Αύξηση Κεφαλαίου με κατάπαυση του πυρός

Πήρε απόφαση «αυτοδιάσωσης» η Τράπεζα Κύπρου, παρά τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής.κανοποιούνται οι μεγαλομέτοχοι, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται αποτυχία της έκδοσης, όπως επιθυμούσαν κύκλοι πέριξ της τράπεζας.

Σε κατάσταση πλήρους «κατάπαυσης του πυρός» βρίσκεται πλέον η Τράπεζα Κύπρου, μετά και την πολύωρη συνεδρία της Παρασκευής, η οποία αποφάσισε την προαναγγελθείσα αύξηση κεφαλαίου, κατά 1 δισ. ευρώ. Η απόφαση, η οποία ανοίγει την πόρτα για επαναφορά της τράπεζας σε «φυσιολογικούς» τραπεζικούς ρυθμούς και πλήρη εξυγίανση των βιβλίων της, λήφθηκε ομόφωνα, παρά τις έντονες διαφωνίες που είχαν προηγηθεί αλλά και το έντονο παρασκήνιο που εξελίχθηκε μέχρι και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αργότερα της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας. Η απόφαση ανοίγει πλέον τον δρόμο για επιτυχία στο στρες τεστ, ενώ επιτρέπει στην τράπεζα να προχωρήσει με τα επόμενα βήματα που έχουν να κάνουν και με τη διαπραγμάτευση των τίτλων της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Επιπλέον, θα επιτρέψει και την ενίσχυση των προβλέψεων και, κυρίως, την επιστροφή της τράπεζας σε συνθήκες πιστωτικής επέκτασης, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για έξοδο της χώρας από τις συνθήκες ύφεσης.

Η απόφαση δίνει την ευκαιρία στους υφιστάμενους μετόχους να συμμετάσχουν, στην πρώτη φάση της πράξης, κατά την οποία θα λαμβάνονται κλειστές προσφορές με ποσό και τιμή αγοράς. Το βιβλίο προσφορών θα διαμορφωθεί ώς τις 25 του μήνα. Η τράπεζα θα μπορεί να παραχωρήσει μετοχές στους επενδυτές που θα μπουν στις προσφορές σε αυτή τη φάση, σε τιμή που θα καθοριστεί στο κατώτατο όριο των προσφορών. Επιπλέον, η τιμή προσφοράς θα οδηγήσει και σε «ιεράρχηση» των προσφορών που θα γίνουν αποδεκτές.

Δεν είναι στο παρόν στάδιο σαφής ο τρόπος με τον οποίο η τράπεζα θα ιεραρχήσει τις προσφορές που θα λάβει από τους δυνητικούς επενδυτές στο βιβλίο προσφορών. Πάντως, η όλη διαδικασία θυμίζει IPO (Αρχική δημόσια προσφορά). Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο που προστατεύει τους υφιστάμενους μετόχους, είναι και η δυνατότητα επιβολής περιορισμών στο μερίδιο που θα αποκτήσουν ο καθένας από τους δυνητικούς επενδυτές που θα υποβάλουν «κλειστή» προσφορά.

Επιπλέον, στη δεύτερη δάση της διαδικασίας, οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας στην τιμή πώλησης της πρώτης φάσης. Η συμμετοχή αυτή θα περιορίζεται από δύο παράγοντες, άσχετα με τη συμμετοχή τους ή όχι στην πρώτη φάση: Πρώτο, ο κάθε υφιστάμενος μεγαλομέτοχος (άνω των 100 χιλιάδων ευρώ) θα μπορεί να αγοράσει αριθμό μετοχών που να φτάνει στο ποσό που ήδη κατέχει, δηλαδή να διπλασιάσει τον αριθμό μετοχών του. Δεύτερο, οι συνολικές προνομιακές αγορές της β΄ φάσης, δεν θα ξεπερνούν το 20% της έκδοσης. Από τη στιγμή που η έκδοση θα κινηθεί στο όριο του 1 δισ. ευρώ, το ποσό αυτό φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, το claw-back clause περιορίζεται στο 20%, έναντι του 100% που ήταν η αρχική πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ανησυχία που υπήρχε ήταν πως μια ρήτρα «ανάκτησης» στο 100% ουσιαστικά θα εξασφάλιζε την αποτυχία της έκδοσης, κάτι που θεωρήθηκε ως πολύ ύποπτο από τις εποπτικές αρχές.

Σε τρίτη φάση, θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι μικρότεροι μέτοχοι (κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ).

Η όλη διαδικασία «έκδοσης IPO», ουσιαστικά αντιστοιχεί πλήρως στις υποδείξεις που έκανε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Η συνεδρία, πάντως, δεν κύλησε σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους, παρά τις έντονες διαφωνίες και, κατά φάσεις, ακόμα και υψηλούς τόνους. Φαίνεται πως η παρουσία του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιώργου Συρίχα, ο οποίος ήταν παρών ως παρατηρητής από πλευράς των εποπτικών αρχών, είχε κατευναστική επίδραση στην όλη διαδικασία.

Εντάσεις

Εντύπωση προκάλεσε πάντως, το γεγονός ότι ένα από τα μέλη του ΔΣ με την μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις, και δη στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, έλειψε από την συνεδρία για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μετά την επιστροφή του δεν έκανε έντονες παρεμβάσεις. Το ίδιο δεν συνέβηκε και κατά τη διάρκεια του πρωινού, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της τράπεζας με την Κεντρική.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης και το γεγονός ότι συγκεκριμένος μεγαλοδικηγόρος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας άνοιξε την πόρτα απρόσκλητος, κάνοντας σχόλιο με σαφείς αποδέκτες, οι οποίοι ωστόσο φαίνεται πως είχαν λάβει ακόμα πιο ισχυρά μηνύματα από πιο υψηλά ιστάμενους. Πάντως, μεγαλοδικηγόροι γυρόφερναν την τράπεζα, φαινομενικά για να συμβουλεύσουν τους πελάτες τους. Ορισμένα μέλη του ΔΣ εισέπραξαν την «ελεύθερη παρουσία» των δικηγόρων ως «παρέμβαση», γεγονός που αύξησε τις εντάσεις, χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτα σαφές πως αυτός ήταν ο στόχος τους. Πάντως, ο ένας από τους μεγαλοδικηγόρους, ο οποίος μάλιστα οργάνωσε και παράλληλη συνάντηση κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, συμβουλεύει μεγαλομέτοχο που εξέφρασε τις μεγαλύτερες ενστάσεις κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, πριν τελικά αποδεχτεί την απόφαση, η οποία ήταν τελικά ομόφωνη.

Εκτενώς σχολιάστηκε επίσης και η παρέμβαση δικηγόρου της τράπεζας, ο οποίος σχολίασε πως, όχι μόνο θα πρέπει να γίνει κατανοητή η ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου, αλλά επίσης πως όσοι δεν αντιλαμβάνονται αυτή την ανάγκη και δεν πιστεύουν στην αύξηση, θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Διοικητικό Συμβούλιο. Παρά τις εντάσεις, και παρά το γεγονός ότι η συνεδρία του ΔΣ ήταν –και πάλι– πολύωρη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαφάνηκε πως, σε αντίθεση με άλλες συνεδρίες του ΔΣ, οι διαφωνίες που εκφράστηκαν, προήλθαν αποκλειστικά από συμβούλους που δεν είναι κύπριοι.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον, όχι μόνο στην 25η Ιουλίου, αλλά και στη Γενική Συνέλευση της 18ης Αυγούστου, όπου θα πρέπει να αναμένεται πως θα υπάρξουν εξελίξεις και ενδεχομένως και αλλαγές στη σύσταση του ΔΣ.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s