Διάλυση FBME: Πίεση στην BoC, πανικός στην Κεντρική

http://www.kathimerini.com.cy

Πωλητήριο στην FBME βάζει η Κεντρική: Η Αρχή εξυγίανσης ανακοίνωσε πως πάνω από την πυρηνική θα ρίξει και χημικά, εκποιόντας την τράπεζα για να την εξαφανίσει και να σβήσει την ρετσινιά.

Πανικός στην Αγία Παρασκευή για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου. Μόλις πριν από μερικές ημέρες έκανε έλεγχο στην τράπεζα η Κεντρική, χωρίς να σχολιάσει κάτι για παρατυπίες. Αναμένονται περιορισμοί στις καταθέσεις

Με «πυρηνική επιλογή» αντέδρασε η Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωση, από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών (Treasury Department) των ΗΠΑ σχετικά με την οποία απαγορεύτηκε σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να συναλλάσσονται με την FBME. Η ανακοίνωση, με την οποία εντάσσεται η τράπεζα κάτω από τους περί ξεπλύματος όρους της περί τρομοκρατίας νομοθεσίας (Patriot Act), προκάλεσε έντονη αντίδραση και πανικό στην Αγία Παρασκευή, παρόλο που οι άνω όροφοι της Κεντρικής γνώριζαν για την ανακοίνωση εδώ και μερικές ημέρες.

Από τη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση, στην Αγία Παρασκευή επικράτησε πανικός με σειρά συνεδριάσεων, τηλεφωνημάτων και συζητήσεων, ενώ επιβλήθηκε απόλυτο blackout στα ΜΜΕ για αρκετές ώρες την Παρασκευή. Πέρα από το γεγονός ότι η ανακοίνωση της FinCEN προκάλεσε αμηχανία, αφού αφήνει την κυπριακή εποπτεία εκτεθειμένη, σημαντικός ήταν και ένας άλλος παράγοντας στη λήψη της απόφασης για ανάληψη της διαχείρισης της τράπεζας από την Αγία Παρασκευή: Ενώ η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου άρχιζε με τους καλύτερους οιωνούς και προχωρούσε με τον καλύτερο τρόπο, (όπως αποδεικνύεται και από την άρον-άρον έξοδο ορισμένων Ρώσων μεγαλομετόχων), οι διεθνείς εξελίξεις άλλαξαν το κλίμα. Ενώ η «πείνα αποδόσεων» που προκάλεσε ΕΚΤ άνοιξε την όρεξη των επενδυτών, η αστάθεια στην Ουκρανία και η κρίσης της Espirito Santo, χάλασαν την διάθεση των επενδυτών.

Με την έκθεση του Treasury να ρίχνει μαύρα σύννεφα πάνω από την Κύπρο ως προορισμό και να θέτει με τον χειρότερο τρόπο ερωτήματα για την ποιότητα της εποπτείας –με αναφορές σε χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ και της Συρίας, για παράδειγμα– δημιουργήθηκε ένας σοβαρότατος κίνδυνος για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου.

«Το μήνυμα για τις αγορές είναι πως γυρίζουμε σελίδα», υπογράμμισε άτομο κοντά στις αποφάσεις. Η FBME μπορεί πλέον να μπαίνει σε περιπέτειες, αλλά η Κεντρική προτίμησε να επιχειρήσει τη διάσωση της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου και τη σταθερότητα του συστήματος.

hom_fbmeΠάντως, τα ερωτήματα που εγείρονται για την κυπριακή εποπτεία παραμένουν. Πέρα από το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε in situ έλεγχο μαζί με την KPMG χωρίς να ενημερώσει την τράπεζα πως εντόπισε προβλήματα, η Κεντρική έδειξε να ξαφνιάζεται από την έκθεση, για την οποία μάλιστα ήταν ενήμερη. Σε ερωτήσεις της Καθημερινής, πάντως, αρνήθηκαν να απαντήσουν από πλευράς της Κεντρικής, γεγονός που ενισχύει την εντύπωση πως δεν υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις.

Εάν η Κεντρική γνώριζε τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται η έκθεση (η οποία κάνει αναφορές και σε ευρήματα της Κεντρικής), τότε εγείρεται το ερώτημα γιατί δεν έδρασε τόσο καιρό. Επιπλέον, σημειώνεται πως στην ίδια την έκθεση, η οποία χαρακτηρίζει την Κύπρο ως «ύποπτο προορισμό», αναφέρεται πως υπάρχει «περιορισμένος όγκος πληροφοριών που είναι διαθέσιμες σχετικά με τα εν Κύπρω καταστήματα ξένων τραπεζών, όπως την FBME».

Πολλές από τις λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς σχετικά με τις σκέψεις της Κεντρικής για την επόμενη ημέρα, αλλά αυτό που πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, είναι να επιβληθούν περιορισμοί στην έξοδο καταθέσεων, καθώς μια μαζική φυγή από αύριο, δεν πρέπει να θεωρείται ως απομακρυσμένο ενδεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πίσω από τις εξελίξεις εντοπίζονται και κόντρες μεταξύ ΜΟΚΑΣ και Κεντρικής, με την πρώτη να έχει ήδη αποστείλει επιστολές στην δεύτερη σχετικά με στοιχεία που εντόπισε σχετικά με συναλλαγές στην τράπεζα, και την Κεντρική να αρνείται να αντιδράσει, μέχρι και την Παρασκευή, όταν ήταν πλέον αργά. Η Κεντρική αναγκάστηκε να στείλει μήνυμα πως «τα πράματα αλλάζουν στην Κύπρο» με τον πιο εμφαντικό –και εκκωφαντικό- τρόπο.

Οι κατηγορίες

Η ανακοίνωση του FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, είναι καταπέλτης για την τράπεζα, με αναφορές σε σειρά από περιπτώσεις στις οποίες χρήματα που εξασφαλίστηκαν με φερόμενους ως παράνομους τρόπους να διακινούνται μέσα από την τράπεζα. Η έκθεση αναφέρει: «Η FBME διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, απάτες (fraud schemes), αποφυγή κυρώσεων, το εμπόριο οπλικών συστημάτων (weapons proliferation), διαφθορά από πολιτικά εκτεθειμένα άτομα και άλλα χρηματοπιστωτικά εγκλήματα». Αυτές οι κατηγορίες, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, αφορούν σε δραστηριότητες «πολλών ετών», χαρακτηρίζοντας τις παραβάσεις ως «συστηματικές».

Η έκθεση αναφέρει, επίσης, πως: «Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία εποπτεύει και ρυθμίζει όλες τις κυπριακές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των καταστημάτων που διατηρούν ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η FBME, έκρινε ως ανεπαρκή τη συμμόρφωση της FBME με τους περί τραπεζών και περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος νόμους της Κύπρου, τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις», αναφέρει η έκθεση, κάνοντας αναφορά και στο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην τράπεζα το 2008. «Επιπλέον, το 2013 η FBME έλαβε μέτρα για να αποφύγει την εποπτεία από τις κυπριακές εποπτικές αρχές. Τον Νοέμβριο του 2013, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δήλωσε (sic) πως στην FBME πιθανόν να επιβαλλόταν πρόστιμο μέχρι και 240 εκατ. ευρώ για φερόμενες ως παραβιάσεις των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s