Ποιές οι αλλαγές στην Ελληνική

 

Προετοιμασίες για ενίσχυση του κεφαλαίου της τράπεζας εν όψει στρες τεστ – Πιο άμεση η εμπλοκή των δύο μεγάλων επενδυτών, ενώ ετοιμάζονται να αυξήσουν τα ποσοστά τους- Δεν αναμένονται αλλαγές στη διοίκηση της Ελληνικής, στο παρόν στάδιο.

Πίσω από την έντονη συζήτηση που προκάλεσε η πρόθεση των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας να εκλέξουν στην προεδρία της την Ειρένα Γεωγιάδου, οι λοιπές εξελίξεις στην Ελληνική σχετίζονται με την ανάγκη της τράπεζας για ενίσχυση των κεφαλαίων της, εν όψει των στρες τεστ. Η άμεση, πλέον, εμπλοκή της ThirdPoint, με τον διορισμό Bonanno και Γιαννόπουλου αντί για εκπροσώπων της στο ΔΣ, προμηνύει και την εντονότερη, πιο «δραστήρια» εμπλοκή της στη διαχείριση της τράπεζας. Παρόμοιες φαίνεται πως είναι και οι προθέσεις της Wargaming, η οποία δείχνει, μετά από μια περίοδο αμηχανίας, πως έχει τη διάθεση (και προφανώς την «κάσα») για να ακολουθήσει τη ThirdPoint στην αύξηση κεφαλαίου. Η πρόθεση για διορισμό της κ. Γεωργιάδου δεν είναι άσχετη με τις ισορροπίες μεταξύ των δύο μεγαλομετόχων, όπως και η αντίθεση που εξέφρασαν επενδυτές της «Δήμητρας» δεν είναι επίσης καθόλου άσχετη με τις προθέσεις για αύξηση κεφαλαίου.

Ενώ η τράπεζα εξακολουθεί να εξετάζει τις επιλογές της, το μόνο βέβαιο είναι πως, για τους επόμενους περίπου 10 μήνες δεν πρέπει να αναμένεται αλλαγή στα πρόσωπα στους άνω ορόφους της Διοίκησης. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, ενδεχομένως να είναι «στα χαρτιά», αν κρίνει κανείς από τις κινήσεις που έγιναν γύρω από τον διορισμό του νέου ΔΣ της τράπεζας, και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που αφορά στη διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ ThirdPoint και Wargaming.

Παρά το γεγονός ότι η τράπεζα διατηρεί τα εποπτικά κεφάλαια που απαιτούνται και δεν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση στο παρόν στάδιο, το ενδεχόμενο θεωρείται βέβαιο ανάμεσα στους στενούς παρατηρητές, αλλά στους βασικούς μετόχους της τράπεζας, εν όψει των στρες τεστ. Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Ελληνικής συνεπάγεται, σε πρώτη φάση, μετατροπή των μέρους των ΜΑΚ1 σε μετοχικό κεφάλαιο, κατά πάσα πιθανότητα χωρίς να χρειάζεται η μετατροπή ολόκληρου του ποσού. Όλα δείχνουν, όμως, πως, ενώ η μετατροπή θα μεταφραστεί σε ενίσχυση κεφαλαίου που να επιτρέπει στην Ελληνική να παραμείνει εύρωστη (με Βασικά Ίδια Κεφάλαια άνω του 9% και πλέον άνω του 8%), η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει και με επιπλέον ενίσχυση του κεφαλαίου της στο επόμενο διάστημα, προφανώς με έκδοση Δικαιωμάτων.

hellenicΟι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την μετατροπή των ΜΑΚ2, αν μπορούν να το αποφύγουν, αφού κάτι τέτοιο θα μειώσει τα μερίδιά τους σημαντικά. Ωστόσο, το ενδιαφέρον που έχει ήδη εξασφαλιστεί για την έκδοση δικαιωμάτων από τους ίδιους τους μετόχους, εγείρει και εποπτικά ζητήματα. Ενώ σήμερα η ThirdPoint και η Wargaming έχουν 22,5% του κεφαλαίου έκαστη, την ίδια στιγμή με την άσκηση των δικαιωμάτων που προτίθενται να αποκτήσουν, αλλά και την μετατροπή και των υπόλοιπων ΜΑΚ1, το μερίδιο τους θα αυξηθεί σημαντικά, σε βάρος των άλλων μετόχων. Αυτή η δυνητική εξέλιξη έχει οδηγήσει τους μετόχους σε αναζήτηση «εξασφαλίσεων» από την Κεντρική Τράπεζα: Ενώ έχουν την κάθε διάθεση να συμβάλουν, «με ό,τι ποσό χρειαστεί», στην εξασφάλιση ευρωστίας της Ελληνικής και την αποφυγή των χειρότερων, επιθυμούν να γνωρίζουν πως η Κεντρική Τράπεζα, που σήμερα τους επιτρέπει να διατηρούν το 22,5% της τράπεζας, δεν θα κρίνει ξαφνικά πως «το 30% ή το 32% είναι μεγάλο» με αποτέλεσμα να απαιτήσει μείωση των ποσοστών τους.

Μία τέτοια «διαβεβαίωση» από πλευράς της Κεντρικής, δεν θεωρείται δύσκολο να εξασφαλιστεί, κάτι που προφορικά έχει ήδη γίνει. Όταν, όμως ζήτησαν «ολοκληρωμένη βεβαίωση» (προφανώς εννοώντας γραπτή) από την Κεντρική Τράπεζα στις αρχές του μήνα, τους είχε ξεκαθαριστεί πως η Κεντρική δεν ήταν σε θέση να την προσφέρει λόγω φόρτου εργασίας (τότε συνεχιζόταν η αξιολόγηση από την Τρόικα). Πλέον, και εν όψει της συνεδρίας του ΔΣ της Ελληνικής που είναι προγραμματισμένη για τις 11 Ιουνίου, η οποία θα λάβει αποφάσεις για το θέμα, περιμένουν γραπτά σχόλια από την Κεντρική, τα οποία αναμένονται πολύ σύντομα, νοουμένου πως δεν θα προκύψει νέος μεγάλος φόρτος εργασίας λόγω της ανάγκης να ολοκληρωθεί η έγκριση καταλληλότητας για τα νέα μέλη του ΔΣ.

Το παράδοξο της Ελληνικής, ότι δηλαδή είναι μια τράπεζα με βαθύτατα προβλήματα, αυξημένα ΜΕΔ, πιεσμένη ευρωστία και οριακή βιωσιμότητα με βάση τα κεφάλαιά της, αλλά ταυτόχρονα δεν εμπνέει ανησυχία λόγω της διάθεσης των βασικών μετόχων της να επενδύσουν σε αυτή, συνεχίζεται. Φαίνεται, όμως, ότι πριν από το τέλος του έτους θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει η εικόνα της τράπεζας, μετά την έκδοση δικαιωμάτων και ενδεχομένως και την μετατροπή των ΜΑΚ σε κεφάλαιο. Όπως και στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, η αύξηση του κεφαλαίου μπορεί μεν να «κουρεύει» όσους από τους μετόχους δεν μπορούν να λάβουν μέρος στην αύξηση, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μονόδρομο για τη σωτηρία της τράπεζας.

Advertisements

4 thoughts on “Ποιές οι αλλαγές στην Ελληνική

 1. Ακόμη περιμένω να απαντήσεις για την τράπεζα κύπρου…..δες λοιπόν και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας και περιμένω να μου πεις γιατί πρέπει η τράπεζα κύπρουν να κάνει αμκ 2-2,5 δις,όταν μπορεί μέχρι το 2017 να το επιτύχει…άνεση κεφαλαίου ή αρπαγή της τράπεζας από τα λαμόγια που θέλουν να μπουν από την πίσω πόρτα?Γιατί τα αβαντάρεις?

  http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=199545

  • Κοίτα προσεκτικά τα provisions και τα NPLs. Αυτό. Σταμάτα να σπονσάρεις τη συνέχιση της λαμογιάς που μας έφερε ως εδώ και άνοιξε τα μάτια σου. Το wishful thinking δεν στήνει τα βιβλία.

 2. Σταμάτα να σπονσάρεις τη συνέχιση της λαμογιάς που μας έφερε ως εδώ και άνοιξε τα μάτια σου.Προσωπικά δεν χορηγώ κανέναν και τίποτε.Το να γίνει αύξηση για να γλιτώσουν τα τοπικά λαμόγια ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ.ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΜΚ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ? ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΙΤ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ NPL ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΓΕΛΑΔΟΚΟΥΡΕΜΑ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΝΤΟΥ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΜΚ….ΑΠΟ ΤΑ 6 ΔΙΣ ΤΑ 2 ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ,ΟΥΤΑ ΑΜΚ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΕ,ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΟ ΔΣ.ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΚΟΜΗ.ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ…ΕΓΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΑ ΕΧΩ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ.

 3. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΚΡΑΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η KPMG ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ PIMCO ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΑΜΚ.ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΩ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΝΤ.

  The results from KPMG revealed different capitalization dynamics and somewhat larger upfront
  needs. Both exercises estimated probabilities of default and loss given default. While the two exercises are
  not directly comparable, given differences noted above, preliminary estimates suggest that overall losses on
  the end-March portfolios were similar, even as KPMG projected somewhat lower peak NPLs.1 However, the
  KPMG valuation assigned larger initial losses on Cypriot government debt. Importantly, while PIMCO
  assumed that banks would continue as an ongoing concern, implying that losses could be booked over time,
  KPMG accounted the Laiki assets transferred to BoC at fair value, with losses crystallized upfront, and “old”
  BoC assets as ongoing concern. This implies that under IFRS treatment, the book value of “old” BoC is
  expected to decline over the program period as losses materialize, while for former Λαϊκή assets, it is expected
  to increase over time as significant fair value losses booked on Cypriot government bonds are unwound.
  Differences in treatment of pre-provisioning profits also led to higher needs under the KPMG exercise.

  ΤΟ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΜΟΝΟ ΩΣ ΥΠΟΠΤΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΔΩ.ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ-ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ.
  ΠΩΣ ΡΛΕΓΕΤΕ ΠΕΡΣΙΑΝΗ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ?ΚΛΕΨΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΠΑΤΗ?

  ΤΙ ΜΟΥ ΛΕΣ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΣΠΟΝΣΑΡΩ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ…ΒΡΗΚΑΤΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΕΙΠΑΤΕ ΝΑ ΚΛΕΨΕΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΕΤΣΙ?ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ?

  ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΑ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΜΝΕΙ ΙΣΑ.ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΑΣ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ,ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s