Αύξηση κεφαλαίου εν μέσω εμφυλίου

 

Δεν αποκλείεται απομάκρυνση συμβούλων της τράπεζας. Αδύνατη πλέον η συνύπαρξη Διοίκησης και προεδρίας Δ.Σ. – Δεδομένη η αύξηση κεφαλαίου αλλά πολύπλοκες οι αλχημείες που προωθούνται.

Σε κρίσιμο σημείο καμπής βρίσκονται οι αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, αφού μετά τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, διαφάνηκαν έντονες διαφωνίες, με ορισμένους συμβούλους να θέτουν ό,τι εμπόδια μπορούν στην αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η εικόνα που προέκυψε από τη συνεδρία ήταν τέτοια που προκάλεσε άμεση –παρασκηνιακή- αντίδραση των εποπτικών αρχών, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται ακόμα και η “έντονη ενθάρρυνση” προς ορισμένους συμβούλους της τράπεζας, για να πειστούν να αποχωρήσουν.

Άτομα μεάμεση επαφή με το ΔΣ της τράπεζας, αποκαλούν «πραξικοπηματική προσπάθεια» από άτομα που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της τράπεζας και δη του Διοικητικού Συμβουλίου. Κατηγορούνται πως δεν θεωρούν πως υπάρχει λογική στην όποια προσπάθεια διάσωσης της αξίας της μετοχής εφόσον κέρδη μπορούν να αντληθούν από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δη, των εξασφαλίσεων που βρίσκονται πίσω από αυτά. Από την άλλη, οι σύμβουλοι που διαφωνούν με την αύξηση κεφαλαίου σχολιάζουν πως αυτή δεν είναι απαραίτητη και πως επιβάλλεται νέο κούρεμα στους μετόχους, χωρίς να υπάρχει λόγος.

Πάντως, μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το κατά πόσον είναι δυνατή η συνύπαρξη της σημερινής Διοίκησης της τράπεζας, με το Διοικητικό Συμβούλιο, στην σημερινή του σύσταση.

investing-in-bonds.s600x600Να υπενθυμίσουμε ότι η συνεδρία του Δ.Σ. την περασμένη Πέμπτη κύλησε σε υψηλούς τόνους και εντάσεις με βασικό ζήτημα στο «παρασκήνιο» την άσκηση ελέγχου από πλευράς των «ενδιαφερόμενων» μέσα στην τράπεζα την επαύριον της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Οι εμπλεκόμενοι πλέον απευθύνονται στην πολιτική ηγεσία σε ανώτατο επίπεδο από την οποία ζητούν να επιβάλει μια λύση ή τουλάχιστον την ειρήνη εντός της τράπεζας.

Οι τρεις τάσεις στο Δ.Σ.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο επικρατούν τρεις τάσεις: Πρώτο, εκείνοι που θεωρούν επιβεβλημένη την αύξηση κεφαλαίου. Δεύτερο, οι τρεις-τέσσερις σύμβουλοι που δέχτηκαν πως η αύξηση κεφαλαίου είναι μεν κάτι ανεπιθύμητο, αλλά αναγκαίο, και οι οποίοι έμειναν εκτός της συζήτησης.

Τέλος, η ομάδα των μετόχων που δέχονται κάτω από την πίεση των περιστάσεων την αύξηση κεφαλαίου, αλλά αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους για διατήρηση του ελέγχου στην τράπεζα. Πέρα από τους Ρώσους συμβούλους που διατηρούν αυτή τη στάση, στο πλευρό τους «παρατάσσονται» και τρεις Κύπριοι σύμβουλοι, που εκπροσωπούν (τουλάχιστον στη θεωρία) συμφέροντα που δεν θα επηρεαστούν άμεσα από την αύξηση. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο συμβούλου ο οποίος σχολιάζει πολύ αρνητικά την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου: «Χάσαμε ήδη τα λεφτά μας για να πάρει χρήματα η Πειραιώς… Τώρα κάποιοι θέλουν να μας κουρέψουν από την αρχή, με μια περίεργη υπόσχεση πως θα αυξηθεί η αξία των μετοχών μας».

Πάντως, κάτω από τα δεδομένα που υπάρχουν στα βιβλία της τράπεζας, η αύξηση κεφαλαίου πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όπως έγραψε η «Κ» προ εβδομάδας, αυτή θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από τον αρχικό σχεδιασμό του €0,5 δισ., με τους πρόχειρους υπολογισμούς με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, να ανεβάζουν τις ανάγκες της τράπεζας γύρω στα 1 με 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμβουλοι πάντως σχολιάζουν πως το εύρος της αύξησης θα κινηθεί κατά πάσα πιθανότητα πιο χαμηλά, μεταξύ 0,8 και 1 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, σε αναζήτηση τρόπων για να αποφύγουν τη μείωση των συμφερόντων τους (dilution) οι σύμβουλοι συζήτησαν διάφορες εναλλακτικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και η έκδοση bonus shares για τους υφιστάμενους μετόχους. Κάτι τέτοιο θα συμβάλει στη διατήρηση των ποσοστών τους, αλλά θέτει πολλά ερωτήματα για το κατά πόσον οι μεγάλοι επενδυτές που ακούγονται θα έχουν τη διάθεση να επενδύσουν σε μια τόσο προβληματική τράπεζα χωρίς να αποκτήσουν έλεγχο.

Όσον αφορά στην τιμή της έκδοσης, ορισμένοι επιμένουν πως δεν είναι δυνατό να αυτή να περιοριστεί «πολύ πιο κάτω από 40 με 45 σεντ». Σχόλια μάλιστα επιμένουν πως η Ετήσια Γενική Συνέλευση δεν μπορεί να εγκρίνει μια τιμή χαμηλότερη από αυτό το επίπεδο. Πάντως, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως το 18% της Λαϊκής, που ελέγχεται από την Κεντρική Τράπεζα, είναι έτοιμο να αποδεχτεί την τιμή που θα επιβάλει η αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα, η αγορά έχει εκτιμήσει την αύξηση κεφαλαίου που αναμένεται στην τράπεζα και οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν. Πάντως, τα επίπεδα κάτω από 20 σεντ, στα οποία αναφέρθηκε η «Κ» προ εβδομάδας και τα οποία επιχειρούν να εξασφαλίσουν ορισμένοι από τους επενδυτές, είναι πλέον πολύ χαμηλά για να θεωρούνται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο. Οι συναλλαγές που καταγράφονται εκτός πατώματος δείχνουν πως υπάρχει κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορές μετοχών μέχρι και τα 27 σεντ. Ωστόσο, ένας μεγάλος επενδυτής ενδεχομένως να φτάσει και το όριο των 30 σεντ, εάν κάτι τέτοιο του εξασφαλίζει και τον έλεγχο της τράπεζας.

Οι επιλογές της τράπεζας αποτελούν δίκοπο μαχαίρι. Όσο περνά ο χρόνος, οι δυνητικοί επενδυτές θα γνωρίζουν πως αυξάνεται η πίεση στην τράπεζα ενόψει των στρες τεστ. Έτσι η τιμή θα δέχεται συνεχή πίεση προς τα κάτω.

Γι’ αυτό, εξάλλου, και το ενδιαφέρον των σοβαρών επενδυτών είναι μεν απτό αλλά δεν θα μεταφραστεί σε πράξη άμεσα, αφού προτιμούν να περιμένουν μέχρι να βρεθεί σε πιο δύσκολη θέση η τράπεζα. Ενώ στο ΔΣ θα πρέπει να βιάζονται, αν επιθυμούν να στηρίξουν την τιμή της μετοχής, την ίδια ώρα οι προσπάθειες που γίνονται για να διατηρηθεί η τιμή υψηλά και να αποφευχθεί το dilution, μπορεί από μόνες τους να ρίξουν την τιμή…

Βαθαίνουν οι εντάσεις

Πίσω από τον αγώνα για διατήρηση του ελέγχου στο ΔΣ της τράπεζας, μαίνεται ένας όλο και βαθύτερος εμφύλιος μεταξύ των «ισχυρών» του ΔΣ από τη μία και της Διοίκησης και άλλων μελών του ΔΣ από την άλλη. Η συνεδρία της Πέμπτης ολοκληρώθηκε με αλληλοκατηγορίες και μπόλικο παρασκήνιο το οποίο δεν είναι καθόλου άσχετο και με την προστασία των μεγάλων δανειοληπτών. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό πριν από ένα μήνα με στόχο την επιβολή εκ των άνω μιας «κατάπαυσης του πυρός» είχε μόνο προσωρινή επιτυχία.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο σχολιάζουν πως η Διοίκηση δεν ασχολείται με τη λειτουργία της τράπεζας και πως έχει επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στην είσπραξη των οφειλών από τους γνωστούς μεγάλους οφειλέτες. Πάντως, η αντίθετη πλευρά, σχολιάζει χωρίς περιστροφές πως οι οφειλέτες μπορεί μεν να δέχονται μεγάλες πιέσεις από τη Διοίκηση, αλλά βρίσκουν πλάτες στο Διοικητικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα η τράπεζα να μην μπορεί να εισπράξει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, «οι κάτοχοι των μεγαλύτερων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων έχουν άμεση επαφή με μέλη-κλειδιά του ΔΣ, πέρα από τη Διοίκηση».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο διορισμός δύο πραιτοριανών που θα έχουν ως ρόλο το στενό μαρκάρισμα του Τζον Χούρικαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν είναι τυχαίος, ούτε προκαλεί έκπληξη σε όσους παρακολουθούν στενά την τράπεζα. Από την άλλη, μέλη του ΔΣ εκτοξεύουν κατηγορίες πως τα άτομα εκείνα που επιθυμούν την αύξηση κεφαλαίου, έχουν ως στόχο την επιβολή ζημιάς στους Ρώσους. Αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης και σχετίζεται με το μήνυμα Χούρικαν πως δεν προτίθεται να συνεχίσει κάτω από συνθήκες πολέμου από την προεδρία του Δ.Σ.

Η αντιπαράθεση, πάντως, φτάνει και σε πολιτικό επίπεδο, με σχόλια για έλεγχο από Συντεχνίες, για προσωπικές ματαιοδοξίες που σχετίζονται με τη διατήρηση επιφανών θέσεων αλλά και για «ξεπούλημα» σε μεγάλης επιφάνειας επενδυτές. Τα περί ξεπουλήματος και «μιζαρίσματος», πάντως, ακούγονται και από τις δύο πλευρές του εμφυλίου της Τράπεζας Κύπρου.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η τράπεζα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με την ποιότητα των ενεργητικών της να δέχεται συνεχή και ασταμάτητα πλήγματα και με την αντίδραση της ίδιας της τράπεζας να είναι χλιαρή έως ανύπαρκτη. Το γεγονός ότι ούτε και ένας από τους μεγάλους οφειλέτες δεν έχει καλύψει τις υποχρεώσεις του, και πως η τράπεζα αποφεύγει συνήθως τη διαχείριση προτιμώντας τη «συνεχή παρακολούθηση» (δηλαδή την αναβολή αποφάσεων) για τους δανειολήπτες, δείχνει μια αστοχία στις αντιδράσεις της. Στο μεταξύ εκτός τράπεζας οι αναλυτές εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες.

Advertisements

One thought on “Αύξηση κεφαλαίου εν μέσω εμφυλίου

  1. Εμ τέτοια κλεφτρόνια που είστε ,Αλλά όσο είναι οι Ρώσοι θα πιάστετε τα @@ μου.Ακου αύξηση όταν δεν πρέπει,απλά για να κλέψουμε τα λεφτά κάποιων…αλήθεια θα εξηγήσει κανείς πως βγαίνει η τιμή της μετοχής?όταν απαντήσει θα το ξανασυζητήσουμε…το να μου λες η γιαγιά μου πήρε μετοχές εξωχρηματ/κα στα 0,10,δεν λέει τίποτε.Φυσικά και bonus share.Οποιος θέλει,αν θέλουν στο διάλο και ακόμη παραπέρα.Εμένα με ρώτησε κανείς και μου κλέψατε τα λεφτά που με τον ίδιο τρόπο πάτε να τα εξαερώσετε κλεφτρόνια…..στα @@ αν θα έρθει να επενδύσει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s