Πίσω από τη σκιά της Ειρένας…

Τα πάντα αλλάζουν στις τράπεζες. Αλλάζουν πρόσωπα. Αλλάζουν πολιτικές. Αλλάζουν ορισμοί των δανείων –συνδεδεμένων, μη εξυπηρετούμενων, καθυστερημένων… Αλλάζουν ακόμα και λογισμικά, πλακάκια, τασάκια και γραμματοσειρές στις ανακοινώσεις.

Τις τελευταίες ημέρες η προσοχή όλων έπεσε στον διορισμό της Ειρένας Γεωργιάδου στο ΔΣ –και δη στην προεδρία- της Ελληνικής Τράπεζας. Η αλήθεια είναι πως η κα. Γεωργιάδου είναι αδοκίμαστη σε θέση ευθύνης και λήψης αποφάσεων κι αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Είναι επίσης αλήθεια πως η αποχώρησή της από την θέση του Επίτροπου Μεταρρυθμίσεων δημιούργησε πρόβλημα, αφού είναι η δεύτερη αποχώρηση από ένα πόστο που πολλοί (ανάμεσα τους κι αυτή η στήλη) θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον του τόπου. Πολιτικά μιλώντας, ήταν αχρείαστη, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν και οι ταυτόχρονοι διορισμοί άλλων ατόμων με στενή σχέση με την επόμενη πρόεδρο της Ελληνικής.

Ο διορισμός προκάλεσε το μένος της Πινδάρου και την απορία του κύκλου των τραπεζιτών. Προκάλεσε αμηχανία στο προεδρικό και το κεντρικό αντικείμενο συζήτησης στις καφετέριες. Και, αποτέλεσε προσωρινό τραύμα στην ως τώρα εξαιρετική -έως λαμπρή- εικόνα του Υπουργού Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν κι άλλες εξελίξεις που χάθηκαν στη σκιά της Ειρένας, η οποία, σε μερικούς μήνες θα κρίνεται από το αποτέλεσμα και όχι τον τρόπο ή τον χρόνο του διορισμού της. Στην Ελληνική πέρασε απαρατήρητη η νέα μετατροπή των ΜΑΚ σε κεφάλαιο. Πέρασε απαρατήρητη και η ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων με έκδοση Δικαιωμάτων. Η κα. Γεωργιάδου σχολίασε, στις πρώτες της δηλώσεις, πως οι επενδυτές (βλέπε Third Point και Wargaming), θα στηρίξουν την τράπεζα «με οποιοδήποτε ποσό» χρειαστεί.
Έχουμε δηλαδή ένα απόλυτο bailout στην Ελληνική από το δίδυμο Third Point και Wargaming. Και, ενώ οι προθέσεις του πρώτου επενδυτή έχουν μια εύκολη ανάγνωση με βάση την εμπορική λογική, δεν έγινε καμία σχεδόν συζήτηση για τις προθέσεις της Wargaming, που δεν είναι εταιρεία με προφανείς επενδυτικούς στόχους και σκοπούς.

"Λοιπόν. Η Ειρένα πάει Ελληνική, ο Hourican στα χαφ, ο Κωστάκης ο messenger πάει κλικ στον ρόμβο και θα μειώσουμε και τον ELA ως το 2015."

«Λοιπόν. Η Ειρένα πάει Ελληνική, ο Hourican στα χαφ, ο Κωστάκης ο messenger πάει κλικ στον ρόμβο και θα μειώσουμε και τον ELA ως το 2015.»

Την ίδια ώρα, αλλάζουν τα πρόσωπα στον Συνεργατισμό. Και εκεί, υπάρχουν επιλογές που προκαλούν μορφασμούς στους κεφενέδες και εκνευρισμό στην ως τώρα φιλική Πινδάρου. Αυτό ωστόσο που είναι ξεκάθαρο είναι πως η φωλιά των συνεργατικών είναι λερωμένη και η ανάγκη για αλλαγή προσώπων (και σε κάποιες περιπτώσεις και δίωξη τους) είναι απόλυτη. Ενώ οι τράπεζες έχουν συγκεκριμένα προβλήματα στα ενεργητικά τους, στον Συνεργατισμό τα προβλήματα είναι παντού. Αν κρίνει κανείς τις παλαιότερες επιτροπίες και τους Γενικούς Γραμματείς με βάση τις αποφάσεις που αφορούσαν στη χορήγηση δανείων, διερωτάται αν πίνουν νερό σε ποτήρι ή σε μπιμπερό.

Εν τω μεταξύ, στην Αγία Παρασκευή συνεχίζεται ο εμφύλιος. Εκεί, πολλοί αναμένουν ακόμα και παραιτήσεις στους πάνω ορόφους και αποχωρήσεις από το ΔΣ της τράπεζας. Όπως και στην Ελληνική, όμως, υπάρχει διάθεση για επενδύσεις από ταμεία που έχουν την όρεξη να ποντάρουν τα λεφτά τους σε μια «Νέα Τράπεζα Κύπρου». Εν τω μεταξύ, με την αύξηση κεφαλαίου αλλάζουν και τα δεδομένα για την «κακή τράπεζα», την λεγόμενη «αναπτύξεως».

Το πιο περίεργο ζήτημα ήταν η επιμονή ορισμένων στην άρνηση τους να δεχτούν νέα χρήματα στην τράπεζα, λες και δεν άνοιξαν ποτέ τα βιβλία της για να δουν πως δεν την λες και βιώσιμη. Τα καλά αποτελέσματα που θα βγουν αργότερα σήμερα, δεν αλλάζουν το bottom line της τράπεζας, ούτε την αλήθεια των stress tests που βασίζονται σε πολύ ευνοϊκές παραδοχές και σενάρια. Το γεγονός ότι η τράπεζα βγήκε στο ψάξιμο αλλά δεν έβρισκε άνθρωπο να δεχτεί διορισμό ως αναπληρωτής CEO δίπλα στον Hourican, δείχνει το βάθος του προβλήματος.

Ο τραπεζικός χάρτης δεν αλλάζει μόνο με τον εμφύλιο της Τράπεζας Κύπρου και την αδυναμία της να τσιλλίσει τους μεγάλους δανειολήπτες οι οποίοι το παίζουν και παράγοντες και δεν ντρέπονται να κάνουν ακόμα και δηλώσεις. Ούτε αλλάζει εξαιτίας της Ειρένας. Αυτό που αλλάζει είναι πως οι επενδυτές έχουν την διάθεση να μπουν στις τράπεζες και να ποντάρουν στην ανάπτυξη, ενθουσιασμένοι και με την καλή πορεία των δημοσίων οικονομικών, τα οποία μάλλον θα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους πέρα από το Μνημόνιο. Αλλάζει επίσης και στο γεγονός ότι η ώρα της κρίσεως για τις τράπεζες έρχεται –για δεύτερη φορά- αφού ο χρόνος που κέρδισαν με το κούρεμα έχει πλέον λήξει.

Οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας είναι ακόμα εκεί. Η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει σωθεί. Η Ελληνική είναι σε πολύ πιο δύσκολη θέση από ό,τι δείχνουν εκ πρώτης όψεως τα νούμερα της και ιδίως η γερή της ρευστότητα. Ο Συνεργατισμός δέχεται ισχυρές πιέσεις κάτω από τις κακόβουλες φήμες που κάνουν λόγο για κούρεμα. Μάλιστα, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις, οι φήμες ξεκινούν από τις δύο πάλαι ποτέ «κυπριακές» τράπεζες, ή τουλάχιστον από υπαλλήλους τους.

Αυτό που δεν μπορεί να γίνει, πάντως, είναι να χρειαστεί όπως και την άλλη φορά, πέντε εβδομάδες η Κεντρική Τράπεζα να εγκρίνει το ΔΣ της Ελληνικής. Δεν μπορεί, επίσης, να καθυστερήσει άλλο την συνεννόηση με την Ελληνική για την έκδοση Δικαιωμάτων, η οποία συνεπάγεται αύξηση των ποσοστών των βασικών μετόχων. Την ίδια ώρα, οι πιέσεις της Κεντρικής για το λεγόμενο «ανάχωμα επάρκειας» στα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου, φαίνεται πως θα πρέπει να αυξηθούν. Αν οδηγήσουν σε παραιτήσεις, τότε ας οδηγήσουν σε παραιτήσεις.

H προσοχή που έχει πέσει στο τραπεζικό σύστημα εστιάστηκε για αρκετό καιρό στον εντοπισμό των ενόχων και στην τιμωρία των φταιχτών της κρίσης. Πλέον, η προσοχή στρέφεται στην Ειρένα Γεωργιάδου. Πίσω, όμως από όλα αυτά, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που κρύβονται πίσω από όμορφα αποτελέσματα και θετικές ανακοινώσεις, όπως τις σημερινές της BoC ή την «αύξηση των καταθέσεων στο κυπριακό σύστημα» που είναι μια επίπλαστη εικόνα η οποία δεν αντέχει στην πρώτη ανάλυση.

Τελικά, όλοι θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Τόσο η Κύπρου όσο και η Ελληνική έχουν ήδη μείνει πολύ πίσω στο χρονοδιάγραμμα των απαιτήσεων της οικονομίας. Και, η υπομονή έπρεπε να είχε εξαντληθεί πριν να απαιτήσουν «πίστωση χρόνου» από μια κοινωνία και οικονομία που δεν έχει άλλο χρόνο να τους δανείσει.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s