Επιβεβαίωση των προγνωστικών για την FBME

Πλήρης επιβεβαίωση των «προγνωστικών» για την FBME, με την σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας , με την οποία ανανεώνεται η αναστολή υποχρεώσεων της FBME για άλλες δύο ημέρες. Το ερώτημα που τέθηκε πριν από δύο ημέρες στην Καθημερινή, ήταν γιατί η Επιτροπή Εξυγίανσης, αφού είχε εξαρχής στόχο να προχωρήσει σε αναστολή υποχρεώσεων για 4 ημέρες, προτίμησε να ανακοινώσει αναστολή μόνο για δύο, ανανεώνοντας το σχετικό διάταγμα την Παρασκευή (σήμερα).

Η κίνηση, αντί για αναστολή 4 ημέρών, να προχωρήσει σε αναστολή 2 ημερών, με ανανέωση του διατάγματος για άλλες 2, ήταν αχρείαστη και δημιουργεί, όπως γράφτηκε πριν από δύο ημέρες, μεγαλύτερη αβεβαιότητα στο σύστημα, χωρίς να υπάρχει κανένας αντικειμενικός λόγος για κάτι τέτοιο. Εκτός κι αν υπάρχουν άλλοι λόγοι, τους οποίους δεν γνωρίζουμε.

Δύο-συν-δύο ημέρες η αναστολή για FBME

Αναστολή των υποχρεώσεων του υποκαταστήματος στην Κύπρο της FBME Bank Ltd για περίοδο δύο εργάσιμες ημέρες, αρχής γενομένης από την Τετάρτη το μεσημέρι, αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής, η Επιτροπή Εξυγίανσης, έλαβε την απόφαση «ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 7(1) των περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Ιδρυμάτων Νόμων του 2013 έως 2014». 
 
Η σχετική ανακοίνωση συνεχίζει: «Ως εκ τούτου, το υποκατάστημα της FBME Bank Ltd στην Κύπρο δεν θα εκτελεί οποιεσδήποτε εντολές πελατών για εμβάσματα ή άλλες πληρωμές κατά την εν λόγω περίοδο».

det_FBME423Μετά τις σοβαρότατες κατηγορίες που προέκυψαν για την FBME, η Κεντρική Τράπεζα έθεσε την τράπεζα υπό διαχείριση, αποφασίζοντας μερικές ώρες αργότερα να την θέσει υπό εξυγίανση. Η Κεντρική δεν έχει σχολιάσει κάτω από ποιό άρθρο της νομοθεσίας λήφθηκε η απόφαση: Αν λήφθηκε διότι η τράπεζα αντιμετωπίζει κίνδυνο ρευστότητας λόγω φυγής καταθέσεων, ή αν η απόφαση προέκυψε για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Πάντως, σημειώνεται πως οι κατηγορίες είναι εξαιρετικά σοβαρές και εγείρουν πολλά ερωτήματα για την ποιότητα της εποπτείας, κυρίως για την περίοδο 2008-2013, ενώ καθιστούν το μέλλον της τράπεζας αναπόφευκτα δύσκολο.

Πάντως, έντονες είναι οι φήμες, τόσο από την Αγία Παρασκευή όσο και από οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, πως η Αρχή Εξυγίανσης έχει ήδη λάβει την απόφαση να επεκτείνει την αναστολή υποχρεώσεων για άλλες δύο ημέρες μετά την λήξη των δύο ημερών που άρχισαν σήμερα και λήγουν την Παρασκευή.

Εάν τελικά ευσταθούν οι πληροφορίες, τότε τίθεται το ερώτημα γιατί η Επιτροπή Εξυγίανσης δεν αποφάσισε την αναστολή για τέσσερις ημέρες, αλλά για δύο + δύο, αφού πρόθεσή της είναι να αποφασίσει την επέκταση της αναστολής. Κάτι τέτοιο, εξάλλου, θα στείλει αρνητικά μηνύματα για την κατάσταση γενικότερα, αλλά και για το κατά πόσον έχει πλήρη έλεγχο της κατάστασης η Κεντρική.

Advertisements

One thought on “Επιβεβαίωση των προγνωστικών για την FBME

  1. Τον καιρο που τους εβαλαν να αγοραζουν ομολογα του κρατους και να δανεισουν το κρατος με υποσχεση παραχωρηση αδειας λειτουργιας τραπεζικου καταστηματος στην κυπριακη αγορα ηταν καλη η FBME και φρονιμη…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s