Κτύπημα και από το «Άγιο Πνεύμα»…

Βαρύ ήταν το πλήγμα που δέχτηκαν οι αγορές μετά τις εξελίξεις στην Espirito Santo, με τους επενδυτές να δείχνουν πλέον τρομαγμένοι και να συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο να προκληθεί ένας «νέος κύκλος» στην κρίση εξαιτίας της τράπεζας, πορτογαλικών συμφερόντων με έδρα της το Λουξεμβούργο. Τράπεζα λειτουργεί ως όχημα για τις δραστηριότητες της πανίσχυρης οικογένειας Espirito Santo, η οποία ελέγχει σειρά ξενοδοχείων, νοσοκομείων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, έλεγχος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας αποκάλυψε πως η τράπεζα είναι σε «σοβαρή οικονομική κατάσταση» αλλά και πως εντοπίστηκαν πολλές παρατυπίες. Οι αποκαλύψεις, αλλά και το χρηματοπιστωτικό γεγονός της καθυστέρησης στην αποπληρωμή τόκων σε ομόλογα θυγατρικής της Espirito Santo, μετέφεραν την κρίση στην ίδια την Πορτογαλία, όπου οι μετοχές –τόσο της ίδιας όσο και στον Γενικό Δείκτη– κατέγραψαν ραγδαία πτώση στο κλείσιμο της εβδομάδας. Η Nomura είχε ενημερώσει τους πελάτες της, νωρίτερα φέτος πως η μητρική Espirito Santo «είναι σε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο για να αποφύγει την κατάρρευση», ενώ φήμες διέρρεαν σχετικά με τον εντοπισμό παρατυπιών στον οίκο.

det_sssEuronext, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των τίτλων της Banco Espirito Santo, μετά από πτώση 16% στην αξία τους, η οποία υποχώρησε κατά 54% τον τελευταίο μήνα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, φόβοι για ένα νέο κύκλο κρίσης, με επίκεντρο τους φόβους για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, έχουν ανανεωθεί. Είναι προφανές πως εν όψει της ενίσχυσης κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών, το σοκ στις αγορές έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και στην Κύπρο. «Είναι ακόμα νωρίς για πανικό. Αλλά σίγουρα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», σχολίασε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. «Η εικόνα μάς θυμίζει το 2012», σχολιάζει διεθνής αναλυτής για την κατάσταση που επικρατεί.

Αυτό που είναι προφανές είναι πως, εάν χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση η τράπεζα θα πρέπει να στραφεί στο πορτογαλικό κράτος – το οποίο είναι ήδη κάτω από μεγάλη πίεση και δύσκολα θα μπορεί να βρει τα 4 δισ. ευρώ που μπορεί να χρειαστούν: Ο κύκλος μεταξύ δημόσιων οικονομικών και τραπεζικού συστήματος σίγουρα δεν έχει σπάσει μετά τα Μνημόνια. Εν τω μεταξύ, η λέξη κούρεμα («bail-in») μπήκε ξανά στο λεξιλόγιο των αναλυτών, μετά από αρκετό καιρό.

Η κατάσταση δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη στην Κύπρο. Ενώ η Ελληνική Τράπεζα βασίζεται στους υφιστάμενους μετόχους της για να εξασφαλίσει κεφάλαια εν όψει της αξιολόγησης της ποιότητας ενεργητικών (AQR) και του στρες τεστ, οι εξελίξεις στην Espirito Santo αφήνουν την Τράπεζα Κύπρου εκτεθειμένη σε μια δυνητική αλλαγή διάθεσης από τις αγορές. Ιδίως εάν οι επενδυτές εκτιμήσουν πως η ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες του Ευρωπαϊκού Νότου είναι ένα συστημικό πρόβλημα που δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες τράπεζες, δημιουργούνται κίνδυνοι για το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Τράπεζα Κύπρου.

Πάντως, σχόλια των δυνητικών επενδυτών κάνουν λόγο για επηρεασμό της τιμής, όχι όμως για πλήρη απόσυρση του ενδιαφέροντος. Σε αντίθεση πάντως με το Λουξεμβούργο –όπου ξέσπασε το πρόβλημα της Espirito Santo– και την Πορτογαλία, ο έλεγχος που γίνεται πλέον στις τράπεζες μπορεί να λειτουργήσει ως «εγγύηση» για την ποιότητά τους. Ωστόσο, αυτό που είναι σαφές είναι πως η κρίση που σοβεί από την Πορτογαλία, καθιστά απαραίτητη για το μέλλον της τράπεζας τη διαμήνυση πως η εταιρική διακυβέρνηση στην Τράπεζα Κύπρου είναι ισχυρή και υψηλής ποιότητας. Η οποιαδήποτε εξέλιξη εν όψει και της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να βοηθήσει, όπως θα βοηθούσε και μια δημόσια παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά την ισχυρή δόση αντικαταθλιπτικού που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αγορές, πλέον η αποκάλυψη νέων προβλημάτων αντισταθμίζει την «πείνα για αποδόσεις» που δημιουργήθηκε. Οι επενδυτές πάντως εξακολουθούν να αισθάνονται πως χρειάζονται επενδύσεις με σημαντικές αποδόσεις –ιδίως με την προσδοκία πως θα ενισχυθεί περεταίρω η ρευστότητα στην Ευρωζώνη. Έτσι, η αντίδραση των αγορών ως προς την Τράπεζα Κύπρου, δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να εκτιμηθεί με ασφάλεια. Γι’ αυτό και συνεχίζεται με μεγάλη προσοχή η «παρακολούθηση» των εξελίξεων, ιδίως από αύριο Δευτέρα.

Πάντως σε πρόσφατη συνέντευξη του CEO της Τράπεζας Κύπρου στο CNBC, έγινε ερώτηση σχετικά με την τράπεζα, σε σχέση με την Espirito Santo: «Πιστεύαμε μετά την κρίση πως οι εποπτικές αρχές είχαν τον έλεγχο», σχολίασε ο παρουσιαστής, αναγκάζοντας τον κ. Χούρικαν να σχολιάσει πως η Τράπεζα Κύπρου δεν είναι σαν την πορτογαλική τράπεζα που προκαλεί αμηχανία στους επενδυτές και πως η εποπτεία στην Κύπρο είναι πλέον ισχυρή. Σχολίασε μάλιστα πως καλωσορίζει το στρες τεστ, αφού αυτό θα δημιουργήσει μια αξιόπιστη εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τράπεζα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s