Οι συνήθεις ύποπτοι, συν ένας, για τις τράπεζες

Η αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει το επόμενο διάστημα σε Κύπρου και Ελληνική δεν αφήνει αδιάφορους τους επενδυτές.

Οι γνωστοί, συνήθεις ύποπτοι, όπως οι Citygroup, CreditSuisse, JPMorgan και GoldmanSachs διαδραμάτισαν εξαιρετικής σημασίας ρόλο στην αύξηση κεφαλαίων των τραπεζών στην Ελλάδα. Ενώ η Τράπεζα Κύπρου ετοιμάζεται, με επιβεβαιωμένο τον ρόλο των HSBC και CreditSuisse, να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, ορισμένοι αναλυτές στρέφουν την προσοχή τους και στην Axia, κυπριακή εταιρεία χαμηλών τόνων η οποία δείχνει ικανή να ανταγωνιστεί τους γνωστούς οίκους επί ίσοις όροις. Η ιδιωτική, μπουτίκ επενδυτική τράπεζα κατέγραψε το τελευταίο διάστημα μεγάλες επιτυχίες, με επίκεντρο την αύξηση κεφαλαίου στις τράπεζες στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου είναι πλέον γνωστό πως για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, η τράπεζα ζήτησε τη συμβολή της HSBC, η οποία είχε εξάλλου προετοιμάσει και τη σχετική έκθεση, η οποία αποτέλεσε και αντικείμενο έντονων συζητήσεων. Στη συνέχεια, η Κύπρου προσέγγισε και την CreditSuisse, η οποία θεωρείται πολύ πιο έμπειρη σε «τέτοιες δουλειές» από την HSBC. Ορισμένοι αναλυτές, όμως, εκτιμούν πως και η κυπριακή Axia είναι σε θέση να συμβάλει σε μια τέτοια διαδικασία, είτε στην Κύπρου είτε στην έκδοση Δικαιωμάτων της Ελληνικής.

Εξάλλου, λειτούργησε επιτυχώς σε πέντε αυξήσεις κεφαλαίου (περισσότερες από ό,τι οι πιο γνωστοί κολοσσοί), μεταξύ των οποίων και η έκσοδη Δικαιωμάτων της AlphaBank (457,1 εκατ. ευρώ), ενω ήταν σύμβουλος και στην έκδοση Δικαιωμάτων της Πειραιώς, μία διαδικασία που προσέγγισε το 1,5 δισ. ευρώ. Πέρα από την Πειραιώς και την Alpha (για την οποία συμβούλευσε και για την ιδιωτική τοποθέτηση 1,2 δισ. ευρώ), η Axia διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση, η Axia διατηρεί χαμηλό προφίλ παρά τις σημαντικές της επιτυχίες. Πίσω όμως από την πιθανή της εμπλοκή και στις διαδικασίες που αναμένονται το επόμενο διάστημα στην Κύπρο, η γενικότερη εικόνα που επικρατεί δείχνει πως το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι σημαντικό από διάφορα ταμεία.

3 comments

  1. Σε προηγούμενο άρθρο σου είχες πει ότι σήμερα θα είχαν ανακοινώσει την αύξηση στην Κύπρου.Περιμένω…ακόμη.
    Αν σου έλεγαν ότι θα χάσεις τα μισά σου λεφτά που σου έκλεψαν οι Κύπριοι θα δεχόσουν?
    Αν σου έλεγαν ότι αφού σου κάνουν αμκ και έχεις χάσει και τα μισά σου λεφτά….μόλις μπει στο πάτωμα η μετοχή και πας να ρευστοποιήσεις θα πάρεις μόλις το 15% των χρημάτων σου πίσω θα δεχόσουν?ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ?

    Ευτυχώς που είναι και αυτοί,αλλιώς εσείς θα τα είχατε κάνει ίσια όλα,κλέβετε από όπου μπορείτε,χειρότεροι και από τους Ελλαδίτες είστε.

    Απλά απάντησε..θα το δεχόσουν το παραπάνω που σου ανέφερα?

  2. Επίσης το 18% της Λαικής θα γίνει 9% έτσι?Κουνήστε το κεφάλι σας λίγο…

  3. Αρχισες να αφαιρείς και τα μηνύματα τώρα?

    Να το ξαναφράψω τότε..κλέψατε τα λεφτά των πολιτών και τώρα προσπαθείτε να του κλέψετε τα κλεμένα εντελώς..που κάνω λάθος?

    Εσύ θα δεχόσουν να σου κλέψουν τα λεφτά για πάρτυ μετά να σου κλέψουν εντελώς τα μισά και μόλις πας να ρευστοποιήσεις να πάρεις πίσω το 15%.ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΘΟΥΝ..

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.