Αύξηση κεφαλαίου, αλλά με βάση στην τιμή η Τράπεζα Κύπρου

Επιταχύνονται πλέον οι διεργασίες που αφορούν στην αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Κύπρου, με τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Πέμπτης να αναμένεται πως θα λάβει τελικές αποφάσεις που να ανοίγουν πλέον τον δρόμο. Τίποτε ωστόσο δεν μπορεί να κριθεί ως δεδομένο, αφού οι διαφωνίες υπάρχουν ακόμα και δεν είναι λίγες.

Η αύξηση κεφαλαίου, πάντως, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως έγραψε προ δεκαπενθημέρου η «Κ», αφού οι πρώτες ενδείξεις από το στρες τεστ δείχνουν πως η τράπεζα έχει ανάγκη ενίσχυσης κεφαλαίων.

Στο ΔΣ έχει γίνει πλέον δεκτή η λογική της αύξησης κεφαλαίου. Ακούγονται, ωστόσο, φωνές, που σημειώνουν πως με την έκδοση του ομολόγου της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα άνοιξε μια «καλή επιλογή» για ενίσχυση των κεφαλαίων –και διάσωση- της τράπεζας μέσα από την ανακεφαλαιοποίησης του χρεογράφου διάσωσης της Λαϊκής, το οποίο κρατά σε τιμή 72% της ονομαστικής, η τράπεζα.

BankofCyprus_423-02«Το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει την τράπεζα με τα 750 εκατ. ευρώ που πήρε από τους επενδυτές, ή τουλάχιστον με ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των χρημάτων. Με τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων του Χάρη (σημ. του Υπουργού Οικονομικών), θα μπορεί να ενισχύσει την τράπεζα με επιπλέον κεφάλαια», σχολίασε πηγή του ΔΣ της τράπεζας, η οποία διαφωνεί με την αύξηση κεφαλαίου. Πρόκειται ωστόσο για παραδοσιακό παράδειγμα ηθικού κινδύνου, με μέλη του ΔΣ να δείχνουν πως δεν θέλουν να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου εκτός κι αν επιτύχουν υψηλές τιμές στην μετοχή.

Είναι πάντως αυτονόητο πως μετά το στρες τεστ θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια καλή τιμή στην μετοχή, αφού τότε θα έχουν διαφανεί και τα κενά της τράπεζας. Έτσι, γίνεται η κάθε προσπάθεια για να γίνουν οι πρώτες απτές κινήσεις, με τις οποίες να διαφανεί η τιμή της μετοχής. Όπως έγραψε την περασμένη Κυριακή η «Κ», πρέπει να αναμένεται πως η όλη άσκηση θα έχει προχωρήσει πριν τον δεκαπενταύγουστο. Η Γενική Συνέλευση τοποθετείται στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Προσφορές, πάντως, υπάρχουν από 35 περίπου δυνητικούς επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα υπάρχει και συγκεκριμένο ενδιαφέρον από μεγάλο επενδυτή ο οποίος ενδιαφέρεται για «μεγάλο πακέτο μετοχών, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουν πλήρως οι προθέσεις του» πριν να γίνει απτή αναφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι τιμές που διαφαίνονται στο ενδιαφέρον των επενδυτών κινούνται πιο κοντά στα 20 σεντ ανά μετοχή. Οι κουρεμένοι καταθέτες –και νυν μεγαλομέτοχοι- επιθυμούν να δουν τιμές τουλάχιστον διπλάσιες του συγκεκριμένου ποσού, σχολιάζοντας ότι, τιμές κάτω από τα 40 με 45σεντ θα οδηγήσουν σε υπερβολικά μεγάλη μείωση των ποσοστών των υφιστάμενων μετόχων, “και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται η τράπεζα την ενίσχυση κεφαλαίων”.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές είναι οι συναλλαγές που γίνονται εδώ και μερικές εβδομάδες στην μετοχή της τράπεζας. Το ενδιαφέρον για μετοχές –εκτός πατώματος πάντα- είναι πολύ μεγάλο και φαίνεται πως οι προειδοποιήσεις της Αρχής Κεφαλαιαγοράς πως δεν επιτρέπονται συναλλαγές χωρίς την συμμετοχή ΚΕΠΕΥ δεν έπεισαν τους δυνητικούς μετόχους της τράπεζας.

Η τιμή που καταγράφεται στις συγκεκριμένες συναλλαγές, ωστόσο, είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που επιθυμούν να δουν οι μεγαλομέτοχοι του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίοι δεν επιθυμούν αύξηση κεφαλαίου κάτω από τα 40 σεντ. Συγκεκριμένα, οι συναλλαγές κυμαίνονται μεταξύ 24 και 27 σεντ. Σημειώνεται, ωστόσο, πως στις προσφορές που ζήτησε το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τις μετοχές που κατέχει στην τράπεζα είχαν φτάσει στα 33,2σεντ, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί σε εκείνη την περίπτωση, η πώληση.

Όλα πάντως δείχνουν πως δεν μπορεί να σταματήσει η έκδοση κεφαλαίου, αφού ακόμα και αν επιχειρηθεί μπλόκο με βάση το ύψος της τιμής στην Γενική Συνέλευση, το 18% της Αρχής Εξυγίανσης θα μπορεί να “συμμαχίσει” με τους μετόχους που επιθυμούν να δουν αύξηση κεφαλαίου. Η δική τους λογική, είναι πως παρά την μείωση των ποσοστών που κατέχουν, η επίλυση του ζητήματος επιβίωσης της τράπεζας θα τονώσει την αξία της μετοχής. Έτσι, μπορεί μεν να χάνουν ορισμένοι τον έλεγχο που σήμερα ασκούν εντός της τράπεζας, αλλά θα ενισχυθεί η αξία των τίτλων που κατέχουν.

2 σκέψεις σχετικά με το “Αύξηση κεφαλαίου, αλλά με βάση στην τιμή η Τράπεζα Κύπρου

  1. Η δική τους λογική, είναι πως παρά την μείωση των ποσοστών που κατέχουν, η επίλυση του ζητήματος επιβίωσης της τράπεζας θα τονώσει την αξία της μετοχή….τι λες?εχω ξενα λεφτα 100 ευρω(αρχή εξ/νσης) που αξιζουν 20 ευρω,κανω αμκ και χανω τα 50ευρω και μετα το 20ευρω θα γινει 40ευρώ, ε και?
    ΡΕ ΤΙ ΠΙΝΕΤΕ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ.
    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΧΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΣΑΝ ΑΝΑΛΥΣΗ.ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΣ.

  2. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ ΜΕ 0,20ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΟΧΗ? ΑΝ ΟΧΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ..ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ…ΠΟΙΟς ΠΟΥΛΑ ΜΕ 0,20?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s