Πίσω από το κομματικό παιγνίδι της Τράπεζας Κύπρου

«Ενθάρρυνση» για απεμπλοκή από τα κομματικά έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση της Πέμπτης

Η ίντριγκα και το βαθύ παρασκήνιο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας γύρω από την Τράπεζα Κύπρου, έκλεισε τελικά με μια απόλυτη ανακωχή μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, Κρίστη Χασάπη. Η συνάντηση κινήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τη συνθηκολόγηση να είναι απόλυτη, μετά και τα όσα προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των δύο ανδρών και την απώλεια εμπιστοσύνης που αυτά προκάλεσαν. Οι διαρροές σε έντυπο σχετικά με το περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη δεν πέρασαν απαρατήρητες και προκάλεσαν μάλιστα πολλές απορίες για τις προθέσεις που κατεύθυναν το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου το τελευταίο διάστημα.

Στη συνάντηση, στην οποία διεφάνη πως ήταν αχρείαστη η όποια ένταση, ηγέρθη το ερώτημα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αρνήθηκε να προχωρήσει με αύξηση κεφαλαίου, τουλάχιστον όσο αυτό ήταν δυνατόν. Με δεδομένο το πρόβλημα της τράπεζας να περάσει το στρες τεστ, η επιμονή κύκλων του Δ.Σ. στην επιβολή εμποδίων –όπως την ρήτρα claw-back 100%–τα οποία θα καταδίκαζαν την αύξηση κεφαλαίου, κρίθηκε από διάφορους κύκλους ως ύποπτη. Ανάμεσά τους, και πολιτικοί.

the_italian_job_wallpaper-t2Πίσω από τις υποψίες που ηγέρθησαν σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του Δ.Σ. της τράπεζας, ήταν και οι κομματικές παρεμβάσεις (με δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις) σχετικά με το τι δέον γενέσθαι στην τράπεζα. Η απορία που δημιουργήθηκε, ακόμα και ανάμεσα σε δυνητικούς επενδυτές, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ήταν κατά πόσον τα κίνητρα είχαν πολιτικό και κομματικό χαρακτήρα και δεν σχετίζονταν με την απλή οικονομική λογική που θα έπρεπε να διέπει την όλη απόφαση.

Η ανάπτυξη στενών συμμαχιών εντός του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες είχαν μάλιστα και έντονο κομματικό χρωματισμό, έδωσαν «βάθος» στο παρασκήνιο και ταυτόχρονα προκάλεσαν έντονες ανησυχίες πως το μέλλον της τράπεζας θα έμπαινε στην αρένα των κομματικών αντιπαραθέσεων, με φόντο μάλιστα τις προεδρικές εκλογές του 2016 και τις φιλοδοξίες συγκεκριμένων κύκλων οι οποίοι ήδη κινούνται στην λογική της ανάπτυξης συμμαχιών. Πάντως, όλα δείχνουν πως μέχρι σήμερα το ΑΚΕΛ έμεινε έξω από λογική της αξιοποίησης των προβλημάτων της Τράπεζας Κύπρου για αποκόμιση οφέλους από μια βαθύτερη κρίση στην τράπεζα.

Παρόμοιες ανησυχίες μάλιστα φαίνεται πως εκφράστηκαν και κατά την αποχώρηση, παλαιότερα, ενός από τα μέλη του Δ.Σ., το οποίο παραιτήθηκε.

Σύμφωνα με άτομο που ήταν παρόν στη συνάντηση Χασάπη-Αναστασιάδη, το ερώτημα ηγέρθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο την περασμένη Πέμπτη, με τις εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, να κρίνονται ως ικανοποιητικές, υπό τις περιστάσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλείεται πως θα υπάρξει και αλλαγή προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο, σε «μεταγενέστερο, ανύποπτο χρόνο».

Και η Κεντρική

Όσον αφορά στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία με παρέμβασή της έδωσε όλους του λόγους που χρειαζόταν το Διοικητικό Συμβούλιο για να αλλάξει τη στάση του και εκεί φαίνεται πως καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η εντύπωση πως «παίζονται παιχνίδια» εντός του Δ.Σ. της τράπεζας. Το γεγονός ότι, ενώ συμφωνήθηκε η αύξηση κεφαλαίου πριν από ένα και πλέον μήνα, αλλά στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε πως θα προχωρούσε με αύξηση κεφαλαίου, αλλά με τρόπο που αυτή θα ήταν δύσκολο να πετύχει, προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Όπως και στα ενδότερα της κυβέρνησης έτσι και στην Κεντρική Τράπεζα έγιναν συζητήσεις σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα που βρίσκονται πίσω από τις αποφάσεις του Δ.Σ. της τράπεζας και δη, με τις λεπτομέρειες που θα διέπουν την αύξηση κεφαλαίου.

Η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας ήταν τελικά ο καταλύτης που έπεισε τα μέλη του Δ.Σ. που τάσσονταν εναντίον της αύξησης κεφαλαίου (τουλάχιστον τους Κύπριους) να αλλάξουν στάση, αφού η επιστολή της Διοικήτριας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, δεν άφηνε περιθώρια για παρεξηγήσεις. Μοναδικό ερώτημα πλέον, ήταν κατά πόσον το Δ.Σ. θα αποφάσιζε να θέσει τιμή (αντί αυτή να τεθεί από την αγορά), σε σημείο κοντά ή άνω των 40 σεντ ανά μετοχή, κάτι που θα αποθαρρύνει, φυσιολογικά, τους δυνητικούς επενδυτές.

Πάντως, κάκιστη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, σημαντικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έδειξαν πως δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να σχολιάσουν τη διεύθυνση της τράπεζας με τα χειρότερα λόγια. Στα σχόλια μάλιστα, τουλάχιστον δύο φορές έγιναν και αναφορές στην καταγωγή του κ. Χούρικαν, ο οποίος είναι Ιρλανδός. Σε μία περίπτωση, για κακή τύχη του συγκεκριμένου μέλους του Δ.Σ., ένας από τα άτομα που ήταν παρόντα, έχει ιρλανδικές ρίζες, κάτι που οι ξένοι δεν άφησαν ασχολίαστο.

Η εικόνα αυτή φαίνεται πως σταματάει μετά τη συνάντηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Προεδρικό. Σε κάθε περίπτωση, το παρασκήνιο που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό ανάμεσα σε αναλυτές αλλά και πολιτικούς παρατηρητές.

Όλα δείχνουν πως μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό η κομματική «πτυχή» του όλου παρασκηνίου θα πάψει να αποτελεί παράγοντα εντός του Δ.Σ. της Τράπεζας τουλάχιστον προς το παρόν. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί και το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στην Jefferies και τους άλλους γνωστούς επενδυτές. Τόσο η IFC της παγκόσμιας τράπεζας, όσο και η EBRD έχουν αποδεχτεί να συμμετάσχουν στην τράπεζα, με τη δεύτερη μάλιστα να δείχνει πως έχει τη διάθεση να «μπει» με μερίδιο μέχρι και 2,5% (χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις στο παρόν στάδιο). Γίνεται κατανοητό πως μια τέτοια εξέλιξη (η EBRD ενδέχεται να διαχειριστεί και το 18% της πρώην Λαϊκής) θα βελτιώσει σημαντικά τις εντυπώσεις σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση στην τράπεζα και ιδίως αναφορικά με τις «λειτουργίες του Διοικητικού Συμβουλίου», όπως θέτουν το θέμα οι εμπλεκόμενοι. Μία τέτοια συμμετοχή προφανώς θα ενθαρρύνει το ήδη σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο «πιάνει» όπως όλα δείχνουν τον στόχο του 1 δισ. ευρώ.

Advertisements

One thought on “Πίσω από το κομματικό παιγνίδι της Τράπεζας Κύπρου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s