Η αγορά και οι ευρωκράτες

Μπορεί κανείς να μετρήσει πολλούς πολέμους (χάνουμε τον λογαριασμό στους 7) και πολλές καταστροφές στο Στρασβούργο. Λίγο πίσω από τη σημερινή έδρα του ΕΔΑΔ βρίσκεις τη Γραμμή Μαζινό. Στα στενά πίσω από το πάρκο κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βρίσκει κανείς την κουτσουρεμένη αλλά ακόμα ζωντανή εβραϊκή κοινότητα με τα σχολεία, τις συναγωγές και τα πολιτιστικά της κέντρα. Μερικά λεπτά πιο βόρεια, φτάνοντας κανείς στο Στρασβούργο περνά από το Μετζ και το Σεντάν, όπου καταστράφηκε η Δεύτερη Δημοκρατία των Γάλλων, με αιχμαλώτιση μάλιστα του Βασιλιά κατά τη διάρκεια της μάχης και με κήρυξη του Β΄ Ράιχ από τους Πρώσους που πλέον έγιναν «Γερμανοί». Τότε άλλαξε για πολλοστή φορά χέρια το Στρασβούργο.

Ως σύμβολο των πολέμων της Ευρώπης και της αιματοχυσίας της, ήταν φυσιολογικό να μετατραπεί σε συμβολικό κέντρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σιγά-σιγά, όμως, αυτή η «καλή σκέψη» παράγινε.

Ενώ το Στρασβούργο «φορτωνόταν» με συμβολισμούς, την ίδια ώρα και οι κατά καιρούς γαλλικές κυβερνήσεις δεν πίεζαν απλώς για να μεταφερθεί η έδρα των διεθνών θεσμών στην Αλσατία, αλλά έκανε και η ίδια κάτι παρόμοιο: Πέρα από το ΕΔΑΔ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και άλλα 9 θεσμικά όργανα που έχουν την έδρα τους στο Στρασβούργο, υπάρχει και μία μακρά λίστα από αμιγώς γαλλικούς οργανισμούς που τοποθετήθηκαν στην πόλη μέσα από αμιγώς πολιτικές αποφάσεις.

Ανάμεσά τους είναι το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ένα επεκτατικό τέρας που πλέον περιλαμβάνει τα τρία παραδοσιακά κρατικά πανεπιστήμια της πόλης και τις 12 σχολές που υπήρχαν στην πόλη πριν να ενοποιηθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται το θρυλικό ΕΝΑ, το ISEG και το πανεπιστήμιο διαστήματος της χώρας. Σε αυτά προστίθεται και μία στρατιωτική βάση.

Το αποτέλεσμα αυτής της συλλογής θεσμών που μαζεύτηκαν στο Στρασβούργο μέσα από αμιγώς πολιτικές αποφάσεις, ήταν πως η πόλη μετατράπηκε σε ένα εξαιρετικό εργαστήριο για ανάλυση της αποτυχίας της αγοράς. Η εικόνα που επικρατεί θα πρέπει να αναλύεται με μεγάλη προσοχή σε όλα τα Τμήματα Οικονομικών στα πανεπιστήμια του κόσμου.

Λαλείς να πάω να μείνω στο ποταμόπλοιο;

Λαλείς να πάω να μείνω στο ποταμόπλοιο;

Τα ξενοδοχεία είναι τραγικά. Πρόκειται κυρίως για καθαρά μεν αλλά κατά τα άλλα χαμηλής ποιότητας ξενοδοχεία. Σελλωμένα κρεβάτια, πατώματα που τρίζουν, μισές υπηρεσίες, ούτε ένας καφές του χαϊρκού. Άμα επισκεφτείς το Στρασβούργο οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα, με εξαίρεση εκείνες που έχει Ολομέλεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι τιμές είναι στο μισό, έως ένα τρίτο της τιμής που πληρώνεις για να πας στην Ολομέλεια.

Τα εστιατόρια έχουν δύο μενού: Ένα για τις εβδομάδες της Ολομέλειας κι ένα όταν λείπει ο κόσμος. Υπάρχει, βέβαια, καλό φαΐ στο Στρασβούργο. Υπάρχουν όμως και μπάζα, όπου πληρώνεις για να φας φαΐ που κανένας εστιάτορας που σέβεται τον εαυτό του δεν θα σέρβιρε.

Και –ναι, αυτό είναι σημαντικό– ούτε ένας καφές της προκοπής. Όμορφη πόλη, με πολλά ωραία μπαράκια, πανέμορφα δρομάκια φορτωμένα ιστορία. Καφέ όμως δεν βρίσκεις. Εκτός από αν είσαι τυχερός, οπόταν κτυπάς ένα café longue: τέσσερα ευρώ πετρέλαιο.

Το Στρασβούργο αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα της αγοράς εν ομηρεία. Είτε σε εξυπηρετήσει ο εστιάτορας είτε όχι, σε τρεις εβδομάδες θα έχει γεμάτα τραπέζια. Είτε διορθώσει τα κρεβάτια του είτε όχι, θα είναι γεμάτος μία εβδομάδα τον μήνα. Είτε σου προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες είτε όχι, θα έχει την ίδια πελατεία. Και, την ίδια στιγμή, ό,τι τιμή κι αν ζητήσει, οι πελάτες δεν έχουν καμία εναλλακτική επιλογή. Γι’ αυτό και το ξενοδοχείο που θυμίζει οίκος ανοχής κοντά στο Κοινοβούλιο, πάει όσο και το πεντάστερο, αφού ξέρει πως αν φύγει ο πελάτης, θα έρθει άλλος.
Η αγορά είναι εγκλωβισμένη. Οι πελάτες τους –ευρωβουλευτές, συνεργάτες, υπάλληλοι του κοινοβουλίου, ευρωκράτες, δημοσιογράφοι και λομπίστες– κάπου πρέπει να μείνουν. Και, αφού ο αριθμός των δωματίων είναι μικρότερος από τον αριθμό των ορδών που κατεβαίνουν με αυτοκίνητα, τρένα και αεροπλάνα κάθε μήνα, γνωρίζουν εκ των προτέρων πως θα έχουν πληρότητα. Ακόμα και τα ποταμόπλοια γεμίζουν.

Το Στρασβούργο είναι η απόλυτη αποτυχία της αγοράς. Η όλη λογική του παζαριού, είναι πως θα πρέπει να ανταγωνιστούν οι πωλητές (εστιάτορες, ξενοδόχοι, ταξιτζήδες, λεωφορειούχοι, ιδιοκτήτες των καφέ) για να εξασφαλίσουν την προτίμηση των πελατών, ο καθένας στην κατηγορία του και στην αγορά του. Όταν όμως οι πελάτες δεν έχουν άλλες επιλογές, τότε παραμένουν εγκλωβισμένοι (και εκνευρισμένοι) σε υψηλές τιμές και χαμηλή ποιότητα.

Αυτό το πράμα το βλέπουμε πολύ συχνά στην Κύπρο. Στα σέρβις των αυτοκινήτων, σε πολλές αγορές αγαθών όπως τα ηλεκτρονικά, στα καύσιμα, ακόμα και στον τουρισμό, η πελατεία είναι εξασφαλισμένη σε μια αγορά όπου κυρίαρχος είναι ο πωλητής αντί ο αγοραστής. Στον τουρισμό, όσο οι στρατοί των μεθυσμένων εγγλέζων γέμιζαν τα ξενοδοχεία («ε, καλά, έχουμε ήλιο, πού αλλού να πάνε;»), η ποιότητα υποχωρούσε και οι τιμές αυξάνονταν. Τώρα όμως οι Εγγλέζοι ανακάλυψαν πως ήλιο, θάλασσα και εύκολο σεξ βρίσκουν κι αλλού. Όσον αφορά σε άλλες αγορές, όμως, η στρέβλωση παραμένει. Στα ταξί, στα φαρμακεία, σε πολλές κατηγορίες του λιανικού εμπορίου, υπάρχει ολιγοπώλιο και πολλές φορές υπάρχουν και προφανέστατα καρτέλ.

Δουλειά του κράτους είναι να σπάσει αυτούς τους κύκλους. Να φροντίσει ούτως ώστε η αγορά να λειτουργεί ελεύθερα για να βελτιωθεί η ποιότητα και να μειωθούν οι τιμές. Να ενθαρρύνει την έξοδο όσων ζουν μόνο χάρη στις στρεβλώσεις, και να διαγράψει τους νόμους που στηρίζουν τα ολιγοπώλια. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνεχίζει να θυμίζει η χώρα μας τη σκοτεινή πλευρά του Στρασβούργου.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s