Πανικόβλητη και χαμένη, επιδεινώνει η Κεντρική το πρόβλημα που προκάλεσε η FBME

H έκθεση της FinCEN σχετικά με τις κατηγορίες κατά της FBME προκάλεσε μεγάλο πανικό και τρομερή αμηχανία στην Αγία Παρασκευή. Οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας ήταν άμεσες, αλλά και αποφασιστικές, κι αυτό θα πρέπει να καταγραφεί υπέρ του επόπτη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το blackout πληροφοριών που έχει επιβάλει η Κεντρική Τράπεζα προκαλεί τεράστια ζημιά στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο προσπαθεί πλέον να ορθοποδήσει με ό,τι τρόπο μπορεί.

Η «Κ» προσπαθεί, από την Πέμπτη, να λάβει απαντήσεις σχετικά με το τι προηγήθηκε και τι γνώριζε η Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρέπει να σημειωθεί πως μόλις την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε in situ ελέγχους στην FBME, χωρίς να διαφανεί πως η Κεντρική εντόπισε οτιδήποτε το σοβαρό. Το πρόβλημα, όμως, έχει να κάνει με την ποιότητα της εποπτείας διαχρονικά, και όχι μόνο με τις πράξεις ή παραλείψεις των τελευταίων μηνών.

Πρώτη απορία, είναι κάτω από ποια παράγραφο της νομοθεσίας έδρασε η Κεντρική. Η λογική υπόθεση θα ήταν πως ο επόπτης ανέλαβε την διαχείριση της FBME διότι, μετά τις ανακοινώσεις των αμερικανών, φοβήθηκε πως θα προέκυπτε τραπεζική κρίση στο συγκεκριμένο ίδρυμα, καθώς όλοι οι πελάτες της FBME θα επιχειρούσαν να σηκώσουν τα λεφτά τους. Αν η απόφαση είχε ληφθεί κάτω από αυτή την λογική, όμως, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για εξυγίανση (βλέπε διάλυση) της τράπεζας, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο. Έτσι, εάν η απόφαση βασίστηκε στο άρθρο (6), παράγραφος (β), τότε τίθεται το ερώτημα γιατί μπήκε σε εξυγίανση άρον-άρον, αντί να προχωρήσει η Κεντρική με πιο ομαλές, συγυρισμένες επιλογές.

20090704_Kennedy_Ave_Antonis__241_-1-galleryΆρα, η Κεντρική πρέπει να λειτούργησε με βάση τις καταγγελίες της FinCEN και έθεσε το θέμα κάτω από την παράγραφο(γ) του άρθρου (6). Ότι, δηλαδή, η τράπεζα δεν μπήκε σε διαχείριση για να γλιτώσει (αφού δεν είχε ζήτημα επιβίωσης) αλλά για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εάν αυτή είναι η λογική, τότε τα βασανιστικά ερωτήματα για την Κεντρική είναι εξαιρετικά σοβαρά: Η ίδια η Κεντρική Τράπεζα δεν ανακοίνωσε κανένα εύρημα δικό της βάσει του οποίου να προχωρεί στην διαχείριση (κι αργότερα στην εξυγίανση). Αντίθετα, φαίνεται να βασίστηκε στην έκθεση της FinCEN, η οποία ωστόσο είναι προκαταρτική και είναι ανοικτή για σχόλια για 60 ημέρες μέχρι να «κλειδώσει». Επομένως, πάει προς εξυγίανση μια τράπεζα για την οποία η Κεντρική έχει μεν στοιχεία και ευρήματα (!), αλλά την ίδια ώρα δεν έχει κανένα εύρημα που να επεξηγεί τις κινήσεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων.

Δεύτερη απορία, είναι ακριβός αυτό: Τι στοιχεία έχει η Κεντρική για την FBME; Η έκθεση της FinCEN επικαλείται, μεταξύ άλλων, και ευρήματα της Κεντρικής. Αν ήξερε τέτοια πράματα ο επόπτης και δεν έκανε το παραμικρό, τότε ελέγχεται για την αδράνεια της και οι τελευταίοι τρεις διοικητές οφείλουν (πολλές) εξηγήσεις για αυτή την εικόνα. Η έκθεση της FinCEΝ, πάντως, λογικά θα αλλάξει όταν θα έχει την τελική της μορφή. Κι αυτό, διότι η αρχική έκθεση μοιάζει βιαστική και βεβιασμένη.

Οι κατηγορίες, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σοβαρές αν ευσταθούν, τότε δεν αρκεί μόνο η εξυγίανση της τράπεζας και η διάλυση της, αλλά και βαθύτερες έρευνες, ενδεχομένως και ποινικές. Το ζήτημα δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι ποτέ γιατί η Κεντρική έλαβε «ακραίες» αποφάσεις. Το ζήτημα, όπως πάντα, είναι και ο τρόπος: Δεν έκαναν τίποτε μέχρι να βγει μια προκαταρτική έκθεση από το εξωτερικό. Κι αυτό πληγώνει σοβαρά την εικόνα της Κύπρου. Η εικόνα του πανικού που εκπέμπει η Κεντρική δεν βοηθά καθόλου τον τόπο.

Είναι επείγουσα η ανάγκη που υπάρχει να απαντηθούν όλες οι απορίες που προκύπτουν σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης. Κι αυτό, διότι η Κεντρική, θέλοντας να δείξει πως είναι «αποφασιστική», έδειξε μόνο πως είναι συγχυσμένη και, τελικά, ανίκανη. Όσο δεν σχολιάζει ουδείς, η εικόνα ενός επόπτη που δρα μεν «αποφασιστικά» αλλά υπό το καθεστώς του πανικού, θα αποτελεί το γύρισμα του μαχαιριού που μπήκε στην οικονομία εξ αιτίας της FBME.

Οι λύσεις τύπου ππάσα-ππάσα, του κουτουρού, σαντανωμένα, δεν διορθώνουν το πρόβλημα. Οι ξένοι επενδυτές διερωτούνται τι σόι εποπτεία έχουμε. Θέτουν δύσκολα ερωτήματα. Εκφράζουν αμφιβολίες για τη σοβαρότητα της Κεντρικής. Σχολιάζουν ανοικτά πως δεν υπάρχει κανένας στο πηδάλιο. Ρωτούν αν θα ανακαλύψουμε τίποτε παρόμοιο και στις άλλες τράπεζες (κάτι που προκύπτει από την έκθεση της FinCEN). Το θέμα δεν είναι μόνο να δράσει αποφασιστικά η Κεντρική, αλλά πάνω από όλα να δείξει πως έχει έλεγχο της εποπτείας. Και, με την ύποπτη σιωπή των τελευταίων ημερών, μόνο τα χειρότερα μηνύματα καταφέρνει να στείλει.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s