Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω ομολόγου

 

Εντός του μήνα αναμένεται έκδοση ΕΜΤΝ στη διεθνή αγορά, με τους επενδυτές να δείχνουν μπόλικη όρεξη – Ισοδυναμεί με Άμεση Ξένη Επένδυση, ενώ αντικαθιστά εγχώριο δανεισμό.

Εντός των ημερών αναμένεται τελική απόφαση από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την έκδοση ομολόγου σειράς ΕΜΤΝ στη διεθνή αγορά. Οι διεργασίες και οι σχεδιασμοί ακόμα συνεχίζονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα για τις προθέσεις του Υπουργείου.

Όπως είναι σαφές, στόχος της έκδοσης είναι να καλύψει κατά βάση εγχώριο χρέος που λήγει στο επόμενο διάστημα, το οποίο θα μπορεί να αντικατασταθεί από το νέο ομόλογο. Όπως είναι γνωστό, μέρος του εγχώριου χρέους που λήγει κατά φάσεις το τελευταίο διάστημα, «δεν ανανεώνεται εύκολα», ενώ πολύ συγκεκριμένες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες οι κάτοχοι εγχώριου χρέους –γύρω στα 200 εκατ. ευρώ– χρησιμοποιούν χωρίς περιστροφές το χρέος που κατέχουν ως «πολιτικό χαρτί» ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.

Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, πηγές κοντά στον υπουργό αρνούνται πως μέρος των στόχων της έκδοσης είναι η απελευθέρωση της κυβέρνησης από τον εκβιασμό που έχει ήδη εκφραστεί δημοσίως. Ωστόσο, αυτό που είναι προφανές είναι πως με μία έκδοση στη διεθνή αγορά, το Υπουργείο θα μπορεί να διαχειριστεί την όποια απειλή με μεγαλύτερη ευκολία.

Πάντως, εντός του ερχόμενου μήνα θα υπάρξουν πολλές λήξεις χρέους, που συνολικά φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 2 δισ. αφορούν σε εγχώριο χρέος. Παρόλο που το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των ομολόγων θα ανανεωθεί από τους κάτοχους του, την ίδια στιγμή προκύπτει πως υπάρχουν και περιπτώσεις κατόχων που δεν θα επιθυμήσουν να ανανεώσουν τα ΚΟΧΑ που κατέχουν. Σε πολλές περιπτώσεις, η άρνηση για ανανέωση σχετίζεται με την κατάσταση της ρευστότητας των επενδυτών, οι οποίοι δείχνουν να έχουν ουσιαστικές ανάγκες οι οποίες δεν επιτρέπουν άλλη επιλογή για τους ίδιους. Με την έκδοση του ομολόγου, θα μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση και αυτής της εικόνας.

investing-in-bonds.s600x600Επιπλέον, σημειώνεται πως, μετά την προηγούμενη έκδοση ομολόγου με ιδιωτική τοποθέτηση, τονώθηκε σημαντικά το ενδιαφέρον των επενδυτών. Παρά τα συνεχή τους σχόλια για ενδιαφέρον που έχουν να «μπουν» ξανά στο κυπριακό χρέος, οι επενδυτές δεν έδειχναν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να στηρίξουν τα σχόλιά τους με τα κεφάλαιά τους. Η έκδοση, η οποία έγινε με τρόπο που προκάλεσε αντιδράσεις –ακόμα και μένος– από πλευράς επενδυτών που «έκοψαν έξω», τους ανάγκασε «να βγουν από τους θάμνους», κατά την έκφραση ατόμου με άμεση εμπλοκή στην όλη απόφαση.

Έχοντας ήδη δοκιμάσει την όρεξη των επενδυτών, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία γενικότερα αναμένεται υποχώρηση των αποδόσεων διεθνώς, εκτιμάται στο Υπουργείο πως η νέα έκδοση, αυτή τη φορά στην ανοικτή αγορά, θα βρει σημαντική ανταπόκριση. Όσον αφορά στο κουπόνι, λίγοι θεωρούν πως αυτό θα κυμανθεί στα επίπεδα του 6% που καταγράφηκε όταν ήταν «ανοικτή» η αγορά, με μεγάλα σπρεντ μεταξύ των τιμών προσφοράς και ζήτησης. Πλέον, οι πιο πολλοί εκτιμούν πως το επιτόκιο θα κυμανθεί «λίγο άνω του 5,5%, που είναι μία πολύ καλή απόδοση για τους επενδυτές». Ουσιαστικά, και με δεδομένη την κατάσταση στην αγορά, φαίνεται πως τα στενά σπρεντ προσφοράς και ζήτησης θα διευκολύνουν την έκδοση.

Το γεγονός ότι η έκδοση θα είναι μάλλον μικρή (στο 0,5 δισ. αντί 1 δισ.) ίσως να ασκήσει πίεση στο επιτόκιο, αφού δεν προσθέτει ρευστότητα στην αγορά του κυπριακού χρέους. Σημειώνεται επίσης πως, ενώ η έκδοση θα παίξει κάποιο ρόλο, διευκολύνοντας την επιστροφή στις αγορές μετά το τέλος του Μνημονίου το 2016, θα πρέπει να γίνουν επιπλέον εκδόσεις για να δημιουργηθεί ουσιαστική αγορά στο ομόλογο, μέσα στην επόμενη διετία.

Με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και μετά τη διαχείριση που έγινε στην απόφαση για έκδοση 100 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα, η οποία προκάλεσε αρκετή κριτική, το δεδομένο είναι πλέον πως η τιμολόγηση του ρίσκου που αναλαμβάνουν οι επενδυτές είναι υψηλότερη που πραγματικού ρίσκου που αναλαμβάνουν. Η διαπραγμάτευση εξάλλου του προηγούμενου ομολόγου, το οποίο στερείται ρευστότητας λόγω του μικρού του όγκου, κοντά στα 5,7% στη δευτερογενή αγορά, δείχνει πως υπάρχει όρεξη για επενδύσεις στο κυπριακό κρατικό χρέος.

Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον πως με τη μετατροπή που γίνεται, ουσιαστικά, του εγχώριου δανεισμού σε δανεισμό από το εξωτερικό, θα απελευθερωθεί ρευστότητα εντός της κυπριακής οικονομίας. Αυτή ήταν η κριτική που είχε ασκηθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση η οποία είχε αρχίσει, από τις αρχές του 2011, να στρέφεται σε βραχυπρόθεσμο εγχώριο δανεισμό για κάλυψη των αναγκών. Η αραίωση (crowding out) που ασκούσε πιέσεις στα επιτόκια, μπορεί πλέον να αντιστραφεί με την απελευθέρωση των κεφαλαίων που είναι σήμερα δεμένα στο κρατικό χρέος. Ουσιαστικά, η στροφή προς τη διεθνή αγορά ισοδυναμεί με Άμεση Ξένη Επένδυση στην κυπριακή οικονομία.

Ταυτόχρονα, η αντικατάσταση του βραχυπρόθεσμου εγχώριου δανεισμού με πιο μακροπρόθεσμο από το εξωτερικό, διορθώνει και πολλά προβλήματα που υπάρχουν στο προφίλ ωρίμανσης του χρέους. Όσον αφορά στην ημερομηνία της έκδοσης, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Όπως είχε γράψει παλαιότερα η «Κ», πιθανότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη συνεδρία του Eurogroup στις 19 του μήνα. «Η συνεδρία του Eurogroup δεν αποτελεί με κανένα τρόπο ορόσημο για την έκδοση», σημείωσε αρμόδια πηγή στην «Κ», η οποία ωστόσο συμφωνεί με την εκτίμηση πως η τελευταία εβδομάδα του μήνα είναι ο πιθανότερος χρόνος για μία τέτοια κίνηση. Πάντως, περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Τρόικα δεν χρειάζονται για την έκδοση, αφού όλα είναι συμφωνημένα. Η έκδοση δεν αυξάνει το συνολικό χρέος και δεν αλλάζει τις ανάγκες της Δημοκρατίας από το Μνημόνιο.

«Θα έχουν αφομοιώσει και τις κινήσεις της ΕΚΤ μέχρι τότε», σχολίασε το ίδιο πρόσωπο. Επιπλέον, σημειώνεται πως η μείωση των επιτοκίων από πλευράς της ΕΚΤ, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι η Δημοκρατία «έχει στο χέρι» μια ακόμα θετική αξιολόγηση του Μνημονίου, δεν αφήνουν λόγους για να περιμένει η κυβέρνηση πριν να εκδώσει το ομόλογο. Πάντως, πιθανότερος χρόνος παραμένει ακόμα η έκδοση εντός του μήνα, μετά όμως από τη 19η όταν θα συναντηθεί το Eurogroup. Σύντομα αναμένονται αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής σχετικά με την αναδοχή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s