Τί θέλουμε από την Τράπεζα Κύπρου;

Η Τράπεζα Κύπρου δείχνει πως άρχισε δειλά-δειλά να βγαίνει από την εντατική και να προχωρεί σε ένα λιγότερο επικίνδυνο στάδιο ανάρρωσης. Δεν έχει βγει ακόμα από την θανάσιμη ζώνη της παθογένειας της, αλλά η πτώση έχει επιβραδυνθεί σημαντικά.

Μετά τις μαζικές φυγές καταθέσεων, και ενώ τα χρήματα που θα έφευγαν, έφυγαν, πλέον σταθεροποιούνται οι καταθέσεις. Παρά την αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων, κι εκεί υπάρχει κάποια σταθεροποίηση. Τα έσοδα από λειτουργίες έχουν βελτιωθεί, όχι όμως σε σημείο που να δείχνουν πως η τράπεζα είναι πλέον «φυσιολογική».

Οι προβλέψεις έχουν αυξηθεί αλλά είναι ακόμα χαμηλές και δεν δίνουν περιθώρια «λάθους». Τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια έχουν επίσης αυξηθεί, αλλά αυτό οφείλεται κατά βάση στην απομόχλευση ενεργητικών στο εξωτερικό.

Η εικόνα που επικρατεί, δείχνει πως η τράπεζα, έστω κι αν έχει καταγράψει «νίκες» στην μάχη της με τον θάνατο, παραμένει σε δύσκολη θέση. Την ίδια στιγμή, η οικονομία βρίσκεται κοντά στο σημείο καμπής της. Η ανεργία δείχνει πως βρίσκει την κορυφή της και η πτώση του ΑΕΠ δείχνει πως βρίσκει τον πατο της.

Η διόρθωση στις τιμές έχει ακόμα κάποιο δρόμο, όπως και η ανάκαμψη των επενδύσεων, αλλά ο πάτος έχει σχεδόν βρεθεί –αυτό εξάλλου λένε και τα λεφτά των funds, τα οποία «λένε» πως η Κύπρος είναι κοντά στον πάτο.

Μέσα σε αυτή την εικόνα, το μεγαλύτερο ερωτηματικό –και το μεγαλύτερο ζητούμενο- είναι η ανάκαμψη των πιστώσεων. Δεν θέλουμε τις χαζομάρες των τραπεζών που είχαμε μέχρι και το 2012, αλλά δεν μπορεί ν οικονομία να πατήσει τον πάτο και να σπρώξει προς την άνοδο της χωρίς πιστωτική επέκταση.

House of cards...

House of cards…

Κι αυτό είναι το ζητούμενο για την Τράπεζα Κύπρου. Σταμάτησε η ραγδαία πτώση; Ωραία. Αυξήθηκαν τα εποπτικά κεφάλαια; Καλώς. Αλλά η οικονομία δεν ενδιαφέρεται για τέτοια. Αυτά τα στοιχεία είναι απλά «στάσεις» προς το τελικό ζητούμενο και δεν αποτελούν από μόνα τους στόχο της τράπεζας ή της οικονομίας μας.

Ο ρόλος των τραπεζών είναι πολύπλοκος σε μια οικονομία. Αλλά σε γενικές γραμμές, όλες οι πτυχές του ρόλου τους μπορούν να περιληφθούν σε μία περιγραφή: Η μετατροπή των αποταμιεύσεων σε πιστώσεις, ή πιο απλά, η μετατροπή των ρευστών της (κυρίως καταθέσεων) σε δάνεια.

Αυτό, η τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει. Οι σημερινοί μέτοχοι κόπτονται μόνο για τα λεφτά τους και το κούρεμα που έχουν ήδη υποστεί και μερικοί από αυτούς δεν θέλουν με τίποτε την αύξηση του κεφαλαίου. Αλλά είχαν μπροστά τους ένα χρόνο για να διορθώσουν την τράπεζα και δεν έκαναν το ζητούμενο για να ορθοποδήσει πλήρως. Πλέον, η πίεση των στρες τεστ, τα οποία η τράπεζα δεν θα περάσει, παρά το «μασάζ» που μπορεί να γίνει στα νούμερα, την υποχρεώνει να αυξήσει τα κεφάλαια της.

Ορισμένοι λένε πως αυτή η εξέλιξη θα αποτελούσε νέο κούρεμα. Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται πως οι μετοχές τους θα αξίζουν περισσότερο αν η τράπεζα σωθεί, παρά αν διαλυθεί. Πιο απλά, δεν αντιλαμβάνονται πως οι αξίες των μετοχών τους θα υποχωρήσουν ακόμα πιο κάτω από τα 23-27 σεντ αν δεν γίνει αύξηση κεφαλαίου.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χάσουν αν δεν αυξήσουν τα κεφάλαια της τράπεζας τους, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να σώσουν τις αξίες τους αν δεν κάνουν κάτι δραστικό άμεσα. Αυτό που θα χάσουν, όμως, είναι κάτι άλλο: Τον έλεγχο.

Κι εκεί βρίσκεται όλο το κόλπο. Η ματαιοδοξία ορισμένων να είναι «σημαντικοί» τροφοδοτείται από την ανάγκη άλλων μελών του ΔΣ να αποκομίσουν οφέλη από τις αναγκαστικές πωλήσεις που θα γίνουν αν η τράπεζα γευτεί ξανά το χείλος του γκρεμού.

Και δεν μιλάμε για τους «μεγάλους δανειολήπτες». Εδώ και μήνες η τράπεζα ας διαβεβαιώνει πως βρίσκεται «πολύ κοντά» σε μια διευθέτηση μαζί τους. Τίποτε όμως δεν έγινε πέρα από το «πολύ κοντά», τη στιγμή που τον έλεγχο στο θέμα έχει το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι η διεύθυνση της τράπεζας στο συγκεκριμένο θέμα. Αντίθετα, μια ενισχυμένη τράπεζα (και με σοβαρή Εταιρική Διακυβέρνηση και ταμεία στο ΔΣ), δύσκολα θα ανεχτεί τις καθυστερήσεις που ανέχτηκε ως σήμερα το ΔΣ όσον αφορά στους «μεγάλους δανειολήπτες».

Τα πιο ελκυστικά ενεργητικά εξάλλου, αφορούν σε γνωστές περιπτώσεις που ορέγονται συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ. Κι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε άλλη κατηγορία δανειζομένων.

Εν τω μεταξύ, και η πολιτική διάσταση του όλου θέματος, δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Εξάλλου, η επιτυχία της Δημοκρατίας θα βγει από την κρίση, απαιτεί και την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου σε φυσιολογικές καταστάσεις. Γι αυτό και δεν είναι τυχαίο πως άτομα με ισχυρές πολιτικές-κομματικές διασυνδέσεις πρωτοστατούν στο μπλοκάρισμα της αύξησης κεφαλαίου: Η μικροπολιτική έχει για συγκεκριμένους μεγαλύτερη σημασία από το συμφέρον του τόπου.

Το ΔΣ της τράπεζας αναγκάστηκε να συμφωνήσει στην αύξηση του κεφαλαίου. Μετά προσπάθησε να την οδηγήσει σε αποτυχία με την έκδοση προνομιακών μετοχών προς μέλη του ΔΣ που δεν έχουν καμία διάθεση να τις αγοράσουν. Όταν ούτε αυτό φάνηκε πως είναι δυνατόν, έκαναν το ανήκουστο να βάλουν claw-back clause στο 100%, κάτι που θα σήμαινε πως δεν είναι δυνατόν να πετύχει η έκδοση. Τέλος, σήμερα παίζουν με την τιμή της μετοχής, σε μια προσπάθεια και πάλι να «ρίξουν» την έκδοση.

Αν και την Παρασκευή το ΔΣ λάβει απόφαση «για αύξηση του κεφαλαίου» αλλά με όρους που να καταδικάζουν την αύξηση, τότε η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να συνεχίσει στον δρόμο που ήδη άρχισε και να κάνει αποφασιστικά βήματα για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν οι κομματικές ανάγκες, η ματαιοδοξία ορισμένων και τα προσωπικά συμφέροντα μερικών να καταδικάσουν ό,τι έκανε η κοινωνία τους τελευταίους 18 μήνες για να γλιτώσει από τα χειρότερα της κρίσης.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ένα σοβαρό ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s