Βαρύ το πλήγμα για το τερματικό

Το προδιαγραφόμενο διαζύγιο μεταξύ της Woodside και της Noble σχετικά με την απόκτηση συμφερόντων της πρώτης στο κοίτασμα Λεβιάθαν, έχει πλέον ολοκληρωθεί και επίσημα, σύμφωνα με ανακοινώσεις των δύο εταιρειών.

Οι δύο εταιρείες διαφωνούσαν σε αρκετά σημεία, μεταξύ των οποίων και το φορολογικό καθεστώς της επένδυσης της Woodside στο Λεβιάθαν. Πιο σημαντικό, όμως, φαίνεται πως ήταν το ζήτημα που αφορά στην αξιοποίηση του κοιτάσματος: Ενώ σε πρώτη φάση η παραγωγή θα στραφεί προς την εσωτερική κατανάλωση εντός του Ισραήλ, για την δεύτερη φάση πλέον προκρίνεται η επιλογή αγωγού, «προς γειτονικές αγορές». Με την αναφορά, σύμφωνα με αναλυτές, φωτογραφίζεται η Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η Αίγυπτος, όπου υφίστανται και τερματικά LNG που υπολειτουργούν.

Έτσι, η επιλογή πλωτού υγροποιημένου αερίου FLNG περιορίζεται πλέον στην τρίτη της εκμετάλλευσης, γεγονός που σημαίνει και μικρότερες ποσότητες. Φαίνεται πως αυτή η εξέλιξη ήταν και η καθοριστική για την έξοδο της Woodside.

Η εξέλιξη πλέον δημιουργεί πολύ αρνητικά δεδομένα για την περίπτωση του τερματικού στο Βασιλικό. Όπως έγραψε και παλαιότερα η «Κ», το τερματικό δεν μπορεί να κριθεί ως βιώσιμο χωρίς τη συμμετοχή και των ισραηλινών κοιτασμάτων, αφού χωρίς αυτά δεν επιτυγχάνονται όγκοι παραγωγής που να καθιστούν το τερματικό μια οικονομικά λογική επιλογή. Μετά και από πολλές καθυστερήσεις από πλευράς της Κύπρου, αλλά και την δυσφορία που δύσκολα μπορούσαν να κρύψουν οι ισραηλινοί για την καθυστέρηση στις αποφάσεις, η αποχώρηση της Woodside βάζει πλέον σε πρώτη επιλογή τον αγωγό.

Ένας αγωγός από το Ισραήλ στη Τουρκία αποτελεί το «σενάριο τρόμου» για την Κύπρο, αφού κάτι τέτοιο συνεπάγεται πως η Κύπρος «μένει έξω» από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου. Έστω κι αν ο αγωγός περάσει μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, η Δημοκρατία δεν μπορεί, ούτε να αποτρέψει την ανάπτυξη του, ούτε να εξασφαλίσει ουσιαστικά οικονομικά ανταλλάγματα για ένα τέτοιο αγωγό.

Το μόνο δεδομένο, πάντως, αυτή τη στιγμή, είναι πως η Κύπρος καλείται να δώσει αγώνα δρόμου για να προλάβει τις εξελίξεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s