Αλλαγή σκηνικού, με «ανακοίνωση» για ΜΑΚ στην Ελληνική

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας εξέλεξε το νέο ΔΣ, χωρίς καμία έκπληξη. Όπως αναμενόταν, το ΔΣ απαρτίζεται από τους: Ειρένα Γεωργιάδου, Μαρίνο Σ. Γιαννόπουλος, David Bonnano, Βάσο Κωμοδρόμο, Ιωάννη Α. Μάτσης, Μαριάννα Παντελίδου, Ευριπίδη Πολυκάρπου, Γιώργο Φεραίο, Ανδρέα. Χαρίτου, και Χριστόδουλο Α. Χατζησταυρή. Στο ΔΣ παραμένουν επίσης και οι Μάκης Κεραυνός (CEO) και Γιάννος Χαριλάου, που είναι διευθυντής του ελεγκτικού τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η νέα σύσταση αντικατοπτρίζει και τις προθέσεις των βασικών μετόχων, με πιο ενδιαφέρουσα την αλλαγή σκυτάλης όσον αφορά στην Third Point, η οποία πλέον αναλαμβάνει χωρίς εκπροσώπους αλλά με άτομα (Bonanno, Γιαννόπουλο) που αποτελούν μέρος του «έσω μηχανισμού» του οίκου.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως η Third Point, γνωστή για την άμεση εμπλοκή της στις εταιρείες όπου επενδύει, προτίθεται να αναλάβει άμεσα ενεργό ρόλο στην διαχείριση της Ελληνικής. Η τράπεζα, εξάλλου, κινείται στα κατώτατα όρια των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων, τα οποία έχει ήδη ενισχύσει με την μετατροπή της πρώτης παρτίδας Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Κεφαλαίου 1 σε μετοχές.

hellenic11Η μετατροπή έγινε όταν ο δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων μειώθηκε κάτω από το 9%, φτάνοντας στο 7,3%. Με την αύξηση κεφαλαίου που έγινε, συν τις μετατροπές των ΜΑΚ1 και ΜΑΚ2 σε μετοχικό κεφάλαιο, η τράπεζα επέστρεψε σε αποδεκτά επίπεδα, με Βασικά Ίδια Κεφάλαια ύψους 9,3%. Όπως φαίνεται, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην τράπεζα. Από την παρουσίαση που έγινε, φαίνεται πως αυτά έφτασαν επισήμως στο 46%, αλλά η παρουσίαση δεν είναι απόλυτα σαφής. Πάντως, οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 199%, στα 310 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει και την ανάγκη για περαιτέρω αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας με πιο προφανή επιλογή, την μετατροπή των ΜΑΚ.

Πάντως, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, η ουσιαστικά έγινε έμμεση «ανακοίνωση» για μετατροπή των ΜΑΚ 1, ύψους 186 εκατ. ευρώ, σε μετοχικό κεφάλαιο. Με την μετατροπή, ο δείκτης των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων θα μπορεί «δυνητικά», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε 12.9%. Η αναφορά αποτελεί σαφές μήνυμα πως τα ΜΑΚ θα μετατραπούν σε μετοχές, αφού χωρίς την μετατροπή η τράπεζα θα διατηρήσει δείκτες κεφαλαίων πολύ κοντά στο κατώτατο επιτρεπτό όριο.

Σημειώνεται πως εκκρεμεί η απόφαση του ΔΣ σχετικά με την έκδοση Δικαιωμάτων, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα γίνει εν όψει των αποτελεσμάτων των stress test. Η εμπλοκή της Third Point, η οποία δεν μπορεί να κρύψει την πρόθεσή της να αυξήσει τα μερίδιά της, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με την Wargaming κατά πάσα πιθανότητα να ακολουθεί, επίσης. Πάντως, μια τέτοια κίνηση από τους δύο βασικούς μετόχους, η οποία θα μειώσει και τα μερίδια των άλλων μετόχων, θα πρέπει να λάβει και το πράσινο φως από την Κεντρική Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τις λύσεις που εξασφαλίζονται εξ ανάγκης όσον αφορά στα Βασικά Ίδια Κεφάλαια, οι δείκτες ρευστότητας της τράπεζας παραμένουν πολύ υψηλοί. Με λόγο πιστώσεων-προς-καταθέσεις στο 65%, η τράπεζα δείχνει ισχυρή ρευστότητα, ενώ εντός του 2014 οι ενδείξεις δείχνουν πως η Ελληνική αντλεί πολλές καταθέσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s