Τα «πραγματικά λεφτά» του ομολόγου….

Η πρώτη ανάγνωση της έκδοσης του ομολόγου είναι αρκετά απλή. Παρόλο που το spread είναι αρκετά μεγάλο, η απόδοση είναι πολύ ευνοϊκή για ένα junk ομόλογο. Η ΕΚΤ βοήθησε με τις τελευταίες κινήσεις της, που αύξησαν την όρεξη για επενδύσεις, αλλά ταυτόχρονα η Κύπρος κεφαλαιοποίησε την πολύ καλή της πορεία ως σήμερα, ιδίως ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Και, ενώ από την μια δεν μας βγάζει σε καμία περίπτωση από την κρίση αυτή η εξέλιξη, ταυτόχρονα σηματοδοτεί πως φτάνουμε σιγά-σιγά στον πάτο, με την στιγμή της στροφής προς την άνοδο να κοντεύει όταν η Τράπεζα Κύπρου θα αυξήσει το κεφάλαιο της.

rialiaΠρόκειται για μια νίκη που πιστώνεται στο Υπουργείο Οικονομικών και δη στον κ. Γεωργιάδη, η οποία μάλιστα ανοίγει την όρεξη και για τους επενδυτές που σκέφτονται την Τράπεζα Κύπρου, αφού το sovereign έχει προχωρήσει και δη με τρόπο που επιτρέπει μια διάσωση της κατάστασης, αν αυτό αποδειχτεί αναγκαίο.
Η είδηση της χτεσινής ημέρας εστιάζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία: Το καλούτσικο επιτόκιο, το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών και την ξεκάθαρη ψήφο «μονοσταυρία» των επενδυτών προς την δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου.

Η καλύτερη είδηση, όμως, δεν ήταν μόνο αυτή. Το πιο θετικό στοιχείο που προκύπτει, έχει να κάνει με την σύσταση των επενδυτών που επέλεξαν το κυπριακό ομόλογο. Τα hedge funds έπιασαν περίπου 202 εκατ. ευρώ στην χτεσινή έκδοση. Δεν είναι ένα ποσό που να προκαλεί έκπληξη, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως πολλοί –ανάμεσα τους και αυτή η στήλη- είχαν μία και μοναδική ένσταση στην έκδοση: Πως αυτή ήταν μικρή.

Τα hedge funds είναι περίεργοι άνθρωποι. Τους αρέσουν οι περίεργες επενδύσεις, ιδίως αν αυτές δεν ενδιαφέρουν άλλους. Θέλουν μεγάλες αποδόσεις και τους αρέσει το ρίσκο. Βασική τους ορμή είναι η αγορά τίτλων και αξιών που θα μεταπωλήσουν με κέρδος. Και, αυτοί τράβηξαν πίσω από το κυπριακό ομόλογο.

Αντίθετα, ομόλογα αξίας σχεδόν 550 εκατ. ευρώ –περισσότερα από το ποσό που αρχικά σχεδιαζόταν- κατέληξαν στα «πραγματικά λεφτά». Λίγα περισσότερα από 380 εκατ. ευρώ κατέληξαν σε διαχειριστές κεφαλαίων. Αυτά είναι ταμεία που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κρατήσουν το ομόλογο ως την λήξη του, και τα οποία επίσης θα τα χρησιμοποιήσουν για να διαχειριστούν τα βιβλία τους. Την ίδια ώρα, όμως, είναι ταμεία που δεν αναζητούν υψηλό ρίσκο και συνήθως –αλλά όχι πάντα- δεν προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές. Είναι συγκριτικά πιο συντηρητικοί.

Πέρα από αυτούς, και οι τράπεζες, με ομόλογα άλλων 165 εκατ. ευρώ είναι επίσης οντότητες με αποστροφή προς το σπεκουλάρισμα, ή τουλάχιστον χωρίς την τυχοδιωκτική διάθεση των hedge funds. Από τα στοιχεία φαίνεται πως αυτές οι τράπεζες είναι κατά βάση Ευρωπαϊκές –και επομένως με πολλές πιέσεις που δεν επιτρέπουν “καουμπόικες” επιλογές.

Οι διαχωρισμοί δεν είναι φυσικά απόλυτοι. Υπάρχουν πολλά συντηρητικά hedge funds και πολλά ταμεία που, έχοντας κτίσει μια συντηρητική βάση, θέλουν να κάνουν και αρκετό σπεκουλάρισμα. Ωστόσο, η γενικότερη εικόνα που προκύπτει είναι πως το ενδιαφέρον για το ομόλογο ήταν πραγματικό.

Αν ολόκληρο το ποσό κατέληγε στα hedge funds, αυτό δεν θα ήταν καταστροφή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δανειστούμε και να διαχειριστούμε καλύτερα τα ρευστά του κράτους, το οποίο έχει πλέον και μια σημαντική επιλογή για μερική στήριξη της Τράπεζας Κύπρου. Ωστόσο, το γεγονός ότι η έκδοση στράφηκε κυρίως προς (σχεδόν) «θεσμικούς» επενδυτές, ενισχύει το μήνυμα που έστειλε χτες η διεθνής αγορά σχετικά με την πορεία της Κύπρου. Καθιστά αυτό το μήνυμα πιο σοβαρό και πιο θετικό.

Τίποτε από όλα αυτά δεν σημαίνει πως η κρίση τελειώνει ή πως δεν χρειάζεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Ούτε σημαίνει πως βγήκε η Κύπρος από την «ζώνη του κινδύνου», ή ακόμα πως οι πολίτες θα αισθανθούν στην καθημερινότητα τους κάποια βελτίωση. Η έκδοση όμως αποτελεί την πιο σοβαρή «αξιολόγηση» η οποία μας λέει πως πάμε καλά. Και το κυριότερο, πως πρέπει να συνεχίσουμε.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

3 thoughts on “Τα «πραγματικά λεφτά» του ομολόγου….

  1. Και τα 100 εκ. που δανειστηκαμέ πριν ένα μήνα με 6.5%?? Για αυτο το επιπλέον 1.5%+ ποιός θα λογοδοτήσει?

    • Άσκησα κριτική γι αυτό. Αλλά του βγήκε. Έφκαλεν τα funds που τους θάμνους κ ανάγκασε τους να ασχοληθούν πέρα που το «ναι, ναι, θέλω, τώρα να δούμε»….

    • Δηλαδή θέλεις να πείς τα 100 εκ. ήταν κατι τυπου σαν δόλωμα? Και έπρεπε να το κάνει με τόση αδιαφάνεια σε τόσο, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, ψηλό επιτόκιο? Που είναι και πιο ψηλό απο το επιτόκιο σε εγχώριο χρέος? Δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να δώ την λογική σε αυτό. Αλήθεια, αυτα τα 750 εκ θα μειώσουν το ομόλογο της Λαικης (ελπίζω).. Εκείνα τα 100 εκ τι τα κάναμε τελικά, μας έχουν πεί?

      P.S Κάνεις τρομερή δουλειά, συνέχισε έτσι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s