Da’wa: Αρκίνησεν εις την Τουρτζιάν να κρυφοσυννεφκίαζει….

Από τα πρόθυρα της διάλυσης, o ISIS βρήκε έδαφος στη Συρία

Από τη στιγμή που η Δύση αποφάσισε πως δεν θα διαδραματίσει η ίδια ρόλο στον εμφύλιο της Συρίας, άφησε ανοικτή την πόρτα στοv Da’wa, καλύτερα γνωστό ως ISIS. Από την ώρα που οι Αμερικανοί ξήλωσαν τους μηχανισμούς του κόμματος Μπαθ κι αρκέστηκαν στον εξοπλισμό και την μερική εκπαίδευση ενός ετερόκλητου συστήματος ασφαλείας που δεν λάμβανε υπόψη τις φυλετικές κόντρες του Ιράκ, άφησαν ανοικτή την πόρτα στον ISIS.

Από τα πρόθυρα της διάλυσης, o ISIS βρήκε έδαφος στη Συρία, εξ αιτίας της χλιαρής αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, που επέτρεψε στον εμφύλιο να συνεχιστεί.

_75465222_75465217Η πτώση της Μοσούλης, που άρχισε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε την Τρίτη, δεν ήταν τυχαία και δεν ήταν δύσκολη. Ακόμα προσπαθούν, ιρακινοί και ξένοι αναλυτές, να καταλάβουν πώς μπόρεσε αυτός ο οργανισμός να καταλάβει μια τόσο σημαντική πόλη με τόση ευκολία.

Ο ISIS δεν είναι απλά ακραίος. Δεν υπάρχει κανένας χώρος για διάλογο ή συμβιβασμό μαζί του. Θέλει Χαλιφάτο –αλλά όχι ό,τι χαλιφάτο να’ ναι. Απαιτεί διά της βίας την δημιουργία ενός απόλυτου, θεοκρατικού κράτους που κάνει την θεοκρατία του Χομεϊνί και των Ταλιμπάν να μοιάζουν συγκριτικά φιλελεύθεροι.

Στα μάτια του ISIS, ο αγώνας δεν έχει ειρηνικό τέλος. Σε αυτό τον αγώνα, των αγνών μουσουλμάνων εναντίων όλων των άλλων, στα μάτια τους το τέλος είναι απλό: Όσοι είναι ακόμα ζωντανοί, θα πολεμούν.

Ο ISIS είχε αρχικά αντιμετωπιστεί ως μια ακόμα ταξιαρχία τζιχαντιστών. Οι διαλυμένες πλέον σχέσεις με την αλ Κάιντα τους έκαναν να μοιάζουν με μια από τις πολλές οργανώσεις που υπάρχουν για να κτυπούν με επιθέσεις αυτοκτονίας και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Πλέον, μεθοδικά, συστηματικά, προσεκτικά και αποτελεσματικά, η ISIS έπαψε να είναι μια ομάδα εξτρεμιστών που δεν μπορεί να κρατήσει όπλα και γι αυτό τυλίγεται τα εκρηκτικά. Είναι ένα πρωτο-κράτος, με ισχυρό πεζικό και έλεγχο επί του εδάφους. Οργανώνει δικαστήρια. Όχι μόνο για να προωθεί τις εκτελέσεις και τους λιθοβολισμούς, αλλά και για εμπορικές και οικογενειακές διαφορές. Στήνει δυνάμεις αστυνομίας. Όχι μόνο για να επιβάλει την «τάξη» αλλά και για να περιορίσει το έγκλημα. Φροντίζει τη συλλογή σκυβάλων, παρέχει ηλεκτρισμό. Και, ναι, έχει δικό της στρατό και εδαφική κυριαρχία.

Ενώ στην Συρία η συνέχιση του εμφυλίου έδωσε άνεση δράσης στον ISIS για να ελέγξει ένα σημαντικό κομμάτι της χώρας, ιδίως Βόρεια και Βορειοανατολικά, στο Ιράκ η αδυναμία των Αμερικανών να τελειώσουν αυτό που από βλακεία άρχισαν, τους επέτρεψε να μεταφράσουν το πλεονέκτημα της Συρίας σε απόλυτο έλεγχο μεγάλων περιοχών για τον ISIS. Σιγά-σιγά, οι σουνιτικές περιοχές της χώρας (το μεγαλύτερο κομμάτι) γίνονται δικές της.

Αν δεν αλλάξει απότομα ο ρους της ιστορίας στην περιοχή, η Βαγδάτη θα ακολουθήσει την Μοσούλη, την ώρα που ο έλεγχος του ISIS εκτείνεται από τις παρυφές της ιρακινής πρωτεύουσας, σχεδόν ως την Λατάκια στην Μεσόγειο.

Και, με την κατάληψη της Μοσούλης αλλάζει το παιγνίδι εντελώς: Ελέγχουν την παροχή νερού σε ολόκληρο το Ιράκ μέσα από τον Ευφράτη και το κακοσυντήρητο φράγμα της Μοσούλης. Ελέγχουν το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας και ένα από τους πιο σημαντικούς ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς. Απέκτησαν βαρύ οπλισμό, πυροβολικό και θωρακισμένα Humvees από τις βάσεις της κυβέρνησης στη Μουσούλη, και επιθετικά ελικόπτερα από το ένα από τα δύο αεροδρόμια που κατέλαβαν. Ελέγχουν τις συγκοινωνίες όλου του βορείου Ιράκ και, σε συνδυασμό με τον έλεγχο του στρατιωτικού και του διεθνούς αεροδρομίου, μπλοκάρουν τις επιλογές των δυνάμεων της κυβέρνησης.

Screen Shot 2014-06-12 at 09.02.50Μπροστά σε ένα τέρας που δεν θα χορτάσει ποτέ θάνατο και καταπίεση, μετατρέποντας ολόκληρες περιοχές σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, οι Κούρδοι και οι Τούρκοι έχουν ένα κοινό εχθρό. Αυτό τον κοινό εχθρό έχει και η κυβέρνηση του αλ Μαλίκι στη Βαγδάτη. Με δεδομένους του Νταγκεστανούς, Τσετσένους και (πολλούς) άλλους μαχητές του ISIS, ο ίδιος εχθρός βλέπει στα μάτια τους Αμερικανούς, τους Γάλλους και τους Ρώσους. Με δεδομένη την ανεξέλεγκτη κατάσταση ανάμεσα στους εν Κύπρω μουσουλμάνους μετά την πτώση του Καντάφι, ο εναγκαλισμός της ακραίας τους λογικής είναι πιθανός κι εδώ. Ακόμα και ο Άσαντ, εκείνος ο φρικτός δικτάτορας που κάποιοι δικοί μας είχαν για φίλο τους, έχει κι αυτός τον ίδιο κοινό εχθρό. Δεν είναι τυχαίο που οι μουσουλμάνοι της αλ Νούσρα που τον πολεμούν, μεταφέρουν εδώ και δύο ημέρες τις δυνάμεις τους σε μια οργανωμένη αντεπίθεση κατά του ISIS, αφήνοντας τον Άσαντ για μετά.

Σε όλα αυτά πρέπει να δούμε άμεσα τον δικό μας ρόλο –και το δικό μας πρόβλημα. Το κόμμα AK στην Τουρκία μπορεί να αποτελέσει το πιο σημαντικό ανάχωμα μπροστά σε μια επίθεση που δεν θα κατευνασθεί ποτέ, ιδίως αν λειτουργήσει ως μια μετριοπαθής εναλλακτική κατά του εξτρεμιστικού χαλιφάτου του ISIS. Πράγματι, σε μια μάχη Τουρκίας-ISIS, η δική μας θέση είναι εύκολη, υπέρ των πρώτων, όσο κι αν η σκέψη μας γυρίζει το στομάχι. Μια συμμαχία για τον σκοπό αυτό, μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων (του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας) είναι επίσης αναγκαία, όσο κι αν μισούν αυτή την προοπτική.

Ενώ στο Τουρκικό προξενείο της Μοσούλης η ISIS κρατεί 48 υπαλλήλους, και ενώ 32 τούρκοι οδηγοί φορτηγών είναι ακόμα εξαφανισμένοι, όλοι αυτοί πιθανότατα να βρεθούν κάπου νεκροί. Οι Τούρκοι βλέπουν την μαύρη σημαία του ISIS από τα σύνορά τους. Και η απειλή που δέχονται τους αναγκάζει να σκεφτούν το αδιανόητο, που είναι η στρατιωτική υποστήριξη των Κούρδων.

Όλοι πλέον θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους, ακόμα και στο Κυπριακό. Η απειλή του ISIS είναι άμεση. Είναι κοντά. Και, αν δεν τον πολεμήσουμε όλοι μαζί, απειλεί να φέρει την ανθρωπότητα μπροστά σε ένα «νέο μεσαίωνα, αυτή τη φορά πιο σκοτεινό και ίσως πιο μακροχρόνιο, ενισχυμένο από τα φώτα μιας διαστροφής», όπως είπε ο Τσώρτσιλ για τον Χίτλερ.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

 

Advertisements

One thought on “Da’wa: Αρκίνησεν εις την Τουρτζιάν να κρυφοσυννεφκίαζει….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s