Έντονο το κοινωνικό στίγμα από Γιούνκερ

“Θέλω να έχω ένα πολιτικό, όχι απλά τεχνοκρατικό διάλογο μαζί σας” , ήταν τα λόγια με τα οποία απηύθυνε έκκληση για πολιτικό διάλογο μεταξύ της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας στην ολομέλεια του σώματος σήμερα το πρωί.

Η ομιλία του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν ήταν “φορτωμένη” με κοινωνικά και μεταρρυθμιστικά στοιχεία. Η αντίδραση της ΕΕ στην οικονομική κρίση, ανέφερε, έμοιαζε με προσπάθεια να επιδιορθωθεί εν πτήση ένα φλεγόμενο αεροσκάφος.

juncker_2140199b“Οι προσπάθειες ήταν σε γενικές γραμμές επιτυχείς. Αλλά έγιναν λάθη. Απουσίαζε η κοινωνική δικαιοσύνη”. Ήταν σαφής η τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ πως “ήρθε η ώρα για μια νέα προσέγγιση”. Πάντως, η υπόλοιπη του ομιλία, και δη οι άξονες προτεραιοτήτων που παρουσίασε, συνάδουν με αυτή την πρόθεση. Ο Γιούνκερ τόνισε πως θέλει την ΕΕ να γίνει πιο ισχυρή στα στοιχεία όπου είναι ικανή να δράσει αποτελεσματικά, και να αφήσει τις άλλες πολιτικές στα Κράτη Μέλη.

Ισορροπίες
Σε μια ομιλία με έντονο το κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό στοιχείο, ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε τις προτεραιότητες του, υπογραμμίζοντας την διάθεση για προώθηση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, αλλά μόνο “στα μεγάλα θέματα”, όπου η προστιθέμενη αξία της ΕΕ θα είναι μεγαλύτερη.

“Θέλω μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη στα μεγάλα ζητήματα, και πιο μετρημένη στα μικρά”, σχολίασε, παρουσιάζοντας τους δέκα άξονες της στρατηγικής του. Σημαντικό ήταν, μάλιστα, το σχόλιο του πως, πέρα από τους δέκα αυτούς άξονες, επιθυμεί να ενισχύσει τον ρόλο των κρατών μελών. “Πέρα από αυτές (τις προτεραιότητες) θα αφήσω τα άλλα θέματα πολιτικής στα Κράτη Μέλη”, τόνισε. Πρόκειται για ένα σημαντικό σχόλιο, το οποίο επιχειρεί να ισορροπήσει από την μια την ευρωπαϊστική τάση που επικρατεί ανάμεσα στους φεντεραλιστές από τη μια, από την άλλη τα κράτη μέλη που επιθυμούν να δουν περισσότερη ισχύ στα κράτη μέλη.

Έτσι, ο άξονας των “παλαιών κρατών” της Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Benelux ικανοποιούνται, ενώ ο κ. Γιούνκερ προσπαθεί να ικανοποιήσει και τις πιο «κρατιστικές» τάσεις.

Η Τρόικα
Όσον αφορά στον ρόλο και την αποτελεσματικότητα της Τρόικας, η θέση Γιούνκερ ήταν πως θα πρέπει να υπάρχουν και «Σχέδια Β» στις κρίσεις, σχολίασε, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται πως, όταν τα Προγράμματα δεν επιτυγχάνουν, θα υπάρχει εκ των προτέρων σχεδιασμός για αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει.

Η Τρόικα δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση, τόνισε επίσης, τονίζοντας πως η Τρόικα θα πρέπει να υποβάλλεται στον «Κοινοβουλευτικό Έλεγχο» (προφανώς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), μια τοποθέτηση που προκάλεσε χειροκροτήματα από αρκετούς ευρωβουλευτές και δη από «σημαντικούς παίκτες» του σώματος.

Σε γενικές γραμμές, η ομιλία ήταν έντονα συναινετική, με το όραμα του Γιούνκερ να αποτελεί “επιστροφή στα βασικά” για την ΕΕ. Η όλη ομιλία βασίστηκε στην «παλαιά συναίνεση» των αρχών της αναλογικότητας και της επικουρικότητας, που σε μεγάλο βαθμό έχουν ξεχαστεί από τις κυβερνήσεις, η αναφορά και μόνο στον Ludwig Erhard, αποτελεί σαφές μήνυμα πως η ενίσχυση της ελεύθερης αγοράς θα πρέπει να έχει και έντονη κοινωνική πτυχή.

Πάντως, η αναφορά και μόνο στον Ludwig Erhard, αποτελεί σαφές μήνυμα πως η ενίσχυση της ελεύθερης αγοράς θα πρέπει να έχει και έντονη κοινωνική πτυχή.

Οι δέκα άξονες

Η “Ατζέντα για Απασχόληση, Ανάπτυξη, Δικαιοσύνη και Δημοκρατική μεταρρύθμιση” που έθεσε ο Γιούνκερ, βασίστηκε σε ξένα άξονες:

• Νέα ώθηση για Δουλειές, Ανάπτυξη και Επενδύσεις
• Μια Συνδεδεμένη Ψηφιακή Ενιαία Αγορά
• ΜΙ ευέλικτη Ένωση Ενέργειας με Πολιτική για τις Κλιματικές Αλλαγές για το Μέλλον
• Μια βαθύτερη και Δίκαιη Εσωτερική Αγορά με ενισχυμένη Βιομηχανική Βάση
• Βαθύτερη και πιο Δίκαιη Οικονομική και Νομισματική Ένωση
• Μια Λογική και Ισορροπημένη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ
• Ένα χώρο Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων βασισμένο στην αμοιβαία εμπιστοσύνη
• Προς μια νέα πολιτική μετανάστευσης
• Πιο ισχυρός παγκόσμιος ρόλος για την ΕΕ
• Μια Ένωση Δημοκρατικών Αλλαγών

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s