‘Αρεσαν οι επενδυτές, υποφερτή η τιμή για ΒοC

Στις 10.30 συνέρχεται το Διοικητικό Συμβούλιο, με το ένα μάτι στα 24 σεντ και το άλλο στην FBME 

Επενδυτές των οποίων το όνομα αντιμετωπίζεται με ευχαρίστηση φέρεται να έδειξε το κλείσιμο του βιβλίου της Τράπεζας Κύπρου την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα των επενδυτών που έκαναν τις μεγαλύτερες προσφορές στην τράπεζα προκάλεσαν θετικά σχόλια ανάμεσα στους στενούς παρατηρητές της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι σχολίασαν πως πρόκειται για «πολύ έμπειρους» επενδυτές στα θέματα τραπεζικών εργασιών. Επιπλέον, με μοναδικό κριτήριο τον πρότερο βίο των συγκεκριμένων, εικάζεται πως στόχος τους θα είναι η ενίσχυση της τράπεζας μεσοπρόθεσμα, και όχι μόνο η «τόνωση» της μετοχής και η γρήγορη έξοδος. Αυτή, όμως, είναι μόνο εικασία.

Αρχικά είχε διαφανεί πως ένας επενδυτής είχε καταθέσει προσφορά για ποσό που ξεπερνούσε το 50% της έκδοσης, κάτι που ωστόσο ελέγχεται, αφού όπως διαφαίνεται επρόκειτο για σειρά ταμείων που συνεργάστηκαν για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης του due diligence. Οι ενδείξεις θέλουν την τράπεζα να παρουσιάζει το συγκεκριμένο μπλοκ επενδυτών ως ξεχωριστές περιπτώσεις, και όχι ως ένα και μοναδικό επενδυτή.

House of cards...

House of cards…

Ανάμεσα στους επίδοξους επενδυτές, πάντως, συμπεριλαμβάνεται και το όνομα μεγάλου Κύπριου επενδυτή, αλλά και ενός ελλαδικού ταμείου, έκαστο με προσφορές άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Η τιμή δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, με το εύρος που αναφέρεται από διάφορους να κυμαίνεται στην πολύ ευρεία μπάντα των 22 με 26 σεντ. Αρχικές εκτιμήσεις θέτουν την τιμή κοντά στα 24 σεντ, ένα ύψος που φαίνεται πως ήταν αναμενόμενο κάτω από τις συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, αρκετή συζήτηση αναμένεται πως θα γίνει και σχετικά με την προσφορά της Jefferies, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχτεί πως ήταν, τουλάχιστον θεωρητικά, σε υψηλότερη τιμή από εκείνη στην οποία θα κλείσει το βιβλίο. Η προσφορά της Jefferies βρισκόταν, το απόγευμα της Παρασκευής, στα 25 σεντ, ενώ το βιβλίο φαίνεται πως θα κλείσει, κατά πάσα πιθανότητα, οριακά χαμηλότερα, στα 24 σεντ.

Από πλευράς της τράπεζας, πάντως, σχολιάζεται πως η προσφορά της Jefferies δεν ήταν δεσμευτική και πως η τιμή είχε σειρά περιορισμών, οι οποίοι επιτρέπουν στους επενδυτές να ανατρέψουν την τιμή σε μεταγενέστερο στάδιο, προσφέροντας χαμηλότερο ποσό. Ανάμεσα στους περιορισμούς, είναι και ζητήματα που δεν αφορούν άμεσα στην τράπεζα, όπως οι συνθήκες αγοράς και το επιχειρηματικό κλίμα κατά την ώρα της συναλλαγής, αλλά και ρήτρες που αφορούν στην ίδια την τράπεζα, όπως τον έλεγχο της εταιρικής διακυβέρνησης της. Επιπλέον, σημειώνεται πως η προσφορά εξαρτάται και από due diligence που σκοπεύει να ολοκληρώσει η Jefferies σε μεταγενέστερο στάδιο. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι η Jefferies απευθύνθηκε σε συγκεκριμένα μέλη του Δ.Σ. και όχι στους τέσσερις ανάδοχους της έκδοσης, ως είθισται.

Γι’ αυτούς τους λόγους, πολλοί θεωρούν πως η προσφορά της Jefferies, ως είχε τουλάχιστον την περασμένη εβδομάδα, δεν θα προχωρήσει. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η τιμή της θα είναι καλύτερη για την τράπεζα από ό,τι προκύπτει από τις δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών στο βιβλίο, μάλλον θα οδηγήσει σε αρκετές συζητήσεις.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το παρασκήνιο γύρω από την όλη άσκηση της αύξησης κεφαλαίου, οργίαζε, με αλληλοκατηγορίες να εκτοξεύονται από τα διάφορα στρατόπεδα της τράπεζας, ενώ ήταν σαφές τις τελευταίες ώρες πριν από το κλείσιμο των βιβλίων πως συγκεκριμένα άτομα δεν επιθυμούσαν να δουν επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Η τελική τιμή δεν είναι σίγουρα ιδανική, παρόλο που οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες για την τράπεζα. Πέρα από τις εσωτερικές «μάχες» που γίνονταν στην τράπεζα, το διεθνές κλίμα άλλαξε άρδην λόγω των εξελίξεων στην Espirito Santo και την κρίση στην Ουκρανία, ενώ η καθυστέρηση στον νόμο περί εκποιήσεων και οι εξελίξεις στην FBME έχουν επίσης σχολιαστεί πολύ άσχημα από διάφορους επενδυτές την τελευταία εβδομάδα.

Advertisements

One thought on “‘Αρεσαν οι επενδυτές, υποφερτή η τιμή για ΒοC

  1. Εντάξει,την σώσατε την τράπεζα κλεφτρόνια?ή πρέπει να κλέψετε κι άλλα χρήματα,να μηδενίσουν ας πούμε οι μετοχές-καταθέσεις που κλέψατε για να μπορείτε να συνεχίζετε τα πάρτι σας..εις υγείαν των κορόιδων λοιπόν που έφεραν τα λεφτά τους στον βρωμότοπο αυτό για να τους τα κλέψουν….και είπαμε μακριά το χέρι από το γκάζι γιατί είναι δικό μας..αλλά επειδή όταν κάνεις κακό λαμβάνεις κακό θα έρθει η ώρα που θα πάρετε κι εσείς ότι σας αξίζει.Κλεφτρόνια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s