Κέρι εναντίων Μπάιντεν με φόντο το κυπριακό…

http://www.kathimerini.com.cy

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένας «πιστός» ατλαντιστής, ο οποίος διατήρησε στενούς δεσμούς με την ευρωπαϊκή διπλωματική κοινότητα της Ουάσιγκτον. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο –συχνά ενάντια στο κόμμα του- κατά τις κρίσιμε περιόδους της διεθνούς διπλωματίας, και δη κατά την διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν η Μαντλίν Ώλμπραϊτ.

Η επίσκεψή του στην Ρουμανία και την Κύπρο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στάσης, μετά από επισκέψεις στην ανατολική Ευρώπη και ιδίως στην Βαλτική, την Ουκρανία και την Πολωνία. Φίλος των διατλαντικός σχέσεων, οπαδός της στενής συνεργασίας των ΗΠΑ με την ΕΕ, αλλά και σημαντική φωνή για την στήριξη από πλευράς των ΗΠΑ υπέρ της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο κ. Μπάιντεν ήταν εξαρχής μια σημαντική προσωπικότητα στο διπλωματικό πεδίο των ΗΠΑ.

Η δυσκολία του κ. Μπαίντεν, όμως, έχει να κάνει με τον θεσμικό του ρόλο, ο οποίος περιέχει κε φύσεως μια μεγάλη αντίφαση: Ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «κατατάσσεται» δεύτερος στη λίστα με τους πιο ισχυρούς άντρες του πλανήτη, αλλά την ίδια στιγμή, ως αντιπρόεδρος, κατέχει την πιο ασήμαντη θέση στην άσκηση πολιτικής των ΗΠΑ. Ουσιαστικά, η ισχύς του προέρχεται περισσότερο από την δική του ιστορική διαδρομή –συμπεριλαμβανομένης και της επισσορής του στον «λόφο» του Κογκρέσου- παρά τον θεσμικό του ρόλο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο επίσης φιλελεύθερος (ως προς την εξωτερική πολική) Τζον Κέρι, ανέλαβε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με όλα τα φόντα για να αναλάβει από μόνος του την διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της υπερδύναμης. Σε αντίθεση με την προκάτοχό του, Χίλαρι Κλίντον, η οποία θεωρήθηκε ως διορισμός «για χάρη του κόμματος» παρά «για χάρη της εξωτερικής πολιτικής», ο Κέρι έχει, κι αυτός, ισχυρή επιρροή ανάμεσα στους διπλωμάτες και στην γερουσία. Δεν έχει τις διασυνδέσεις με την κοινότητα των υπηρεσιών ασφαλείας που είχε η Κοντολίζα Ράις, ούτε τους δεσμούς με το Πεντάγωνο που είχε ο Κόλιν Πάουελ, αλλά ο Κέρι ήταν εξαρχής «φίλος» του διπλωματικού σώματος των ΗΠΑ, το οποίο τον υποδέχθηκε ως «ένα από εμάς» στην E-Street.

Γι αυτό και η επίσκεψη που αρχίζει αύριο είναι πιο σημαντική ως «επίσκεψη του Τζο Μπαίντεν» παρά ως «επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ». Η εξωτερική πολιτική της χώρας εξακολουθεί να είναι στα χέρια του κ. Κέρι. Πριν από τρεις μήνες, η “Κ” είχε γράψει πως στα τέλη Μαρτίου αναμενόταν η επίσκεψη του κ. Κέρι για να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με την Αμμόχωστο. Ο σχεδιασμός αυτός έχει ανατραπεί, αν μη τί άλλο, με την επίσκεψη Μπαίντεν αντί για Κέρι.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει ανάγκη να κάνει κάποια σημαντική ανακοίνωση στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή, όμως, οι σχέσεις με τη Ρωσία (βλέπε κυρώσεις, ρόλος της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό) είναι πολύ πιο σημαντικές για τον VPOTUS από ό,τι το κυπριακό. Αυτό παραμένει στα χέρια του Κέρι, ο οποίος έχει ανάγκη την επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική γωνιά της πολιτικής των ΗΠΑ που αρχίζει με το Ιράν και είναι άμεσα συνυφασμένη με την Τουρκία και τις εντάσεις της με το Ισραήλ.

Πάντως, οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 δεν είναι άσχετες με την τάση του κ. Μπαίντεν να περιοδεύει στην ανατολική Ευρώπη, αφού αυτό του επιτρέπει να επιδείξει πως αυτός είναι ένας από τους ισχυρότερους άντρες του πλανήτη, έστω κι αν το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε τόσο έντονα –οι διατλαντικές σχέσεις- έχει περάσει στα χέρια του κ. Κέρι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s