Ο ηθικός κίνδυνος του… Χάρη…

Ο ηθικός κίνδυνος του … Χάρη

Τρόικα, Κεντρική και κυβέρνηση στέλλουν μήνυμα πως δεν θα διασώσουν την τράπεζα, η οποία μπορεί να σωθεί και μόνη της

Η επιστροφή της Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές έχει εντείνει και τις συζητήσεις ανάμεσα σε αναλυτές, μέλη τους ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, σχετικά με το ενδεχόμενο στήριξης της τράπεζας από την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έκρυψε ποτέ την πρόθεση του να χρηματοδοτήσει το χρεόγραφο διάσωσης της Λαϊκής μέσα από τα ομόλογα που εκδίδει, ενίσχυσε την αίσθηση που έχουν αρκετοί πως η Δημοκρατία έχει ως στόχο να διασώσει την όποια κατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί στην τράπεζα.

Georgiades423_21Ήδη, η επαναγορά 950 εκατ. ευρώ από το χρεόγραφο διάσωσης, ενισχύει τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια της τράπεζας κατα 0,4%, γεγονός που την φέρνει πλέον κοντά στο 11%. Σημειώνεται πως το χρεόγραφο αποτιμάται σε εύλογη αξία με βάση τους διεθνείς κανόνες (IFRS), με έκπτωση στα 28% της ονομαστικής αξίας των 1,98 δισ. ευρώ. Η αποπληρωμή σε ονομαστική αξία «καλύπτει» την διαφορά του 28% και αποτελεί κέρδος.

Άποψη, την οποία δεν κρύβουν μάλιστα διάφοροι από τους εμπλεκόμενους, είναι πως η Δημοκρατία, όσο επιστρέφει στις αγορές, θα είναι σε θέση να αυξάνει και το όφελος στα βιβλία της Τράπεζας Κύπρου μέσα από την αναχρηματοδότηση του χρεογράφου της Λαϊκής σε πρώτο χρόνο, αλλά και μέσα από επιπλέον χρηματοδοτήσεις σε μεταγενέστερο στάδιο. Λόγος ήδη γίνεται για κυβερνητικό χρεόγραφο με το οποίο θα δημιουργείται «εγγύηση» για τον ELA, επιτρέποντας έτσι την μετατροπή του σε μακροπρόθεσμο δανεισμό από την ΕΚΤ. «Ο (Νικόλας) Παπαδόπουλος κατάλαβε την πρόθεση του Χάρη (Γεωργιάδη). Γι αυτό το ζητά σήμερα, για να λέει μετά πως ήταν δική του η ιδέα», σχολίαζει πηγή των άνω στρωμάτων της Τράπεζας Κύπρου. Κάτι τέτοιο θα έχει μικρή έως καθόλου άμεση επίδραση στην κερδοφορία, αλλά θα ενισχύσει την ρευστότητα της τράπεζας, ενδεχομένως αρκετά για να επιτρέψει ακόμα και την παραχώρηση δανείων.

Εν τω μεταξύ, και στην Κεντρική Τράπεζα είχε παλαιότερα λεχθεί πως πως «δεν θα αφήσουν την τράπεζα να πέσει» από πλευράς της Τρόικας.

Είναι σαφές πως, όσον αφορά στην Δημοκρατία, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστον για το συνολικό ποσό που χρειάζεται η τράπεζα. Ακόμα και με 11% στα Βασικά Ίδια Κεφάλαια, δεν μπορεί να είναι βέβαιο πως η τράπεζα θα παραμείνει με άνεση άνω του ορίου του 5,5% που απαιτείται στο αρνητικό σενάριο του στρες τεστ, όπως έγινε καλά κατανοητό στην συνεδρία του ΔΣ της περασμένης Πέμπτης. Προκύπτει, επομένως, πως η ενίσχυση των κεφαλαίων ουσιαστικά θα «χρηματοδοτήσει» την αύξηση των προβλέψεων, έστω κι αν η Διοικήτρια της Κεντρικής σχολίασε ρητά πως αυτές είναι ικανοποιητικές. Η τελική εικόνα θα διαφανεί στο τέλος του έτους, όταν θα είναι πλέον ξεκάθαρο αν η Τράπεζα Κύπρου είχε ανάγκη ή όχι την αύξηση κεφαλαίου, αλλά και κατά πόσον αυτή τελικά θα στραφεί προς τις προβλέψεις.

Ο ηθικός κίνδυνος που έχει δημιουργηθεί, ωστόσο, είναι σαφής. Η επιμονή πως η κυβέρνηση ή και η Τρόικα θα διασώσουν την τράπεζα αποτελεί ρίσκο αφού οδηγεί στην αποφυγή λήψης των δύσκολων αποφάσεων από πλευράς της τράπεζας. Από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας, και μάλλον του Υπουργείου Οικονομικών επίσης, έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει πως περίπτωση άμεσης ή έμμεσης διάσωσης μέσα από δανεισμό του κράτους από τις αγορές ή από την Τρόικα, για να διασωθεί η τράπεζα, δεν υπάρχει πλέον. «Τα πράματα ήταν διαφορετικά όταν ήταν συστημική. Αλλά μια τράπεζα χωρίς πιστώσεις για παραπάνω από ένα χρόνο, δεν μπορεί να θεωρείται για πάντα συστημική», σχολίασε αρμόδια πηγή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s