πολύ μικρή για την αγορά και που δεν προσφέρει ρευστότητα, η Δημοκρατία δεν κρύβει τις σκέψεις της για νέα έκδοση σε μεταγενέστερο στάδιο, προς αναχρηματοδότηση άλλου χρέους που λήγει. Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη δύο κολοσσοί πέρα από τη UBS που ανέλαβε την ιδιωτική τοποθέτηση, εκφράζουν εντονότατο ενδιαφέρον για να αναλάβουν την αναδοχή μιας νέας έκδοσης. Το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε μάλιστα και κατευθείαν στην κυβέρνηση, τουλάχιστον στη μία περίπτωση. Το μέγεθος και το εύρος των συγκεκριμένων οίκων δεικνύει πως το ενδιαφέρον τους δεν είναι καθόλου θεωρητικό.
Αυτό που έχει διαφανεί, είναι πως η κυβέρνηση πλήρωσε –και κάπως ακριβά– μία κίνηση με την οποία εξανάγκασε την αγορά να στρέψει εκ νέου το βλέμμα της προς την Κύπρο, μετά από μία περίοδο παρατεταμένης αδιαφορίας. Μάλιστα, τα μεγάλα ταμεία δεν κοίταζαν παρά ενεργητικά των τραπεζών και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα για εξαγορές το τελευταίο διάστημα. Σε αυτή την αγορά έγιναν μεν κάποιες πράξεις, αλλά οι μεγάλες τράπεζες της Κύπρου δεν έδειξαν πως ήθελαν να πιέσουν τους κάτοχους μη εξυπηρετούμενων δανείων να πωλήσουν, αφού αυτό θα σήμαινε την καταγραφή της ζημιάς η οποία σήμερα φαίνεται ως κέρδος εξαιτίας των χαμηλών προβλέψεων που έχουν οι τράπεζες.

Πλέον, με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, για την οποία ενδιαφέρονται οι επενδυτές, αλλά και την έκδοση rights από την Ελληνική, ενισχύεται η δυναμική που δημιουργήθηκε με την επιτυχημένη μπλόφα του Χάρη Γεωργιάδη και δεν αποκλείεται να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις από επενδυτές στο επόμενο διάστημα.

Η απόφαση
Η έκδοση του ομολόγου με υψηλό επιτόκιο και με ιδιωτική τοποθέτηση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Ένας από τους επενδυτές που έχουν ανοίγματα στην Κύπρο, δεν δίστασε να σχολιάσει πως η εξέλιξη τον είχε σοκάρει, αφού δεν είχε την ευκαιρία να λάβει μέρος στην έκδοση. «Ακόμα και στην τιμή που βλέπω αυτή τη στιγμή, στο 105/106, μου φαίνεται φτηνό», σχολίασε. Από την άλλη, πολλοί από τους επενδυτές που έκαναν παρόμοια σχόλια, δεν μπήκαν ακόμα και στη «φτηνή» αυτή τιμή.

Μπροστά στις θεωρίες συνωμοσίας που είχαν ξεσπάσει, πάντως, καθησυχαστικός παράγοντας ήταν η ταυτότητα του αγοραστή, ο οποίος πήρε το μεγαλύτερο κομμάτι, αφού πρόκειται για θεσμικό αγοραστή που κατά πάσα πιθανότητα ήθελε μακροπρόθεσμη επένδυση. Ένα μικρό μέρος της έκδοσης παρέμεινε στον ανάδοχο (UBS). Το κομμάτι αυτό φαίνεται πως κυμαίνεται κοντά στο 10%.

Πέρα από τους προφανείς λόγους διαχείρισης του προφίλ ωρίμανσης του χρέους αλλά και την άντληση ξένων επενδύσεων προς αντικατάσταση των ντόπιων, σε μια προσπάθεια να επεκταθεί η ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει κι άλλα επιπλέον οφέλη από την έκδοση ομολόγων στη διεθνή αγορά. Ενώ δεν ανανεώνονται ορισμένα από τα προϊόντα χρέους στην ντόπια αγορά (περίπου 150 εκατ. ευρώ δεν ανανεώθηκαν, με το ποσό να αυξάνεται κάθε μήνα), υπάρχει άλλη μια κρίση που σοβεί: Οι κάτοχοι του χρέους εντός Κύπρου αποκτούν θέση ισχύος απέναντι στην κυβέρνηση, με κάποιους από αυτούς να έχουν ήδη εκφράσει ανοικτά την πρόθεσή τους να εκβιάσουν πολιτικές παραχωρήσεις με «πάτημα» το χρέος που κατέχουν. Στο Υπουργείο παραδέχονται πως εκτός από τη ρευστότητα της Άμεσης Ξένης Επένδυσης που προκύπτει από τις εκδόσεις στο εξωτερικό, λύνεται και η ομηρία της κυβέρνησης, που δεν είναι εντελώς άσχετη και με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s