Προς πώληση το Aphrodite Hills (και η αλήθεια για τις διαρροές)

Ως επιτυχία της τράπεζας θα πρέπει να καταγράφεται η πώληση των μεριδίων της Τράπεζας Κύπρου στο θέρετρο Aphrodite Hills, και μάλιστα μετά το ουσιαστικό «κλείσιμο» των δανείων άλλου μεγάλου οφειλέτη, της Shacolas. Η Shacolas είναι πλέον πλήρως καλυμμένη μετά τα μεγάλα ανοίγματα, τα οποία έτυχαν ολοκληρωμένης διαχείρισης από την εταιρεία σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου. Και οι δύο πλευρές σχολιάζουν πως η συνεργασία ήταν μάλιστα «ιδανική».

Η αποξένωση των συμφερόντων στο Aphrodite Hills, αποτελεί άλλη επιτυχία η οποία θα πρέπει να καταγραφεί, αφού η τράπεζα κλείνει άλλη μια σημαντική «υπόθεση» η οποία προβλημάτιζε εδώ και αρκετούς μήνες την τράπεζα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η διαρροές που έγιναν από τους άνω ορόφους της τράπεζας σχετικά με την όλη διαδικασία –και τις αποφάσεις της τράπεζας- αποτέλεσαν «καρφωτή» παραπλάνηση του τύπου, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των ατόμων που τάισαν την «είδηση» στα ΜΜΕ.

«Καρφωτή παραπλάνηση
Μετά από έντονες συζητήσεις, οι οποίες είχαν ως έναυσμα την διαρροή στον τύπο πληροφοριών που αφορούσαν στην απόρριψη της προσφοράς που είχε γίνει εκ μέρους του ταμείου Marathon από κύπριο εκπρόσωπο, φαίνεται πως η όλη ιστορία θα έχει και συνέχεια.
Πάντως, η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσον αφορά στην προσφορά που έγινε από την AGH, που σύμφωνα με εμπλεκόμενους εκπροσωπούσε τον επενδυτή, ήταν εξ αρχής σε γνώση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίοι μάλιστα παρουσιάζονται ως αποδέκτες και κοινοποίηση των σχετικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Γι αυτό και η «διαρροή» για απόρριψη προσφοράς ύψους 105 εκατ. ευρώ, είναι μάλλον ύποπτη, αφού κανένα αρνητικό σχόλιο δεν είχε προηγηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Επιπλέον, και παρόλο που τελική προσφορά στην οποία αναφέρεται το ποσό των 105 εκατ. ευρώ ήταν εκπρόθεσμη, τα ερωτήματα που εγείρονται για την όλη προσφορά –και δη την διαρροή της- είναι σημαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτής εκ μέρους του οποίου έγιναν οι προσφορές, δεν ήταν πλήρως ενήμερος για τις προσφορές που γίνονταν. Οι ενδείξεις δείχνουν πως κατά πάσα πιθανότητα οι προσφορές γίνονταν με σκοπό να εξαναγκαστούν οι άλλοι δυνητικοί επενδυτές να αποχωρήσουν, αφού τα ποσά στα οποία έφτασε ο προσφοροδότης ήταν απαγορευτικά, στο επίπεδο των 105 εκατ. ευρώ.

35 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 105 εκατ. Δηλαδή περιπαίζουν μας

35 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 105 εκατ. Δηλαδή περιπαίζουν μας

Το ποσό αυτό, ωστόσο, αφορούσε σε δυνητική προσφορά και, αν η τράπεζα το αποδεχόταν τότε θα ίσχυε μόνο αν ο επενδυτής –ο οποίος δεν έχει καμία ίδια γνώση για το θέρετρο- συμφωνούσε στα 105 εκατ. ευρώ, μετά και την πρώτη επίσκεψη-εξέταση του χώρου. «Αν συμφωνούσε η τράπεζα, ο επενδυτής θα προχωρούσε σε επίσκεψη του Aphrodite για να μελετήσει κατά πόσον το ποσό θα ισχύει, με βάση τον έλεγχο που θα έκανε», σχολίασε άτομο εκτός της Τράπεζας Κύπρου που γνωρίζει την υπόθεση. «Σαν να σου λέω πως θα αγοράσω το σπίτι σου για 100εκατ. ευρώ, αλλά μόνο αν αυτό είναι το ποσό που θέλω αφότου το εξετάσω».

Πρέπει, επίσης να σημειωθεί πως, με απλά μαθηματικά το ποσό των 35 εκατ. ευρώ που έχει ταΐσει στον τύπο συγκεκριμένη πηγή, στην ουσία είναι αντίστοιχο των 105 εκατ. ευρώ που λέγεται πως απορρίφθηκαν. Με βάση την προσφορά των 105 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στο 100% των συμφερόντων του ξενοδοχείου, προκύπτει πως η τελική τιμή για το 75% της μονάδας, αφορά σε ένα ποσό κοντά στα 78 εκατ. ευρώ. Αν από την τιμή των 78 εκατ. (περίπου) αφαιρεθούν και τα 53 εκατ. ευρώ που χρωστά η μονάδα σε δάνεια, τότε ξαφνικά τα 105 εκατ. ευρώ μειώνονται στα 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα 35 εκατ. ευρώ που ακούγονται παραπλανητικά.
Το γεγονός ότι η «είδηση» για απόρριψη μιας προσφοράς των 105 εκατ. ευρώ «για χάρη άλλης, στα 35 εκατ. ευρώ» δόθηκε στον τύπο με συγκεκριμένο τρόπο, εγείρει πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις των ατόμων που έκαναν την διαρροή. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», δεν πρέπει να αποκλείεται ακόμα και αγωγή κατά της εταιρείας που παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της Marathon Asset Management, και η οποία είναι αμφίβολο αν λειτουργούσε με πλήρη γνώση των πελατών της σχετικά με τις κινήσεις της Πάντως, αυτό που διαφαίνεται είναι πως ενδεχομένως να μην υπήρχαν τα «105 εκατ. ευρώ» τα οποία λέγεται πως αποτελούσαν υποτιθέμενη προσφορά εκ μέρους της Marathon.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s