Προμηνύει νέο ομόλογο ο Γεωργιάδης, σχολιάζει για ενίσχυση της BoC

Η έκδοση του ομολόγου με σχετικά χαμηλό επιτόκιο έχει δημιουργήσει πολλές εντυπώσεις. Ενώ πολλοί ξένοι αναλυτές σχολιάζουν πως η Κύπρος επέστρεψε στις αγορές νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα που πέρασε από παρόμοια κρίση, την ίδια στιγμή το spread παραμένει υπαρκτό, κοντά στις 3,5 μονάδες. Την ίδια στιγμή, και μπροστά στην αναπάντεχα θετική είδηση για το ομόλογο, πολλές είναι οι φωνές που καλούν για έξοδο από το Μνημόνιο μέσα από τον δανεισμό στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζει πως τα αποτελέσματα της έκδοσης αποτελούν «ισχυρό κίνητρο» για να συνεχιστεί η προσπάθεια διόρθωσης της οικονομίας, ενώ δεν κρύβει πως «έχουμε ακόμα δρόμο». Δεν κρύβει πως η έκδοση αποτελεί σημαντική εξέλιξη και για την Τράπεζα Κύπρου και γενικότερα για το τραπεζικό σύστημα, κάτι που μεταφράζεται ως επιβεβαίωση πως τα ομόλογα –συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής– θα αναχρηματοδοτηθούν (μερικώς) μέσα από την έκδοση του ομολόγου.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών δεν κρύβει την ικανοποίησή του με τους τεχνοκράτες του Υπουργείου, «τους οποίους άλλοι αποκαλούσαν ‘μανδαρίνους’», όπως σχολιάζει.

–Η έκδοση του ομολόγου ξάφνιασε ακόμα και τους πιο αισιόδοξους όσον αφορά στο ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά και την τελική απόδοση. Πολλοί ωστόσο θεωρούν πως η «καλή είδηση» αποτελεί σημείο λήξης της κρίσης και πως θα αποτελέσει αιτία για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων. Το Υπ. Οικoν. πώς αντιμετωπίζει αυτή τη σκέψη;
–Κάθε άλλο. Ακριβώς αυτή η ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας πρέπει να αποτελέσει για εμάς ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση και εξυγίανση της οικονομίας μας. Πάμε καλύτερα αλλά έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Εξάλλου, πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτό το σημαντικό βήμα κατέστη εφικτό επειδή ακριβώς έχουμε εφαρμόσει το πρόγραμμα και έχουμε λάβει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Αποφάσεις που δείχνουν πως η Κύπρος είναι αποφασισμένη να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, που δημιουργούν προοπτική και που έχουν πείσει τους ξένους επενδυτές να μας εμπιστευτούν.

Georgiades423_21–Συνέβαλε και η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων και ενίσχυση της παροχής χρήματος στο ενδιαφέρον των επενδυτών;
–Χωρίς αμφιβολία. Γενικότερα, οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων ήταν ευνοϊκές, υπήρχε δηλαδή έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό το ενδιαφέρον μέχρι πρόσφατα δεν εκτεινόταν και στην Κύπρο. Υλοποιώντας όμως, εδώ και μερικούς μήνες, ένα καλά μελετημένο σχεδιασμό που περιλάμβανε και την κίνηση προετοιμασίας με την έκδοση του πρώτου ομολόγου των 100 εκατ., καταφέραμε τελικά να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες που ήταν μπροστά μας.

–Πολλοί σχολιάζουν πως, από τη στιγμή που επέστρεψε η χώρα στις αγορές, υπάρχει τρόπος για έξοδο από το Μνημόνιο… θα μπορούσε κάτι τέτοιο να θεωρηθεί άμεσο;
–Θα επαναλάβω αυτό που κατ’ επανάληψη έχω τονίσει. Η έξοδος από το Μνημόνιο θα προέλθει μόνο μέσα από την εφαρμογή του. Μόνο έτσι θα σταθούμε οριστικά στα πόδια μας. Όχι μέσα από τον λαϊκισμό και τις ανεύθυνες προσεγγίσεις, όχι μέσα από τη συνεχή μεμψιμοιρία, αλλά μέσα από την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος που θα δημιουργήσει τις βάσεις για ένα πολύ πιο αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα, για βιώσιμα δημόσια οικονομικά και για ένα νέο και πιο υγιές μοντέλο ανάπτυξης χωρίς τις υπερβολές και τις ανισοσκέλειες του παρελθόντος.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον αλλά και την απόδοση, γιατί δεν εξέδωσε μεγαλύτερο ποσό το Υπουργείο Οικονομικών; Θα μπορούσε ενδεχομένως να εκδώσει μέχρι και 2 δισ. ευρώ.
–Επειδή ακριβώς η προσπάθεια μας δεν είναι μεμονωμένη και αποσπασματική, αλλά μέρος μιας συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης που πρέπει να έχει συνέχεια και η οποία θα διασφαλίσει, με τρόπο οριστικό, την δυνατότητα της Κύπρου να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της. Και επειδή, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αυτή ήταν η εισήγηση των συμβούλων μας αλλά και των τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών. Και επειδή ακριβώς αυτή η κυβέρνηση λαμβάνει μετρημένες πολιτικές αποφάσεις, στη βάση των τεκμηριωμένων εισηγήσεων που η ίδια αναζητά, από όσους έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες. Έτσι είναι που πρέπει να λειτουργεί μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση. Και θέλω με την ευκαιρία να επαινέσω τους συνεργάτες μου στο υπουργείο γιατί έθεσαν ενώπιόν μου τα δεδομένα, τα ρίσκα αλλά και τις ευκαιρίες, γιατί το έπραξαν με τρόπο που μου επέτρεψε να παραθέσω τις επιλογές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που μας βοήθησαν να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις και που εργάστηκαν, στη συνέχεια, για την υλοποίησή τους. Τους ευχαριστώ, όπως και τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας που υποστήριξαν την προσπάθεια. Σημειώστε πως πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που κάποιοι άλλοι χαρακτήριζαν ως «μανδαρίνους» οδηγώντας μας στη γνωστή κατάληξη.

Πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το ποσό; Μπορεί να θεωρηθεί και ως ισχυρή τόνωση για τα κεφάλαια της τράπεζας Κύπρου;
–Σίγουρα δεν πρόκειται για επιπρόσθετο δανεισμό, δηλαδή για δανεισμό που θα ανεβάσει το δημόσιο χρέος. Κατ’ ακρίβεια, η προσπάθειά μας, μέσω της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και ασφαλώς της ανάπτυξης, είναι σταδιακά να μειώσουμε το δημόσιο χρέος για να πάψει να αποτελεί βάρος στην αναπτυξιακή προοπτική. Θα χρησιμοποιήσουμε όμως αυτό τον νέο εξωτερικό δανεισμό για να αποπληρώσουμε μέρος του υφιστάμενου, πιο βραχυπρόθεσμου αλλά και ακριβότερου εσωτερικού δανεισμού, που είχε αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια. Και σίγουρα, πέραν από το αυτονόητο όφελος για το κράτος, αυτό ισοδυναμεί και με σημαντική ένεση ρευστότητας σε μια οικονομία που το έχει ανάγκη, αλλά και με κεφαλαιουχική ενίσχυση προς την Τράπεζα Κύπρου που κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος αυτού το εσωτερικού χρέους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s